Magazines / Nr 05 2016

Nr 05 2016

The Internet Of Things: willen we het echt?

Hoe ver ‘moeten’ of ‘willen’ we gaan met de technologische ontwikkelingen? Let goed op: ik schrijf hier niet: ‘Hoe ver ‘kunnen’ (!) we gaan met de technologische ontwikkelingen?’ Want, dat we het kunnen, daar twijfelen we niet aan. Met de groei van het aantal innovatieve ZZP-nerds die op zolderkamertjes de meest fascinerende uitvindingen creëren, weten we 100% zeker dat die technologische ontwikkelingen zich in een steeds hoger tempo zullen voortzetten.

Nee, de vraag is of we – de maatschappij – het allemaal wel willen. Want, worden we daadwerkelijk gelukkiger van al die technologische innovaties?

Zo vroeg ik me dat af toen ik hoorde van een nieuwe app, die hotelgasten in staat stelt om hun hotelkamerdeuren mee te openen. [U leest er overigens over in deze Profiel]. Dus, je hoeft je al niet eens meer te melden bij de receptie om in te checken en een sleutel (of een kaart!) te ontvangen waarna je naar je kamer loopt. Dus, via de bluetooth-technologie word je al gesignaleerd bij binnenkomst in het hotel en je kamerdeur wordt speciaal voor jou geactiveerd. Of zoiets.

Wow. Wel leuk natuurlijk dat het allemaal kan.

En, laat ik meteen voorop stellen: deze ontwikkelingen moeten we natuurlijk ook niet tegenhouden. Maar wil ik dit? Want, ik vind het ook leuk om in te checken, een praatje te maken met de receptioniste die me van harte welkom heet en nog andere relevante info geeft over bijvoorbeeld het menu van de dag en de leuke toeristentips in de omgeving. Tja. Ik ben net een mens. Met behoefte aan sociale interactie. Dat maakt het mens-zijn juist zo leuk!

Kort geleden was ik spreker op The Next Cow, een innovatief web- en appevent in Amsterdam. En wat was daar de voorspelling? Juist ja. The Internet Of Things is wat de klok slaat de komende jaren. Meer dan ooit gaan we digitaal en technologisch met elkaar verbonden worden. Met alle daarbij behorende risico’s, want reken maar dat er een enorme kwetsbaarheid ontstaat. Zo was er begin november nog een grote internetstoring in het oosten van de Verenigde Staten die veel verder ging dan alleen de down van allerlei websites. Koelkasten, magnetrons en andere applicaties, verbonden met het wereldwijde web – deden het ineens niet meer.

Ook in de bouw ontkomen we niet aan deze ontwikkelingen (en risico’s!). En ik juich vanzelfsprekend die innovaties toe. Soms wordt de wereld er echt een stukje beter van. Dus, gaat u vooral door met die technologische innovatieve ambities!

Maar… ik wil met u ook die ethische, morele, sociale en maatschappelijke discussie voeren. Willen we dit echt?

Met vriendelijke groet,

Jerry Helmers
Eindredactie Profiel

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: