De sandwichelementen FrameTec en ProfileTec van Stadur werden recent door meerdere onafhankelijke instanties aan testen onderworpen. Zo toonden proeven in het technologiecentrum van Schüco dat ze in vergelijking tot conventionele elementen met holle kamers merkelijk beter scoren op het vlak van energie-efficiëntie. In het ift Rosenheim werden dan weer complete bouwelementen met deze kaderverbredingen in combinatie met schroeven en bevestigingsbeugels van SFS en raamprofielen Living 82 van Schüco aan stabiliteits- en andere testen onderworpen.
De sandwichelementen FrameTec en ProfileTec van Stadur zijn opgebouwd uit een kern van StadurFoam en geëxtrudeerd polystyrolschuim met aan beide zijden een laag Stadurlon kunststof. Ze worden gebruikt als kaderverbredingen bij de montage van rolluikkasten en de aansluiting van venstertabletten of bij hefschuifsystemen, hoge ramen en de montage van dorpels.
“Beide producten zijn leverbaar in verschillende hoogtes tot 500 mm en in lengtes tot 7000 mm, waardoor zelfs bij grote elementen kaderverbredingen zonder voeg mogelijk zijn. Ze worden gekenmerkt door een buigsterkte van meer dan 3,1 Mpa en een uitstekende uittrekwaarde verticaal tot 6310 N en horizontaal tot 2815 N. Dat zorgt voor een nauwkeurige en vlakke aansluiting voor elk profiel”, stelt Marc Nickel, sales manager bouw voor Duitsland en de Benelux bij Stadur. “Verder neemt het materiaal bijna geen water op (< 1,5 %) en is het volledig rotvrij. De panelen zijn ook licht, wat de handling ten goede komt. Toch kunnen ze een belasting tot meer dan 1000 kg/lm aan. Dankzij de gemakkelijke bevestiging met schroeven, zonder speciaal gereedschap, voorboren of deuvelen, bespaart men, tot slot, tijd en geld.”
Fabrikant Stadur doet veel inspanningen om architecten, ingenieurs en bouwbedrijven de nodige testresultaten van onafhankelijke laboratoria en externe instanties te kunnen voorleggen. Zo werden de FrameTec en ProfileTec sandwichelementen in het technologiecentrum van Schüco onderworpen aan testen op het vlak van thermische isolatie. Hiervoor werden in de klimaatkamer van het testcentrum twee kozijnen met sandwichvulling opgesteld: één met conventionele profielen met holle kamers, een ander met FrameTec. Bij een buitentemperatuur van – 20° C werd met behulp van temperatuursensoren en thermografische beelden de warmtetransmissie bepaald. De opstelling met FrameTec-kaderverbreding scoorde daarbij merkelijk beter dan de andere constructie.
“Luchtdichtheid en thermische isolatie zijn vooral bij lage energie gebouwen en passiefbouwprojecten cruciaal, zowel in nieuwbouw als renovatie. Koude- en warmtebruggen tussen ramen en gebouwschil moeten dan ook te allen tijde vermeden worden”, geeft de sales manager aan. “Bij de ontwikkeling van FrameTec en ProfileTec was het dan ook zeer belangrijk dat in de winter de koude buitenlucht niet kon binnendringen, terwijl in de zomer de warmte buiten gehouden werd. De hoge energie-efficiëntie van deze producten komt de eindklanten ten goede, want zij moeten minder stoken in de winter en minder koelen in de zomer.”
Om iedereen een maximale zekerheid op het vlak van stabiliteit te garanderen, werden de sandwichelementen ook bij het ift in Rosenheim aan een reeks testen onderworpen. “Onze FrameTec kaderverbredingen werden daarvoor in bouwelementen gecombineerd met de schroeven en bevestigingsbeugels van SFS en de raamprofielen Living 82 van Schüco”, sluit Marc Nickel af. “Deze elementen werden met succes getest volgens de ift-norm MO-02/1 2015-06 en de ETB-norm 1985-06. Uit andere testen bleek dan weer de uitstekende dichtheid met een luchtdoorlaatbaarheid klasse 4 volgens DIN EN 12207 en een slagregendichtheid klasse A9 volgens DIN EN 12208.”