Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Vierde Partnerdag Van de Vin  in het teken van BENG

Vierde Partnerdag Van de Vin in het teken van BENG

Van de Vin ramen en kozijnen hecht grote waarde aan een optimale samenwerking met zijn leveranciers en opdrachtgevers. Om de voeling met de markt te behouden en de producten en dienstverlening daarop af te stemmen, organiseert de producent van houten kozijnen jaarlijks een zogeheten Partnerdag.

Tijdens deze dag staat telkens een actueel thema centraal. De vierde editie op 3 april jongstleden stond in het teken van BENG (in relatie tot houten kozijnen) en werd opgeluisterd door twee interessante sprekers.

Van de Vin

Gerard Roest, eigenaar van Limuco.

 

Doel van deze middag is om de vaste leveranciers en de partnerklanten samen te brengen om te komen tot een nog betere samenwerking, zegt directeur Mathee van de Vin. “In het continu verbeteren van onze producten en dienstverlening is de inbreng van onze ketenpartners essentieel. We zien de Partnerdag dan ook echt als een moment om samen met leveranciers en klanten te sparren over de behoeften in de markt en de mogelijke uitdagingen die daarmee gepaard gaan. Dit jaar hebben we bewust gekozen voor het thema BENG, niet alleen vanwege de actualiteit, maar ook om de invloed van BENG op houten kozijnen te verduidelijken.”

Van de Vin

Mathee van de Vin (l).

 

Van de Vin ramen en kozijnen wist voor de Partnerdag twee sprekers te strikken: Harm Valk, partner en senior adviseur bij Nieman Raadgevende Ingenieurs, en Gerard Roest, eigenaar van Limuco, een zelfstandig project- en expertisebureau met als specialisme hout en houttoepassing in de gevel. Na een welkomstwoord door Mathee van de Vin vertelde Harm Valk over de veranderingen die BENG teweeg zal gaan brengen. Harm is tevens voorzitter van de projectgroep die de nieuwe bepalingsmethoden voor de energieprestatie voor gebouwen heeft gemaakt: NTA 8800, oftewel de rekenregels voor BENG. Als uitgangspunt refereerde hij aan de behoeftepiramide van Maslow, waarbij comfort als een basisbehoefte wordt gezien en niet als een extraatje.

“Een goede thermische schil is essentieel voor het realiseren van gezonde en comfortabele gebouwen; kozijnen, ramen en deuren spelen daarin een cruciale rol”, stelt Harm Valk. “Bouwpartners zullen daarom veel meer moeten gaan samenwerken om te beantwoorden aan zowel de regelgeving als aan het gewenste comfort. Van de Vin begrijpt dat als geen ander.”

Van de Vin

Harm Valk, partner en senior adviseur bij
Nieman Raadgevende Ingenieurs

 

Ook de tweede spreker, Gerard Roest, kan dat beamen. “De U-waarde is by far de indicator voor de prestaties van een kozijn in de gevel en is afhankelijk van alle componenten die het ‘gat in de gevel’ dichten. Het is een combinatie van het glas, de afstandhouders, de tochtkaders, ventilatievoorzieningen, etc. Ook daaruit blijkt maar weer de noodzaak tot samenwerken.” Gerard Roest schetste tijdens zijn presentatie de ‘levensloop’ van het houten kozijn sinds de introductie van de CE-keur verplichting in 2012. De veranderende regelgeving in de afgelopen jaren en vooral de bekendmaking van de eerste (strenge) concepteisen rond BENG in 2016 noopten veel kozijnfabrikanten tot een zekere doorontwikkeling. En met succes.

Van de Vin behoort zelfs tot de koplopers. Zo stelt Van de Vin aan het hardhouten huismerkkozijn vinGarant hogere eisen dan het Bouwbesluit voorschrijft. Goed is niet goed genoeg. Uitstekend is voor het Brabantse familiebedrijf de ondergrens. vinGarant is volgens Gerard Roest dan ook absoluut klaar voor BENG.

Na twee enerverende sessies met volop ruimte voor discussie werd de Partnerdag afgesloten met een hapje en een drankje. Het bleef nog lang gezellig in Heeze.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?