“Heb je enig idee hoeveel bekabeling een gemiddeld intercomsysteem nodig heeft?” Deze vraag wordt mij gesteld door Edwin van Reijsen, marketingmanager bij Intratone Nederland. “Enorm veel. En in het kielzog van die bekabeling komen zaken als storingen, onderhoud, reparatie op locatie, kilometers die gereden moeten worden…”, vervolgt Van Reijsen. Dat kan betrouwbaarder en duurzamer; Intratone is daarvan het levende bewijs.
“We hebben de Vereniging van Eigenaren als grootste doelgroep. Onze intercoms hebben geen kabels nodig, geen sleutels – die alleen maar zoek kunnen raken – en er hoeven geen kilometers voor gemaakt te worden. Er wordt met een digitale sleutel gewerkt en dat compleet draadloos, zonder dat er wifi of bluetooth in het spel is. Veel veiliger dus dan het gemiddelde systeem.”
Intratone is in Frankrijk begonnen met technologie in toegangscontrole en wordt vandaag de dag wereldwijd gewaardeerd. “Met onze toegangscontrolesystemen kan een bewoner van een appartementencomplex op afstand de deur openen. Ideaal voor het binnenlaten van zorgmedewerkers. Intratone onderscheidt zich door gebruik te maken van het GSM-netwerk. Kort door de bocht gezegd: we plaatsen een zeer bestendig intercomsysteem met SIM-kaart op de muur, dat in connectie staat met de te bedienen deur. Daardoor zijn we niet meer afhankelijk van bedrading of lokale draadloze netwerken. De bewoners kunnen bellen met de deuropener, dat maakt het veilig. Zelfs met een landlijn kan via de intercom de deur geopend worden.”
Met de Intratone App kan via de Smartphone ook gebruik gemaakt worden van video, naast de mogelijkheid om toegang te krijgen. Hoe zit het met het beheer van de gebruikers? Van Reijsen antwoordt: “De tools die we hebben ontwikkeld voor beheerders geven de mogelijkheid om naar believen gebruikers toe te voegen en te verwijderen en tijdssloten in te bouwen voor specifieke gebruikers. Intratone heeft deze online tool als Cloudservice draaien, dus er hoeven voor beheerderswerkzaamheden geen kilometers gemaakt te worden. Alles kan op afstand.”
Van Reijsen schetst het kleine drama dat zich voltrekt wanneer een bestaand intercomsysteem dat voorzien is van bedrading gerenoveerd moet worden. “Daarvoor moet zoveel ingrijpend kabelwerk gedaan worden, dat alleen de werkuren die daarvoor nodig zijn al een extreme kostenpost opwerpen. Daarom is het raadzaam om in geval van renovatie een eerlijke rekensom te maken en onder aan de streep te kijken of vervanging door een Intratone intercom niet veel voordeliger is. Je neemt gewoon afscheid van het fenomeen bekabeling en plaatst de Intratone intercom op de plek van de oude. Installeren, in gebruik stellen en klaar is de klus.”
Iedereen kent de troosteloze aanblik van een bellenbord met omkrullende naamstickertjes. Niet echt een visitekaartje voor bezoekers aan een wooncomplex. Ook daar heeft Intratone een mooie en duurzame oplossing voor: DINA (digitale naambordjes). Een bellenbord met displays waarop de namen van de bewoners keurig staan aangegeven. Allemaal in hetzelfde lettertype, goed leesbaar en ook ’s avonds makkelijker te bekijken dan een traditioneel stickertje. “Ook DINA is op afstand te beheren. Zo kan een nieuwe bewoner op eenvoudige wijze worden toegevoegd, zonder dat daarvoor kilometers gemaakt hoeven te worden”, aldus Van Reijsen.
Intratone levert voor wooncomplexen tevens een uitermate praktische informatiedisplay voor in de entree. Van Reijsen legt uit: “De gebouwbeheerder kan op die display boodschappen tonen die het algemeen belang dienen. Het mooie is dat ook het infobord gebruik maakt van dezelfde GSM-technologie, door connectie met de toegangscontrole unit. Zo creëer je uitermate comfortabel meer interactiviteit tussen bewoners en beheerder. De nieuwe infoborden worden interactief met touchbuttons. Daarmee wordt bijvoorbeeld een stemprocedure over zaken die
iedereen in het gebouw aangaan, mogelijk.”
Werken met Intratone levert iedereen voordeel op. Aan de inkoopzijde, aan de installatiezijde, aan de beheerderskant en niet in de laatste plaats: aan de kant van de gebruikers, die zich verzekerd zien van een veilig systeem met een hoge betrouwbaarheid.