Wie bouwt of renoveert, moet rekening houden met steeds strenger wordende eisen, niet in het minst op vlak van isolatie. Daardoor wordt de gevelopbouw steeds dikker, waardoor ook de afstand van de buitenzijde van het raam tot aan de voorkant van de gevelbekleding, m.a.w. de dagkant, steeds groter wordt.
Architecten en aannemers moeten dus op zoek naar oplossingen om die dagkanten esthetisch af te werken. URSUS, een gerenommeerde aanbieder van aluminium maatwerkoplossingen voor de bouwsector, profileert zich met het product ROUNDAL de laatste jaren als de specialist in de ontwikkeling en productie van aluminium dagkantoplossingen.
URSUS werd opgericht in 2004 als een gespecialiseerde subcontractor van plaat- en plooiwerk voor de ramen- en deurensector, maar met de jaren werd de focus verlegd van zuiver productiebedrijf naar aanbieder van aluminium maatoplossingen voor de bouwsector. De firma uit Eeklo kent de laatste jaren een gestage groei. “We leggen ons toe op het ontwerpen en vervaardigen van innovatieve aluminium bouwmaterialen op maat voor het uitbekleden van gevelopeningen, zoals ramen, deuren en poorten) en voor het bekleden van volledige gevels”, geeft zaakvoerder Jan De Paepe aan.
‘Een dikkere gevelopbouw maakt van de dagkanten opvallende gevelaccenten’
“Van bij de oprichting hadden we ons voorgenomen om ooit eigen producten in de markt te zetten. Vandaag bieden we een uitgebreid portfolio eigen ontwikkelingen, waaronder het geventileerde gevelbekledingssysteem ALINEL en oplossingen voor aluminium dagkanten onder de naam ROUNDAL.”
Door de evolutie in de gevelopbouw zijn dagkanten immers opvallende gevelaccenten geworden, waarvoor architecten en aannemers een economische en esthetische afwerking moesten zoeken. URSUS is zich gaan focussen op deze nieuwe niche, waar weinig of geen alternatieven bestonden. Om een communicatie zonder verwarring met architecten en aannemers te garanderen, moest de firma zelfs de verschillende types dagkantoplossingen een eigen benaming geven.
“Een raamkader is een licht uitspringend kader in enkelvoudig plaatwerk, terwijl een geveldoos gekenmerkt wordt door een dominantere uitspringende doosconstructie, die volume rondom het raam en in de gevel brengt. Bij beide varianten blijft het kozijn wel in het gevelvlak”, licht de zaakvoerder toe. “Vandaag bestaan er ook raamboxen, waarbij het kozijn aan de buitenkant van de uit de gevel springende box geïntegreerd wordt, én zelfs beloopbaar is. Ons partnerbedrijf Alulog NV ontwikkelde hiervoor een unieke oplossing, die binnen het gamma een eigen naam kreeg – WINDOX of Window-in-a-box – en waarvoor URSUS de exclusieve verdeler voor de Benelux is.”
Door de jarenlange ervaring is URSUS uitgegroeid tot de absolute marktleider in deze niche. Dankzij de continue investering in de optimalisatie van de bestaande producten en de ontwikkeling van nieuwe oplossingen slaagt de specialist erin om de concurrentie steeds een stapje voor te blijven. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de firma hoog aangeschreven staat bij architecten en aannemers. “Het gamma omvat intussen verschillende oplossingen, waardoor we probleemloos op elke mogelijke bouwsituatie en problematiek kunnen inspelen”, sluit Jan De Paepe af. “Met ons type RDM Modular bieden we een systeem, dat eenvoudig als een ‘mecano’-kit in het atelier en zelfs op de werf geassembleerd kan worden, maar wel een waterdichtheid tot 1100 Pascal garandeert voor pleistergevels. Speciale lastechnieken laten ons toe om uiterst lichte geveldozen te ontwikkelen, die bijna zelfdragend zijn en scherp ogen op de hoeken en lasnaden.”