Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Drie typen bewerkingscentra in de spotlights

Drie typen bewerkingscentra in de spotlights

Wie verspanen, lassen, hoekbewerkingen of poetsen zegt, zegt KRUBA. Cees van Essen en zijn team leveren alles op het gebied van verspanende machines wat de bewerker van hout, aluminium en kunststof zich maar kan wensen. De expertise van KRUBA wordt door het bedrijf graag ingezet om de klant tot een geoptimaliseerde manier van werken te brengen. Dat de machines die KRUBA levert naadloos aansluiten op de meest gebruikte ERP-software is een feit. Cees van Essen zet graag een drietal krachtige bewerkingscentra in de spotlights.

Thorwesten PBZ 4 is een allround kunststof profielbewerkingscentrum

“De Thorwesten PBZ 4 is een allround machine die zorgt voor een instant optimalisatie in de werkplaats”, opent Cees het gesprek. “Alle stappen van de profielbewerking vinden plaats in één werkgang. Frezen, boren en schroeven. Het hart van het systeem is de ronddraaiende krans met de frees- en booraggregaten, die vrij programmeerbaar kan worden gepositioneerd, zodat het gescande profiel alle werkstappen nauwkeurig doorloopt en volledig machinaal bewerkt wordt.” 

De PBZ is een universeel bewerkingscentrum en is zeer gestructureerd van opzet. “Je hebt er relatief weinig ruimte voor nodig en hij is gemakkelijk te onderhouden”, schetst Cees. “Ook is de machine rondom goed toegankelijk. Bij productief gebruik is het alleen nodig om het profiel via de scanner te identificeren en na plaatsing te bevestigen. Het Full HD-­bedieningspaneel bevat zeer gebruiksvriendelijke menu’s, die grafisch duidelijk worden weergegeven. Uiteraard in de eigen taal.”

De PBZ 4 is geschikt voor het bewerken van alle gangbare profieldoorsneden en profiellengtes. “Onze medewerkers programmeren indien nodig nieuwe profielen of profiel­systemen in de besturing, op afstand. De machine is namelijk ‘connected’. We leveren dus op afstand support tot in het hart van de machine.” 

Bewerkings- en boorpatronen worden opgeslagen in het machine­besturingssysteem. Tevens beschikt de PBZ 4 over 3D-simulatie van bewerkings- en boorpatronen en vindt foutdiagnose plaats middels een grafische detailweergave. 

“De voordelen zijn legio. Er kan snel en nauwkeurig gewerkt worden, op een flexibele manier. Ook is de machine leverbaar met een externe schroefunit voor een hogere productiecapaciteit en te koppelen met een automatisch zaagcentrum voor kunststof en voor de staalversterking.”

KRUBA HVL volautomatische bewerkingscentra

Wie profielen in één cyclus volautomatisch wil bewerken, kan kijken naar de KRUBA HVL bewerkingscentra. “Type 4024/2-HVL biedt de mogelijkheid om 4 profielen in één cyclus volautomatisch te bewerken. Type 6024/4-HVL kan 8 profielen in één cyclus bewerken, of in wisselbedrijf 2 x 4 profielen. Pure tijdwinst dus”, legt Cees uit. “Beide machines zijn gebouwd voor de bewerking van zowel 90˚ als 45˚ gezaagde profielen voor HVL-verbindingen met of zonder eindkapje. De 4024/2-HVL en de 6024/4-HVL bieden de mogelijkheid voor het frezen van recht-op-schuin verbindingen (o.a. Cube, Retro, BloX), het frezen van tussenstijlen, frezen achter de dichting en het vrijfrezen van glasvezelversterkte profielen. Bij beide machines is de CNC-besturing inclusief interpolatie. De 4024/2-HVL is tevens geschikt voor de bewerking van de ‘dubbele-HVL’verbinding wat wil zeggen dat de HVL verbinding zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant aanwezig is.”  

Rapid aluminium profielbewerkingscentrum type Alustar hoog flexibel en breed inzetbaar

De productielijn Alustar bestaande uit het CNC zaagaggregaat van onder Optima ALU en het 3-assige bewerkingscentrum ALU, ondergebracht in een beschermcabine. “Het zagen en de bewerking gebeuren al naar gelang positie van de bewerkingen parallel”, vertelt Cees. “De Rapid Alustar is hoog flexibel en universeel inzetbaar voor het zagen en bewerken van aluminium profielen. De modernste besturingstechniek in combinatie met de betrouwbare RAPID-machinebouwtechnologie zorgt voor een maximale rendabiliteit en gebruiksvriendelijkheid.”

De Rapid Alustar is voorzien van een touch­screen met Windows als besturingssysteem. Het 3-assige bewerkingscentrum ALU beschikt over gerangschikte boor- en freesaggregaten. Cees: “Verder is deze machine uitgerust met 16 vrij verkiesbare gereedschappen en een zaagautomaat ALU met een zaagblad van 550 mm. Het toevoermagazijn kan 7 profielen bevatten.” 

Verder heeft de transportgrijper een geïntegreerde grijptang, die 90° draaibaar is. De zaagmodule is voorzien van een pneumatisch sproeimiddelsysteem. “Ook standaard aanwezig: een materiaalaanvoermagazijn tot 6500 mm, optioneel tot 7000 mm. Het zaagaggregaat kan vliesgevelprofielen bewerken, zaagoptimalisatie geschiedt middels reststukkenverwerking en lengtemeetinrichting”, somt Cees verder op. 

“Ook beschikt de machine over werktuig breukcontrole. De positioneersnelheid van het profiel bedraagt max. 2 m/sec2 en de profieltransportsnelheid is max. 9 m/per sec2, met een herhalingsnauwkeurigheid van circa 0,1 mm.” Tevens aanwezig op de Rapid Alustar: ontwaterings- en beluchtingsgaten of – sleuven, krukgaten en cilindergaten met verschillende doornmaten, slotkasten, voorboringen of markeringen ten behoeve van sluitplaten, montagegaten en bevestigingsgaten t.b.v. tussenstijlen.

Wie toe is aan optimalisatie in de werkplaats en efficiënter en economischer wil werken, moet beslist eens gaan praten met KRUBA. “Efficiënter en economischer werken betekent per definitie duurzamer werken. En in deze tijd van personeelskrapte is het natuurlijk schitterend om met je machinepark meer te kunnen produceren, met minder mensen”, zegt Cees tot besluit.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details