Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Premax werd 25 jaar geleden geïntroduceerd
Project ’t Loo in Bergeijk, geleverd in 2022. Onderdorpel type LBI.

Premax werd 25 jaar geleden geïntroduceerd

Onderdorpels van composietsteen: robuust, duurzaam én circulair

Zo’n 25 jaar geleden leidde een wijziging in het Bouwbesluit tot de lancering van Premax, de uit composietsteen vervaardigde onderdorpel van Holonite. Anno 2023 is het revolutionaire product uitgegroeid tot een populaire oplossing voor een grote schare afnemers. Niet alleen dankzij de goede isolerende eigenschappen en hoge slijtvastheid, maar ook vanwege het zeer duurzame en zelfs circulaire karakter van de vinding. Daarmee benadrukt het op het eiland Tholen gevestigde bedrijf stellig de torenhoge ambities op milieugebied. 

De in 1997 doorgevoerde aanpassing binnen het Bouwbesluit betekende dat de opstap om een woning binnen te komen niet hoger mocht zijn dan twee centimeter. 

“Concreet hield dit in dat onderdorpels voortaan grotendeels in de grond dienden te verdwijnen”, vertelt manager verkoop Patrick Zevenbergen namens de producent van kwalitatief hoogwaardige gevel- en afbouwelementen van composietsteen. “Dat gegeven maakte onderdorpels van hout erg kwetsbaar. Simpelweg omdat de kans groot was dat ze onder invloed van vocht binnen enkele jaren verrot zouden zijn. Met Premax, onze composiet­stenen onderdorpel, zijn we destijds als eerste op die materie en ontwikkelingen ingesprongen.” 

Voordelen

Nu, een kwart eeuw later, blijkt dat een goede stap te zijn geweest. Premax is namelijk uitgegroeid tot een onderdorpeloplossing die bij tal van verwerkers in de smaak valt. Zo is het sterker dan natuursteen en kan het via de maltechniek van Holonite buitengewoon efficiënt verwerkt worden tot het ultieme maatwerk. Daarnaast is de isolatiewaarde van het waterdichte, onderhoudsarme en vorst- en alkalibestendige composietsteen hoger dan die van natuursteen. “Het geheim daarvan is een speciaal bindmiddel dat koudebruggen voorkomt”, legt Zevenbergen uit. “Daardoor lekt er van binnen naar buiten niet onnodig energie weg via de onderdorpel.” 

Project Meerhoven in Eindhoven, geleverd in 1999. Onderdorpel type BI met vast zijlicht.

Een ander voordeel heeft alles te maken met kleur en textuur. Waar antraciet als vanouds veelgevraagd is, geeft Holonite haar klanten tegenwoordig de keuze uit twintig verschillende tinten en texturen. Op die manier kan elke onderdorpel worden voorzien van de gewenste look en feel. 

Nú al 100% circulair

Via een ander pluspunt neemt het bedrijf nadrukkelijk het voortouw in de wereld waarin we werken en leven. “We hanteren een retour­systeem waarbij we oude uit Premax vervaardigde onderdorpels inzamelen, breken en vermalen”, aldus Zevenbergen. “Aansluitend zetten we de grondstof in om er weer nieuwe Premax-onderdorpels van te maken. Op die manier bieden we de markt een volledig recyclebare en zelfs circulaire oplossing. Daardoor voldoen we nú al aan het door de overheid gestelde doel van 100 procent circulariteit in 2050.” 

Het relaas van Zevenbergen moet de klanten van het bedrijf als muziek in de oren klinken. “We zijn met de jubilerende Premax in verschillende opzichten de tijd altijd al ver vooruit geweest”, meent Zevenbergen. “Velen zweren dan ook bij deze onderdorpel. Maar goed kan altijd beter. Vandaar dat we binnen een jaar in al onze dorpelprogramma’s minimaal één circulaire variant willen aanbieden. De focus blijft liggen op het innoveren en investeren in het toekomstbestendig maken en houden van ons leveringsprogramma.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?