Tagarchief: CHNL architecten

Oude glorie in ere hersteld met hedendaags kozijnsysteem

Lees het gehele artikel

Het ‘Van der Hilstblok’ is een Rotterdams wooncomplex, bestaand uit 93 voormalig kapwoningen uit de negentiende eeuw. Eigenaar is corporatie Woonbron, alwaar besloten werd om het gedateerde woonblok een renovatie te geven. De renovatie die in de jaren ’80 heeft plaatsgevonden, is uitgevoerd volgens de stand der techniek uit die tijd, zonder oog voor het verleden. De eis van Woonbron was dan ook om het Van der Hilstblok duurzamer te maken, met als grote wens het herstellen van het aangezicht van de gevel. CHNL architecten bleek de perfecte partij voor deze eisen en wensen. We spreken Christof Fankhauser, directeur en samen met Ivo Verboon eigenaar van CHNL architecten, over een zeer geslaagd project.

Christof: “Het ritme is weer teruggebracht in de gevel.” (Beeld: Lucas van der Wee)

Op zoek naar de grandeur van weleer

“De renovaties die het jaren ’20 bouwwerk in de loop der jaren heeft ondergaan, waren niet allemaal even geslaagd. Met name in de jaren ’80 zijn er – geheel volgens de stijl van die tijd overigens – visuele veranderingen doorgevoerd, die op generlei wijze aansloten bij de oorspronkelijke bouwstijl. Een belangrijk punt in het renovatieplan waren de kozijnen. Vandaag de dag weten we veel meer over ventilatie dan vroeger en met de hedendaagse ventilatie eisen in gedachten, ontstond er een uitdaging.”

“Wij wilden namelijk kozijnen toepassen die duurzaam zijn, beantwoorden aan het hedendaagse bouwbesluit, maar ondertussen een aanblik geven die doet denken aan de kozijnen uit 1920. De oorspronkelijke opzet van de gevel had namelijk een traditioneel schuifraam, waarbij het schuivende deel van de onderzijde typerend naar achteren ligt, ten opzichte van het vaste deel. In de wetenschap dat de meeste ventilatiemiddelen bestaan uit roosters die tussen het glas en het kozijnframe gemonteerd zitten, kwam er dus een tweede uitdaging bij”, aldus Christof.

Detailopname van het raam met weggewerkt rooster.

Gelukkig herinnerde Christof zich een project met kunststof kozijnen dat hij had gezien, waarbij de aanblik precies zo was als hij voor ogen had bij het Van der Hilstblok.

“De producent daarvan was Van der Zee Kozijntechniek en Gevelelementen. Na contact opgenomen te hebben met Kadir Deniz, directeur van Van der Zee, bleek al snel dat we gevonden hadden wat we zochten. Van der Zee kon met het Gealan raamsysteem exact maken wat er gevraagd werd: kozijnen die boven een vast deel hebben en onder een terug liggend draai-kiepdeel. Het ontluchtingsrooster zat onzichtbaar verwerkt in het kozijnprofiel. Mooier konden we het niet hebben.”

Een oplossing die traditioneel oogt, maar volledig wind- en waterdicht is, met HR++ glas. (Beeld: Lucas van der Wee)

Maatwerk voortkomend uit samenwerking

Bas van den Eerenbeemt, promotor bij Gealan, zegt over dit project: “Dit is maatwerk van de bovenste plank en volledig voortgekomen uit de samenwerking tussen CHNL architecten, Van der Zee Kozijntechniek en Gevelelementen en Gealan. Een oplossing die traditioneel oogt, maar volledig wind- en waterdicht is, met HR ++ glas. Hulde aan Kadir Deniz en zijn team voor het vakmanschap dat hierin is gaan zitten.”

Tot besluit zegt Christof: “Het ritme is weer teruggebracht in de gevel. Naast het vervangen van de kozijnen hebben we de oude dakopbouw vervangen door mooie dakpannen en hebben we een markante plint weten te creëren. Niet alleen Woonbron is blij met de nieuwe aanblik en het duurzame karakter van de gevel, ook de bewoners zijn erover te spreken.”