Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Nieuw leven ingeblazen:

Nieuw leven ingeblazen:

De Neue Nationalgalerie naar een ontwerp van Ludwig Mies van der Rohe is een icoon van het westerse modernisme. Na een grondige meerjarige sanering door David Chipperfield Architects werd het gebouw recent feestelijk overgedragen aan de staatsmusea in Berlijn. FSB is in het project vertegenwoordigd met aanpassingen van oorspronkelijke originele deurkrukken, met door de betrokken architecten ontwikkelde speciale uitvoeringen en de hedendaagse modellen FSB 1015 en FSB 1045, gedeeltelijk speciaal ontworpen creaties.

Architectenbureau David Chipperfield Architects – dat aan de zorgvuldige erfgoedsanering van de Neue Nationalgalerie werkte – hield zich ook intensief bezig met het thema deurbeslagen. Ook reeds voor Ludwig Mies van der Rohe – de architect van het huis – was dit detail te belangrijk om er niet de aandacht aan te besteden die het verdiende. In vele projecten van de beroemde architect werden eigen ontwerpen gebruikt die gebouwen duidelijk de gedetailleerde hand van de meester verleenden. Voor de Neue Nationalgalerie in Berlijn ontwikkelde hij een nieuw product en greep hij voor het materiaal naar natuurzilver-aluminium. Terwijl aan een reeks deuren verder de originelen uit de jaren 1960 worden gebruikt en gedeeltelijk werden uitgebreid door individuele, eigentijdse wc-rozetten van FSB, kozen de architecten voor andere deuren in het gebouw de modellen FSB 1015 en FSB 1045 van aluminium.

Moderne modellen met bijzondere details

In de jaren 1950FSB herinterpreteerde designer Johannes Potente het ontwerp FSB 1015, waarvan de basisvorm uit de jaren 1930 stamt en als duidelijke deurkrukvorm overtuigt. Aan het begin van de jaren 2000 ontstond het design FSB 1045 voor nooduitgangsafsluitingen volgens DIN EN 179. Voor de Neue Nationalgalerie ontwikkelde FSB met het gerenommeerde architectenbureau David Chipperfield Architects een reeks speciale oplossingen voor de modellen die beantwoorden aan de eisen van het gebouw: zo wordt design 1045 bijvoorbeeld gebruikt als verticaal opstaande standdeurkruk met groene pijlvormen.

Originelen met premiumkwaliteit opgewaardeerd

Bij heel wat deuren zijn de originele deurkrukken uit de jaren 1960 met duidelijk zichtbare maar optisch aansprekende gebruikssporen opnieuw gemonteerd. Als een van de originele exemplaren dan toch eens vervangen moet worden, heeft de premium-beslagfabrikant uit Brakel er samen met de verantwoordelijke architecten een op maat gemaakt vervangexemplaar voor ontwikkeld dat ook nog eens beantwoordt aan de eisen van monumentenzorg. Bij deze oplossing heeft men zich maximaal georiënteerd op het historische origineel en op zo weinig mogelijk plaatsen noodzakelijke aanpassingen gedaan. Dankzij een speciale productiemethode is FSB als enige producent in staat om historische deurkrukken zo getrouw mogelijk te reproduceren. Met het portfolio „FSB Handmade“ biedt het bedrijf zo de mogelijkheid om terug te grijpen naar kwaliteitsvolle materialen en de verwerking „made in Germany“, gebruik te maken van de technische knowhow van FSB en tegelijk ook om individuele ontwerpideeën te realiseren of populaire originelen nieuw leven in te blazen – van handgegoten-met-manufactuur-karakter tot en met hoogwaardige serieproductie.

Ludwig Mies van der Rohe geherinterpreteerd

In de context van de feestelijke opening van de Neue Nationalgalerie in Berlijn wordt de nauwe band tussen FSB en Ludwig Mies van der Rohe opnieuw duidelijk. Zijn hele leven lang besteedde de vormgever zijn tijd uitvoerig aan deurklinken en hun details. Hij zag ze als belangrijke elementen in de vormgeving van elk project. Sinds 2019 zorgt het merk FSB voor Ludwig Mies van der Rohe, bekend als een van de belangrijkste vormgevers en architecten van het modernisme, met een herinterpretatie voor een bijzonder eerbetoon. Hartmut Weise ontwikkelde uit twee historische deurkrukmodellen van Mies van der Rohe een nieuw product: FSB 1267. Het nieuwe ontwerp pikt de vloeiende overgang van de ronde krukhals naar het vlakke handvat op, waarbij het wijsvingerkuiltje enkel als idee behouden blijft en het handvat zelf nu rechter is. Naast deurkrukken voor profieldeuren, glazen en houten deuren en nooduitgangsafsluitingen volgens DIN EN 179 bevat de nieuwe productfamilie een raamkruk en rozetloze krukken met gereduceerde rozet voor deuren en ramen. FSB 1267 is verkrijgbaar in aluminium, messing en brons. Meer informatie over de creaties van Ludwig Mies van der Rohe, de sanering van de Neue Nationalgalerie door David Chipperfield Architects en de link met FSB vindt u hier: www.fsb.de/fsb1267

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?