Tagarchief: Vandemoortele Group

Modulaire vliesgevel voor flexibel en circulair belevingscentrum van voedingsgroep

SCHÜCO1_110221_ Project Vandemoortele Gent-3 kopiëren
Lees het gehele artikel

Het bijna energieneutrale gebouw met een oppervlakte van 5150 m², ontworpen door de architectenbureau RAU (Amsterdam) en eld (Antwerpen), plooit zich rondom een centraal atrium. Het combineert een flexibele en innovatieve werkruimte met een inspirerende plek voor klanten, consumenten en leveranciers. Het is bovendien een schoolvoorbeeld van duurzaamheid en circulair bouwen. De modulaire vliesgevel is opgebouwd met de Schüco FWS 50 en werd gecombineerd met rechthoekige zonweringslamellen type Schüco ALB.

Het nieuwe vlaggenschip van de toonaangevende Europese voedingsgroep is opgebouwd rond een houten atrium. In de flexibele werkplek kunnen de meer dan 360 werknemers in de kantoren en vergaderruimtes samenwerken, maar zich ook afzonderen in de concentratieruimte of zich ontspannen in één van de lounges. Het Food Experience Center is een belevingscentrum voor klanten, consumenten en leveranciers. Het kloppende hart zijn de Master Studio’s Cooking en Baking, m.a.w. de profes­sionele keuken en bakkerij. Tijdens Master Classes worden de verschillende bereidingswijzen en toepassingsmogelijkheden van de producten aangeleerd en krijgt men de kans om te experimenteren en kennis te delen.

Het modulaire en circulaire gebouw plooit zich rondom een houten atrium en de grote glaspartijen van de vliesgevel zorgen voor de nodige lichtinval en veel transparantie.

Modulair en circulair

Dit gebouw is gebaseerd op een staalstructuur, wat voor een flexibele modellering zorgt. Het monteert snel en je kan ook al veel boorgaten en openingen voorzien voor bijvoorbeeld de montage van de vliesgevel of doorgangen van leidingen. Dit stalen skelet is volledig demonteerbaar én modulair. 

Het wordt bijeengehouden door geboute verbindingen en is op die manier maximaal demonteer- en herbruikbaar. De beton- en trapkernen zijn geprefabriceerd en ontmantelbaar. De stalen structuur werd ingepakt met een gordijngevelsysteem dat zelf ook demontabel en modulair is. Toen gevelbouwer Vorsselmans, de toonaangevende specialist in aluminium ramen en gevels, door de hoofdaannemer Groep Van Roey gecontacteerd werd, raakte ook Schüco bij het project betrokken. 

“Er werd een volledig de- en remontabele modulaire vliesgevel geïntegreerd, die opgebouwd is met Schüco FWS 50 met een stijldiepte van 150 mm”, stelt Joep Römgens, head of engineering België & Luxemburg zitten bij Schüco. 

“Circulariteit en duurzaamheid zit vanzelfsprekend in ons DNA. We staan voor kwaliteitsproducten die zo lang mogelijk op topniveau blijven. Met betrekking tot de recycleerbaarheid zetten we volop in op een holistische benadering. We kijken meer dan alleen naar het aluminium, we houden ook rekening met het beslag, het rubber het glas…  Schüco loopt dan ook ver vooruit als het gaat om het intensief ontwikkelen, testen en certificeren van unieke cradle-to-cradle-producten. Kortom, dit project was ons op het lijf geschreven.”

Er werd een volledig de- en remontabele modulaire vliesgevel geïntegreerd, die opgebouwd is met Schüco FWS 50 met een stijldiepte van 150 mm.

Technische uitdagingen

Bijkomende uitdagingen zijn de brandveiligheid en de hoge eisen op het vlak van akoestische isolatie, waarvoor Vorsselmans ook weer kon rekenen op de betrokkenheid en ondersteuning van Schüco. 

“Waar de gevel aan de trappenhuizen grenst, is hij brandwerend uitgevoerd. Langs de drukke Ottergemsesteenweg werd akoestisch glas gemonteerd”, vult Römgens aan. “De gevel is uitgerust met rechthoekige Schüco ALB zonweringslamellen van 400 mm breed, die met een opvallend verspringend patroon op een afstand van 160 mm van het glas gemonteerd werden.” 

Dit project draagt het BREEAM Excellent label. Naast de passieve energetische middelen in het ontwerp omvat dit bijna energie neutrale gebouw ook een BEO-veld in combinatie met een warmtepomp, zonnepanelen op het dak, een regenwaterreservoir en klimaatplafonds gecombineerd met ventilatie.