Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Innovatief aluminium gordijngevelsysteem voor kenniscentrum in Geraardsbergen
Aan de binnenzijde zie je alleen een smalle schaduwvoeg en de raamgreep, van buiten zijn de vaste velden en opengaande delen helemaal niet te onderscheiden. (Beeld: Olena Tselykh)

Innovatief aluminium gordijngevelsysteem voor kenniscentrum in Geraardsbergen

Het gloednieuwe kenniscentrum van de Oost-Vlaamse stad Geraardsbergen opent in het najaar zijn deuren. Architect Koen Van Der Mynsbrugge kreeg de opdracht om de plannen te tekenen. Hij creëerde een imposant, duurzaam en energiezuinig gebouw met een opvallende geglazuurde groene gevelsteen. Op zoek naar een strak en slank gordijngevelsysteem voor een maximale lichtinval zonder risico op oververhitting kwamen architect en bouwheer bij Schüco terecht. De expert in hoogwaardige raam-, deur- en gevelsystemen stelde FWS 60 CV (Concealed Vent) voor, een innovatief aluminium gevelsysteem met onzichtbaar geïntegreerde opengaande vleugels.

Voor het nieuwe kenniscentrum De Lelie in Geraardsbergen koos de architect voor de Schüco FWS 60 CV (Consealed Vent), een slank aluminium vliesgevelsysteem. (Beeld: Olena Tselykh)

Koen Van Der Mynsbrugge heeft met zijn architectenbureau een ruime expertise in overheidsopdrachten en woningbouw. Hij kreeg de opdracht om in Geraardsbergen een nieuwbouw voor bibliotheek en stadsarchief te ontwerpen. Het bestaande gebouw voldeed immers niet meer aan de noden van een hedendaagse bibliotheek. 

Er werden verschillende locaties bekeken en uiteindelijk werd besloten om De Lelie te integreren op een site waar al het administratief centrum, de politie, de brandweer en jeugdcentrum De Spiraal gevestigd zijn. Uiteindelijk komt er een multifunctioneel ontmoetingscentrum waar er plaats is voor cultuur, vorming en ontspanning, maar die ook de nieuwe thuishaven van de stadsdiensten wordt. 

De verschillende groene tinten in bakstenen en beglazing zijn samengesmolten tot een uniek gebouw. (Beeld: Architect Koen Van Der Mynsbrugge)

Groen stadsbaken

Aan de Denderstraat herrees intussen een imposant groen baken. Zo koos het bouwteam een heel bijzondere geglazuurde groene gevelsteen om het groene karakter van het gebouw te accentueren. Verder streefde de architect ernaar om de energievraag maximaal te reduceren, de fossiele brandstoffen terug te dringen en zoveel mogelijk duurzame energiebronnen te gebruiken. 

“De architect wilde met grote raampartijen zorgen voor een ruime lichtinval, maar dat mocht uiteraard niet tot oververhitting leiden. Bij ons eerste contact werd duidelijk dat hij op zoek was naar een strak en slank gordijngevelsysteem. Ook de opengaande delen moesten zo slank mogelijk uitgevoerd worden. Schüco FWS 60 CV (Concealed Vent) was een ideale oplossing”, vertelt Kristof De Sadeleer, project manager bij Schüco. 

“Dit aluminium vliesgevelsysteem combineert een harmonieus filigraan aanzicht met onzichtbaar geïntegreerde vleugels, een hoge functionaliteit en een goede thermische isolatie. Grote elementhoogtes met verdiepingshoge vleugels zorgen voor een maximale transparantie. Overal is de aanzichtbreedte slechts 60 mm. Aan de binnenzijde zie je alleen een smalle schaduwvoeg en de raamgreep. Van buiten zijn de vaste velden en opengaande delen helemaal niet te onderscheiden. Ook de glasbalustrades, die met het oog op de doorvalveiligheid geïntegreerd werden, zijn haast niet zichtbaar. Dat werd nog eens duidelijk in de verf gezet toen de toekomstige gebruikers van het gebouw zich zorgen begonnen te maken dat ze helemaal niets zouden kunnen openen.”

Grote elementhoogtes met verdiepingshoge draai- of draaikiepvleugels zorgen voor een maximale transparantie. Overal is de aanzichtbreedte slechts 60 mm. (Beeld: Olena Tselykh)

Baksteen en beglazing smelten als het ware samen in uniek gebouw

Alulim stond als partner van Schüco in voor de productie en montage van de systemen. Het gevelsysteem werd gecombineerd met de CTB-zonwering die dankzij haar vormgeving en positie van de lamellen een optimale zonwering én een ongekende transparantie garandeert. Deze lamellen worden in opbouw gemonteerd of als verborgen element in de gevel geïntegreerd. Ze kunnen ook bij hoge windsnelheden gebruikt worden. 

“Dit was een eerste project waarbij dit gloednieuwe gevelsysteem in combinatie met onderlicht en bovenlicht én zonwering toegepast werd. Daarom hebben we samen met Alulim eerst een grondige voorstudie gemaakt”, sluit De Sadeleer af. 

“De nauwe samenwerking tussen bouwheer, architect, aannemer, Alulim en Schüco resulteerde in een vlot verloop van de uitvoeringsfase. Het resultaat mag gezien worden. De strakke vormgeving en de verschillende groentinten in bakstenen en beglazing zijn samengesmolten tot een uniek gebouw.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?