Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Onderzoek wijst uit: kunststof kozijnen verreweg de meest kostenefficiënte keuze
Het onderzoek is toegespitst op de meest gangbare woningtypes in Nederland volgens het RVO-rapport ‘Voorbeeldwoningen 2022’.

Onderzoek wijst uit: kunststof kozijnen verreweg de meest kostenefficiënte keuze

Bij de keuze voor een gevelkozijn spelen detaillering, indeling en materiaalsoort een cruciale rol in de totale exploitatie­kosten van een gebouw. Het is algemeen bekend dat kunststof kozijnen goed scoren qua levensduurkosten, maar dat is nu ook aangetoond door onafhankelijk onderzoek. De kosten van levensduur voor de meest gebruikte houtsoorten zijn gemiddeld twee keer zo hoog als voor een gevelkozijn in kunststof in een vergelijkbare situatie. Ook met aluminium ben je beduidend duurder uit.

Aanleiding voor het onderzoek was om de algemene gedachte dat kunststof een kostenefficiënte keuze is voor gevelkozijnen te staven met cijfers, begint Albert Zegelaar, directeur van VKG. “In het verleden is dat al eens bevestigd, maar dat onderzoek is inmiddels verjaard. We hebben daarom twee onafhankelijke partijen – IGG Bouweconomie en Ingenii Bouwinnovatie – gevraagd om te kijken hoe de vlag er anno 2024 bij hangt. Het doel is om woningcorporaties en aannemers inzicht te geven in de kosten van aanschaf en onderhoud van verschillende materialen voor gevelkozijnen, gebaseerd op het gewogen gemiddelde van de onderhoudsvoorschriften van diverse marktpartijen.”

DOOR Architecten Purmerend Wheermolen Oost D Rode Garrels
De keuze voor kunststof is niet alleen verreweg de meest kostenefficiënte optie, maar ook nog eens eens verantwoord voor het milieu. (Beeld: Aiste Rakauskaite)

Levensduurkosten

Het onderzoek is toegespitst op de meest gangbare woningtypes in Nederland volgens het RVO-rapport ‘Voorbeeldwoningen 2022’: rijtjeswoningen, twee-onder-een-kapwoningen, vrijstaande woningen, appartementen en flats/galerijwoningen. Daarbij zijn de volgende kozijnmaterialen beschouwd: meranti, accoya, finti, aluminium en kunststof.  “Met alleen de aanschafkosten ben je er natuurlijk niet”, stelt Albert. “In het onderzoek is het effect tussen de verschillende materialen over een levensduur van 25, 50 en 75 jaar geanalyseerd. Daar kwamen serieuze getallen uit. Kunststof is gemiddeld genomen het goedkoopst in aanschaf en bekeken over een levensduur van 75 jaar loopt het verschil in onderhoudskosten zelfs op tot 80%!”

221130 VKG revisie portret 3
Albert Zegelaar, directeur van VKG. (Beeld: Istar Verspuij)

16.500 euro

Elk type kozijnmateriaal vereist specifieke periodieke werkzaamheden om de kwaliteit te waarborgen, zegt Albert terecht. “Als je kijkt naar de totale kosten van aanschaf én onderhoud tussen de verschillende materialen en het gewogen gemiddelde van de in Nederland gangbare woningen, dan is de gemiddelde kostenbesparing van een kunststof kozijn over 25 jaar 16.500 euro ten opzichte van een kozijn in meranti. Dat is een besparing van 58%. Het verschil met accoya en finti is iets minder groot, maar nog altijd aanzienlijk met een kleine 10.000 euro over 25 jaar. De onderhoudskosten van aluminium zijn nagenoeg identiek aan kunststof, maar aluminium is in aanschaf veel duurder. Dat verklaart het verschil in exploitatiekosten van 7.500 euro over 25 jaar in het voordeel van kunststof.”

Het onafhankelijk onderzoek toont dus aan dat het zich loont om in het voortraject een goede afweging te maken voor het juiste type kozijnmateriaal, zegt Albert. “Niet alleen voor de initiële investering, maar ook voor de langdurige exploitatiekosten. De keuze voor kunststof is niet alleen verreweg de meest kostenefficiënte optie, maar ook nog eens milieuverantwoord. Via het VKG Recyclesysteem worden afgeschreven kunststof kozijnen voor 100% gerecycled.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten