Magazines / Nr 05 2019

Nr 05 2019

Comfortabel voelen!

Hoeveel procent van onze tijd – denkt u – brengen wij binnen door? Wat is uw schatting? Of, wellicht weet u het precies?

Wel… het precieze antwoord is 85%. Toen ik dat cijfer las, schrok ik enigszins. Ik geef toe dat ik een lagere schatting had gedaan. Maar verder hierover nadenkend kwam ik toch tot de conclusie dat het getal van 85% best heel realistisch is. Immers, ’s nachts slapen we. En dat doe ik binnen. In mijn slaapkamer. Overdag ben ik aan het werk. En dat vindt ook vooral binnen plaats. De momenten dat ik buiten ben zijn inderdaad schaarser.

Wat ben ik dan ook blij dat ik me ook binnen toch goed in mijn vel kan voelen en dat ik comfortabel ben. Hoe dat komt? Wel, onder andere door u. Althans, degenen onder u die zich bezighouden met het continu willen optimali­seren van het binnenklimaat. Dus, het zorgen voor een goede luchtkwaliteit, voldoende daglichtinval, een aangename binnentemperatuur en – niet onbelangrijk – een minimum aan lawaai en toch van buiten. De bottomline is dat het ventileren van ruimtes op een verantwoorde wijze de basis is voor ons aller welzijn. Gezondheidsklachten verminderen. Concentratieproblemen behoren ook tot het verleden.

Daar spreek ik mijn dank voor uit. Aan u. Maar het levert voor u wel een blijvende verantwoordelijkheid op. Want nieuwe onderzoeksresultaten zijn aan de orde van de dag en al die nieuwe data dagen u uit om het steeds beter te doen. Gecontroleerde ventilatie is het credo. U leest er in deze editie van Profiel weer heel veel over.

Zonweringen
Overigens… als we het dan toch hebben over het aangenamer maken van het binnenklimaat, dan zullen we het tegelijkertijd ook moeten hebben over aspecten zoals zonwering. Buitenzonwering om precies te zijn. En… om nóg preciezer te zijn: intelligente buitenzonwering.

Een knikarm- of uitvalschermpje aan de muur levert meer op dan men zo op het eerste gezicht zou denken.De wijze waarop een zonwering is gemonteerd en de wijze waarop het dagelijks wordt gebruikt heeft grote invloed op het binnenklimaat. In hete zomers kan de binnentemperatuur – simpelweg door zelfdenkende of intelligente zonwering – zo maar al 12 graden lager zijn. Best interessant. Ook hierover vindt u in deze editie van Profiel een mooi artikel, dat werd geschreven naar aanleiding van het inrichten van het energiezuinige kantoorgebouw DCM.

We blijven dus maar innoveren in dit vakgebied. En als ik zo goed om me heen kijk, dan denk ik dat al die innovatiekracht, die de laatste jaren mede door het goede start-up klimaat dat wij in Nederland hebben, ons heel wat exportvreugde gaat brengen. Dus, ga zo door, zou ik bijna willen zeggen!

Ook deze editie van Profiel bewijst gelukkig weer dat u niet stil zat en van plan bent om op de lauweren te rusten. Van een gezond binnenklimaat tot aan volop creativiteit in Cradle-2-Cradle; we varen er wel bij. Of beter gezegd:
op alle plekken waar we wonen, leven en werken, stijgt ons welzijn en zullen we ons steeds comfortabel blijven voelen.

Dank daarvoor. En, veel leesplezier nu.

Jerry Helmers

Eindredactie Profiel

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: