De vraag naar duurzame en milieuvriendelijke bouwmethoden groeit wereldwijd. Hoogbouw in houtskeletbouw is hierbij een opvallende trend. Deze constructietechniek biedt tal van voordelen: het is lichtgewicht, hernieuwbaar en heeft een lage ecologische voetafdruk. Hierbij komen echter ook nieuwe technische uitdagingen aan het licht, met name op het gebied van waterdichtheid van gevels. Laagreliëf kozijndorpels spelen hierbij een essentiële rol. De testen die Venster Techniek BV momenteel uitvoert om de waterdichtheid en afwatering van hun laagreliëf onderdorpeloplossingen te vergroten, zijn wat dat betreft veelbelovend.
Laagreliëf onderdorpels zijn de eerste verdedigingslinie tegen waterinfiltratie. Onvoldoende afwatering via deze componenten kan onder meer leiden tot ernstige vochtschade en schimmelvorming. Met name afwatering bij houtskeletbouw – kortweg HSB – brengt specifieke uitdagingen met zich mee, dit vanwege de gevoeligheid van hout voor vocht en de bouwkundige eigenschappen van deze constructiemethode. Deze moeilijkheden ontstaan vooral omdat hout, in tegenstelling tot meer traditionele bouwmaterialen zoals beton of steen, vatbaar is voor schade door waterinfiltratie en vochtophoping.
Een van de kritieke punten bij het bereiken van waterdichtheid in houtskeletbouw zijn de holle laagreliëf onderdorpels. Traditionele (volledige) onderdorpels steken namelijk door het waterkerende vlak van een houtskeletbouw-element heen. Verder is het bij holle onderdorpels de gewoonte om afwatering door de dorpel heen te realiseren. Dat water kan op die plek in het houtskeletbouw-element niet weg. Het ontwerp en de installatie van onderdorpels moeten daarom bijzonder zorgvuldig gebeuren, met speciale aandacht voor afdichting en waterkering, om water efficiënt af te voeren en weg te leiden van het houten skelet.
In de zoektocht naar een duurzame en betrouwbare toepassing van houtskeletbouw in hoogbouwprojecten is in de afgelopen jaren een werkgroep opgericht die een belangrijke stap voorwaarts heeft gezet. Deze werkgroep, waarin verschillende klanten van Venster Techniek BV en de Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie (NBVT) zijn vertegenwoordigd, heeft als doel de certificering van houtskeletbouw-elementen voor gebruik in hoogbouw te realiseren.
In een onderzoek – in samenwerking met haar klanten – naar het verbeteren van afwateringsoplossingen voor houtskeletbouw-elementen, ontdekte Venster Techniek dat een hybride onderdorpel veel betere resultaten oplevert dan traditionele volledige dorpels. De hybride onderdorpel heeft als eigenschap dat deze niet door het waterkerende vlak steekt, waardoor het waterkerende vlak achter de onderdorpel door kan lopen. Deze innovatie biedt een veelbelovende oplossing voor de problemen die vaak optreden bij waterdichtheid in houten constructies, vooral in hoogbouw.
Verdere verbetering wordt bereikt door afdichting van openingen (die ontstaan door bewerkingen, zoals de kopse kanten van onderdorpels) en het water beter geleiden naar waar het weg kan. Om deze openingen effectief af te dichten en water goed af te voeren, heeft Venster Techniek nieuwe mogelijkheden onderzocht.
Onlangs hebben de productontwikkelaars van Venster Techniek, in samenwerking met vaste leveranciers van dichtingen, een nieuw materiaal getest dat veelbelovend blijkt voor het bereiken van waterdichtheid, met name bij houtskeletbouw-elementen. Dit materiaal heeft zich in alle tests als uiterst effectief bewezen, met uitstekende prestaties in termen van vochtbestendigheid, temperatuurschommelingen en sterke hechting. Dit betekent echter wel dat traditionele kopbewerkingen niet langer kunnen worden toegepast en dat spouwlatten moeten worden gekeept.
Al met al beloven de introductie van de hybride onderdorpel en het nieuwe afdichtmateriaal aanzienlijke verbeteringen in de afwatering en waterdichtheid van (laagreliëf) onderdorpels. Met de voortgang van de testen en de implementatie van deze innovaties draagt Venster Techniek bij aan het bereiken van certificering van houtskeletbouw-elementen voor hoogbouw.
Neem dan rechtstreeks contact op met Venster Techniek BV.
Contact opnemen