Bij Hydro, moederbedrijf van SAPA, denken ze daarom niet alleen duurzaam, maar doén ze ook al geruime tijd duurzaam. De wereldwijde markleider in aluminium oplossingen wil graag een meer leefbare samenleving creëren dankzij een aanzienlijke beperking van de CO2-voetafdruk bij de productie en het hergebruiken van aluminium uit end-of-life producten. Zo worden de schuiframen en vliesgevels van het merk SAPA geproduceerd uit Hydro CIRCAL 75R post-consumed materiaal. Hydro REDUXA pre-consumed materiaal met uiterst lage CO2-footprint vormt de basis voor de ramen en deuren in het gamma.
Hydro is één van de grootste producenten van primair aluminium en een belangrijke Europese leverancier van geëxtrudeerde producten, onder meer aan klanten in de bouwsector. Het moederbedrijf van het merk SAPA kiest er bewust voor om geen materialen te gebruiken die schadelijk zijn voor het milieu en ook de CO2-uitstoot tijdens het productieproces wordt extreem laag gehouden.
“We merken dat onze maatschappij geteisterd wordt door de zogenaamde ‘labelziekte’. Bij Hydro geloven we sterk in labels en certificaten, bijvoorbeeld Cradle-2-Cradle (C2C), maar dan alleen als de klant ook weet wat hij daarvoor krijgt”, vertelt Roger Cremer, country manager Benelux voor het merk SAPA.
“Bovendien ben ik ervan overtuigd, dat men het lekkerste brood nog altijd rechtstreeks bij de warme bakker koopt. Hydro maakt ook het primair aluminium voor de productie van zijn profielen. Aangezien dat productieproces heel wat energie vergt, hebben we de laatste jaren fors geïnvesteerd om onze productiefaciliteiten te optimaliseren en de CO2-voetafdruk gevoelig te reduceren. Vanaf het derde kwartaal van vorig jaar passen we voor de productie van onze ramen en deuren Hydro REDUXA pre-consumed of nooit eerder gebruikt aluminium toe, een legering met een footprint van 4,0 kg CO2 per kg geproduceerd aluminium – een kwart van het wereldwijde gemiddelde. De profielen van de schuiframen en vliesgevels worden dan weer geproduceerd uit Hydro CIRCAL 75R, met name aluminium dat voor minimaal 75 % uit post-consumer schroot bestaat en een voetafdruk van slechts 2,3 kg CO2 per kg aluminium heeft.”
Hydro maakt dus ook gebruik van ramen, deuren en vliesgevels van gebouwen die op het einde van hun levensduur gekomen zijn om nieuwe aluminium bouwsystemen te vervaardigen. Daarvoor wordt slechts 5% van de energie verbruikt, die nodig is voor primaire aluminiumproductie en ook de CO2-uitstoot wordt aanzienlijk gereduceerd.
“We weten dat 200 miljoen ton aluminium in gebouwen overal ter wereld aanwezig is. Aluminium heeft het eeuwige leven en kan eindeloos opnieuw gebruikt worden zonder verlies van kwaliteit en eigenschappen. Daarom hebben we geïnvesteerd in twee recyclagelocaties in Europa, respectievelijk in Dormagen (Duitsland) en Clervaux (Luxemburg), die gefragmenteerd, gesorteerd en bewerkt post-consumer schrootafval uit de bouw opnieuw in omloop brengen. Dankzij de revolutionaire behandeling van het aangeleverde schroot is de kwaliteit van het Hydro CIRCAL 75R post-consumed materiaal identiek aan die van primair aluminium”, licht Cremer toe.
“In eerste instantie werd deze legering gebruikt voor de productie van de NRGY 62 en Elegance 52 vliesgevelsystemen. In het voorjaar van 2020 zijn we ook gestart met de productie van schuiframen uit de reeksen Confort Smartline en Confort 160 op basis van post-consumed aluminium. We merken dat architecten, al dan niet op vraag van de opdrachtgevers, meer en meer circulaire producten in hun lastenboeken voorschrijven. SAPA kan hen gepaste oplossingen aanbieden.”