Magazines / Nr 03 2020

Nr 03 2020

Slim ontwikkelen…

In de afgelopen weken hebben we met z’n allen veel gesproken over ‘Het Nieuwe Normaal’ en de ‘Anderhalvemeter-Samenleving’. Hoe ziet de toekomst er precies uit? Dát is nu de centrale vraag.

Ik durf er geen weddenschap op aan te gaan. Visies, ideeën, kritische noten, debatten en vermeende nieuwe inzichten lijken met de week te veranderen waardoor het voor de viroloog-leken onmogelijk is om écht een stevig gefundeerde mening te formuleren. Maar linksom of rechtsom: voor ons in het vakgebied staan we nu wel voor flink wat uitdagingen.

Niet alleen op de werkvloer zult u allemaal druk bezig zijn (geweest) met het aanpassen van de werkprotocollen. Want náást de ontwikkeling en productie van hoogwaardige en verrassende nieuwe innnovaties, bent u ook gewoon een goed werkgever die zijn werknemers in een veilige omgeving wil laten werken. Her en der door deze editie van Profiel leest u over de aanpassingen die diverse bedrijven al stevig hebben doorgevoerd.

Aanraakvrije deuren

Maar als we weer even teruggaan naar de producten, die anno 2020 worden geproduceerd, dan zien we wel degelijk een link met de wensen om ‘Het Nieuwe Normaal’ zo goed mogelijk te adopteren. Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan aanraakvrije deuren. Het openen van een deur zonder deze te hoeven aanraken is wenselijker dan ooit. Superlogisch. Het behoeft geen nader betoog welke voordelen in Coronatijden behaald kunnen worden.

De technieken hiervoor bestaan natuurlijk al veel langer; die zijn niet van dit jaar. Maar het is wel degelijk interessant om te zien hoe gerenommeerde producenten elke keer weer – en nu in een beslist hoger tempo – in staat bleken om verrassende innovaties aan bestaande producten toe te voegen. Lees bijvoorbeeld eens de reportage die we maakten met dormakaba. Zij maken al meteen een onderscheid tussen publieke toegang en gecontroleerde toegang. Interessant. Lezen dus, vanaf pagina 34.

Ook zien we dat productielijnen steeds meer op maat worden ontwikkeld. Dat kan uiteraard omdat technische kennis op veel plekken is te halen, maar wat op dít thema bijzonder interessant is, is de keuze om zo veel mogelijk onderdelen uit dat productieproces naadloos met elkaar te integreren. Daarmee wordt een keuze gemaakt voor een snelle en nauwkeurige productie waarbij data meer dan ooit ontzettend belangrijk worden.

In dit kader is het beslist interessant om de reportage te lezen die we maakten met Soenen Hendrik uit Izegem, dat is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van automatische productielijnen voor kozijnen en de bewerking van aluminium profielen. Slim ontwikkelen noemen we dat. Veel leesplezier vanaf pagina 46 in deze Profiel.

Maar die laatste wens (“Veel leesplezier”) geldt uiteraard voor het gehele blad! Misschien is voor u thuiswerken de norm geworden; ik weet daarom zeker dat u nu iets meer tijd hebt om op uw gemak deze editie van Profiel door te bladeren. Het belooft een nuttige tijdsbesteding: u doet ongekend veel nieuwe inspiratie op!

Jerry Helmers

Eindredactie Profiel

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: