Magazines / Nr 04 2016

Nr 04 2016

Start-up? Of: scale-up?

Nederland heeft een echte start-up cultuur. De redenen waarom bebrilde nerds, nog nauwelijks afgestudeerd, gewoon op de bonnefooi voor zichzelf beginnen, zijn divers. En, de deskundigen zijn het ook niet eens over de oorzaak van deze duidelijke trend. Want, is het de inflexibele arbeidsmarkt die jongeren er toe dwingt om hun werkzame leven op eigen wijze in te richten? Of, is er een maatschappelijke tendens dat niemand meer voor een bureaucratische baas wil werken? Of, willen jongeren juist met elkaar in creatieve clusters aan de slag en de wereld veroveren (lees: veranderen) met hun technologische hersenspinsels?

Hoe het ook zij…. De jonge start-ups zijn in de afgelopen jaren goed in staat geweest om de markt op te schudden en geniepige prikkels te geven aan de grote organisaties. Daar kun je – als grote organisatie – wel of niet blij mee zijn maar feit is dat de gevestigde namen zich goed realiseren dat ze op hun qui vive moeten zijn en dat ze zelf ook een meer flexibele houding moeten aannemen om mee te kunnen gaan in de innovatietendens. (En daarmee dus voor zichzelf ook een grotere overlevingskans in het economisch krachtenspel te scheppen).

Of al die start-ups economische power hebben, is overigens de vraag. De overheid ziet hier namelijk tegelijkertijd een probleem. Want, als start-ups geen scale-ups worden, dan is de kans groot dat we in de marge blijven rommelen? Of, is dat misschien toch niet zo erg? Laat die start-ups maar rommelen om de grote jongens te prikkelen. Dan laten we de creatie van economische power over aan de grote jongens?

Als er een vergelijking wordt gemaakt met een aantal jaren geleden, dan durf ik hier heel stellig te zijn: in ons aller vakgebied zie ik een versnelling van de innovaties. Vernieuwingen lijken elkaar in hoger tempo op te volgen dan ooit tevoren. Een goede zaak!
U leest er alles over in deze editie van Profiel. Natuurlijk andermaal met een grote diversiteit aan innovaties en spannende productverbeteringen.

Wat leest u verder in deze editie van Profiel?
Wel, genoeg zou ik bijna willen zeggen. Zo hebben we het onder andere over de innovaties op het gebied van luchtaf- dichting. De komende jaren scherpt de overheid de EPC-norm steeds verder aan en dat roept om efficiënte oplossingen met betrekking tot het luchtdicht bouwen. En, die zijn er. Dat leest u o.a. in het interview dat wij hadden met Celdex op pagina 10 en 11. Ook attenderen we u graag op ons exclusieve bezoek aan Polen, bij de firma Aluprof. Over innovatie gesproken… (zie pagina 46 en 47

U hebt ook iets verrassends te melden? Laat het ons weten; we komen graag bij u langs om daarover van gedachten te wisselen. Met vriendelijke groet,

Jerry Helmers Eindredactie Profiel

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: