Duurzaamheid is al jaren een kernwoord binnen de activiteiten van Deceuninck. Dat blijkt onder meer uit het engagement voor het Science Based Targets-initiatief (SBTi), het baanbrekende recyclageprogramma en de verwerking van gerecycled materiaal in de Elegant reeks die gebouwen energiezuiniger maakt. Die duurzaamheid strekt zich echter uit over de volledige waardeketen: van grondstof tot eindproduct. Daarom ontwikkelde Deceuninck de Carbon Calculator, een intuïtieve tool waarmee raamfabrikanten en –installateurs zelf hun koolstofemissie kunnen berekenen én maatregelen kunnen nemen om die te verminderen.
Er wordt steeds meer aandacht besteed aan duurzaamheid, recycling en circulariteit en dat vanuit verschillende hoeken: de mensen, de overheden en de industrie. Ook Deceuninck draagt graag zijn steentje bij en houdt daarom al een hele tijd de CO2-footprint van het productieproces continu in de gaten.
“Sinds 2019 berekenen we zelf die koolstofvoetafdruk aan de hand van het Greenhouse Gas (GHG) Protocol, een wereldwijd gestandaardiseerd kader. Dat legt geen wind-eieren want die opvolging en gerichte investeringen hebben ervoor gezorgd dat we de emissies gevoelig konden reduceren. Onze doelstellingen op dat vlak zijn trouwens gebaseerd en officieel goedgekeurd door het SBTi, een wetenschappelijk onderbouwde manier die organisaties laat zien hoeveel ze moeten reduceren en hoe snel”, legt marketing manager Benelux Maaike Claeys uit.
“Onze hoogtechnologische recyclingfabriek in Diksmuide vormt een belangrijke schakel in het halen van de gestelde doelen. In het begin leverde dat zowat 8.000 ton gerecycleerd materiaal op, in 2022 benaderden we al de kaap van 20.000 ton en nu ligt de recyclagecapaciteit op 40.000 ton. We hebben dan ook fors geïnvesteerd in de optimalisatie van de processen én de installaties, bijvoorbeeld met een verdubbeling van het aantal granulatielijnen en een extra magazijn.”
Het gebruik van gerecycled materiaal in nieuwe raam- en deurprofielen is intussen een must binnen de R&D-afdeling van Deceuninck. Denk maar aan de Elegant-reeks en de Phoenix die respectievelijk voor 15 tot 30 % en de volle 100 % uit gerecycleerd kunststof bestaan.
“Dit heeft ook vanuit ecologisch oogpunt alleen maar voordelen. Vooreerst komen zo jaarlijks 2,3 miljoen ramen niet op het stort of in de verbrandingsoven terecht. De lokale verwerking van die materialen – behalve vervuild PVC – zorgt er ook voor dat er weinig of geen transport nodig is en garandeert de hoge kwaliteit van de gerecyclede kunststof. En in vergelijking met de productie van nieuw materiaal wordt bij een recyclageproces 90 % minder energie verbruikt. De CO2-uitstoot ligt dan ook gevoelig lager”, gaat de markering manager verder.
“De kwaliteit van dat gerecyclede materiaal is uiteraard belangrijk om finaal ook hoogwaardige eindproducten te realiseren. Daarom investeerden we in volledig geautomatiseerde processen, waarmee zelfs de kleinste afvaldeeltjes uit het PVC verwijderd worden. We bouwden tevens co-extrusielijnen waar nieuw én gerecycleerd PVC gecombineerd kunnen worden en onze R&D-afdeling blijft steeds verder zoeken naar mogelijkheden om het gebruik van die herwonnen materialen te verhogen.”
Deceuninck is echter maar één schakel binnen het volledige traject van grondstof tot eindproduct. Het is dan ook belangrijk om andere partijen evenzeer te laten nadenken over de impact van hun processen op het milieu. Daarom ontwikkelde de fabrikant van raam-en deurprofielen de Carbon Calculator. Met deze intuïtieve tool kunnen hun partners – de producenten en installateurs van ramen – zelf hun koolstofafdruk op basis van de GHG-standaard berekenen en verkleinen.
“De gebruiker geeft eerst de nodige informatie omtrent stroom- en waterverbruik, brandstofgebruik van de wagens, gebruik van airconditioning, de hoeveelheid gestort en gerecycleerd afval, logistieke activiteiten, …, in. Daarna berekent deze tool de totale kunststofuitstoot en maakt ook een verslag. Zo kunnen bedrijven gerichte maatregelen nemen om de uitstoot te verminderen. Als men dat elk jaar herhaalt, krijgt men een duidelijk beeld van de vooruitgang”, sluit Maaike Claeys af. “We geven onze partners trouwens zelf ook een aantal tips mee, zoals het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, bijvoorbeeld zonne- en windenergie, en de keuze voor toeleveringsbedrijven die ook aan de CO2-uitstoot denken. Verder raden we hen aan om meer te recycleren, want dat vermindert de afvalberg. Als iedereen zijn steentje bijdraagt zal de maatschappij immers nog duurzamer worden.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Deceuninck.
Contact opnemen