Bij REHAU, toonaangevend ontwikkelaar en producent van uiteenlopende polymeergebaseerde oplossingen voor de bouw, auto-industrie en industriële sector, gaan vernieuwing en duurzaamheid mooi samen. Steeds weer weet het bedrijf met welkome innovaties de gehanteerde circulaire aanpak te optimaliseren. Zoals met het REHAU Window.ID, een vinding die raamelementen voorziet van een unieke identificatietag met QR-code en RFID-technologie. Dat maakt het mogelijk om elke geïnstalleerde raamoplossing de totale levensduur op de voet te volgen.
De architectuur en bouwsector staan de komende jaren en decennia voor grote veranderingen en uitdagingen. Vooral de klimatologische omstandigheden en de beschikbaarheid van (lokale) grondstoffen zullen in toenemende mate een doorslaggevende rol spelen bij de realisatie van projecten. “Op weg naar meer duurzaamheid is een constante ontwikkeling van nieuwe, succesvolle duurzaamheidsconcepten dan ook noodzakelijk”, zegt Koen Schepens, binnen REHAU actief als sales manager Window Solutions Benelux. “We maken al nieuwe ramen van oude”, zo zegt hij.
“Slimme oplossingen op basis van kunststoffen die hoog gewaardeerd worden door architecten en investeerders met visie. Omdat ze mooi en stabiel zijn. Maar ook omdat ze zijn samengesteld uit hernieuwbare grondstoffen en helpen energie te besparen. Daarmee passen ze prima bij de filosofie van REHAU. Het bieden van duurzaamheid is bij ons vanzelfsprekend.”
Met de introductie van het Window.ID zet REHAU een volgende ferme stap op het duurzaamheidspad. Het is een vinding waarmee ieder geïnstalleerd raam tijdens de gehele levensduur op de voet kan worden gevolgd. Ongeacht of het profiel is vervaardigd uit kunststof, hout of aluminium. “De digitale REHAU Window.ID raampas zorgt voor volledige transparantie met betrekking tot geïnstalleerde objecten”, vervolgt Schepens. “Elk raamelement krijgt een unieke identificatietag met QR-code en RFID-technologie. Daardoor is een raam in de keten altijd en overal zichtbaar. Net als alle informatie óver dat specifieke raam.”
Het systeem voorziet fabrikanten en professionele raamverwerkers in de complete waardeketen van meer efficiëntie en welkome meerwaarden. Tijdens de productie, het transport, de levering, de montage, de digitale afname en eventuele service- en onderhoudsbeurten. Dit bespaart de fabrikant tijd en kosten. “Via de digitale pas heeft de eindgebruiker direct toegang tot alle relevante data, de geldende certificaten en gebruiksvoorschriften van het raam in kwestie”, legt Schepens uit. “Die informatie is tijdens de gehele levensduur van het element beschikbaar en bovendien met elk softwarepakket toegankelijk.”
Alomvattend recyclingconcept
Binnen de continu geoptimaliseerde aanpak van REHAU is een prominente plaats ingeruimd voor het EcoPuls-label, het toonaangevend recyclingconcept voor duurzame raamoplossingen met een zeer hoge ecologische footprint. Qua hergebruik van materialen beheerst het bedrijf de volledige cyclus. Vanaf de inzameling van oude ramen tot en met de verwerking en het gebruik van het recyclaat voor nieuwe producten. Met EcoPuls belooft REHAU elke generatie een toekomst. Mooie cijfers vormen daarvoor de basis. Het aandeel gerecycled materiaal in EcoPuls-profielen varieert momenteel tussen 40 en 75% en neemt nog steeds toe. Door gebruikmaking van herbruikbare grondstoffen reduceert REHAU de CO2-uitstoot jaarlijks met 97.000 ton, het equivalent van 7,8 miljoen bomen. Daarnaast wordt elk jaar circa 70.000 ton gebruikt materiaal gerecycled.
Neem dan rechtstreeks contact op met Rehau.
Contact opnemen