Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
KRUBA staat voor minder onderhoud- en faalkosten én meer efficiency bij fabricage kunststofkozijnen 
Het resultaat van de Urban naadloos lasmachine type AKS 9610/CUT-4.

KRUBA staat voor minder onderhoud- en faalkosten én meer efficiency bij fabricage kunststofkozijnen 

Bij de aanschaf van machines ten behoeve van de fabricage van kunststofkozijnen, zijn er essentiële criteria waar tijdens de inkoop op wordt beoordeeld. Zo is er een groeiende behoefte aan het creëren van meer efficiency binnen die productieprocessen. Uiteraard is dit onder andere ingegeven door de schaarste op de arbeidsmarkt. Personeel is bijna niet te vinden. Meer efficiency gelukkig wel. “Het aantal handelingen per werknemer moet dan ook structureel omlaag”, stellen Cees en Niels van Essen van KRUBA uit Baarn. “En dit geldt ook voor de faalkosten. Met de productielijn van Thorwesten kunnen deze doelstellingen worden bereikt.”

Maar er is nog iets: fabrikanten van kunststofkozijnen willen zich tevens sneller kunnen aanpassen aan veranderende marktomstandigheden. “Een bedrijf wil flexibel zijn om in de markt te kunnen blijven concurreren. Een machinefabrikant zoals het Duitse Thorwesten heeft dat signaal in de afgelopen jaren goed opgepakt.”

“Deze fabrikant is op dit moment zeer uitgebreid in de mogelijkheden qua opstelling van de machines alsook het modulair kunnen opbouwen van de lijnen. Naast complete levering is het ook mogelijk om gefaseerd te leveren. Het voordeel daarvan is dat onze klanten gemakkelijker kunnen opschalen – als dit op een gegeven moment nodig is – én waardoor ze de investeringen kunnen spreiden”,  zegt Niels.“

Zo kunnen bijvoorbeeld het kunststof-zaagcentrum én het profielbewerkingscentrum van Thorwesten – als gecombineerde lijn (MPZ)– makkelijk worden uitgebreid met een staal-zaagcentrum (SSA-9), voor de bewerking van kunststofprofielen. Dit is zelfs merkonafhankelijk mogelijk. Verder is de bewerkingsmachine uit te breiden met een automatische sluitplaten montagerobot. Met andere woorden: als deze keuze op een gegeven moment wordt gemaakt, is er minder bedieningspersoneel nodig.”

Urban naadloos lasmachine type AKS 9610/CUT-4.

Besparing op arbeidstijd

Wat Cees en Niels betreft is deze gecombineerde lijn dan ook heel relevant geworden voor zowel kleine als grote fabrikanten van kunststofkozijnen. “Door deze modulaire opbouw beheers je de kosten en de budgetten veel beter”,  zegt Cees. “Daarnaast durf ik hier te stellen dat je bij aanschaf van één universeel profielbewerkingscentrum minimaal 25% van de arbeidstijd bespaart. Anders gezegd: je werkt een kwart sneller. Het is dan ook met zekerheid een impuls voor je concurrentiepositie. Bovendien is de kwaliteit van deze machine al dusdanig hoog waardoor de onderhoudskosten flink zullen dalen. De kennis op de werkvloer die nodig is bij productiebedrijven met standaard stand alone machines, wordt bij deze dus overgenomen door het Thorwesten bewerkingscentrum. De lijnen zijn bovendien voor elk profielsysteem geschikt én… zeer gebruiksvriendelijk. Ook de bediening is geen Rocket Science: deze is goed en snel aan te leren.”

Cees en Niels vertellen dat onder andere dit Thorwesten universeel profielbewerkingscentrum op Polyclose in Gent was tentoongesteld. Daar was de machine bovendien extra uitgevoerd voor de bewerking van de schuifkaderprofielen én het Renoprofiel. “Echter, belangstellenden zullen deze bijzondere lijn ook aantreffen op de komende Fensterbau Frontale in Neurenberg”, zo sluiten vader en zoon Van Essen af.   

Terugblik op Polyclose

‘Kwaliteit bezoek was goed’

Als aan Cees en Niels wordt gevraagd hoe ze Polyclose, de recent georganiseerde beurs in Gent, hebben ervaren én waar Kruba ook met veel vierkante meters (maar liefst 280 m²!) een grote stand had neergezet, dan is het tweetal tevreden. Cees: “Weliswaar trok de beurs minder bezoekers dan vóór corona, wat wel jammer was. De oorzaak hiervan kan meerdere redenen hebben. Zo wordt binnenkort ook de Fensterbau in Duitsland georganiseerd. Dat kan best een reden zijn geweest dat sommige bedrijven de Polyclose nu even lieten voor wat het was. Daarnaast kan mogelijkerwijze als oorzaak worden aangewezen dat op de eerste dag in België een grote sneeuw-waarschuwing was afgegeven waardoor velen op het laatste moment besloten om niet te gaan.”

“De eerste dag – de woensdag – was daardoor feitelijk te stil. Maar, eerlijk is eerlijk: vooral op de tweede dag was het druk. We hadden veel te doen op onze stand, we hebben veel aanloop ervaren. Wat echter nog veel belangrijker is, is dat de kwaliteit van het bezoek goed was. De mensen kwamen niet zomaar op de koffie, er was concrete feitelijke interesse. We merkten het aan de vragen die aan ons werden gesteld. Veel lange gesprekken dus. Wat ons opviel? Wel, de renovatiemarkt loopt goed door. Ook hoorden we in de gesprekken dat de productie van kunststofkozijnen voor de nieuwbouw redelijk op peil blijft, hoewel de piek er wel ietsje af is. Alles lijkt zich weer wat te ‘normaliseren’.”

Het tweetal vertelt dat intussen de follow-up vanuit het hoofdkantoor in Baarn goed op gang is gekomen. Dus, de vervolggesprekken vinden plaats.

“Natuurlijk wilden wij in Gent ook de nieuwste machines laten zien. Zo stonden we met de Thorwesten Universeel Profiel type PBZ 4.2, extra uitgevoerd voor de bewerking van de schuif kaderprofielen op de stand. Ook presenteerden we het staalzaagcentrum SSA alsook het KRUBA CNC HVL Bewerkingscentrum (de KRUBA 4024, red.).”

Andere machines die op de stand veel belangstelling genereerden waren de KRUBA dubbele schroef automaat CS-801, voor het vastzetten van de T-verbinders op de tussenstijlen, het kunststofprofiel zaagcentrum (SC-55), de dubbele verstekzaagmachine van Pertici (de 500-D2K-22), de tweekops lasmachine voor een normale lasverbinding (AKS 4310 Urban) alsook die voor de HVL- en de recht-op-schuin-verbinding (de CUBE). “Tevens demonstreerden we de GLS 200-4, de viervoudige Urban glaslattenzaagmachine én we hebben het gehad – en ook laten zien – over de laatste ontwikkelingen met betrekking tot het naadloos lassen, waarbij extra bewerkingsaggregaten in de machine zijn geplaatst.” Hiermee doelt KRUBA op de AKS-9610 Urban.

Cees en Niels zeggen dat de orderportefeuille voor het jaar 2024 goed gevuld is. “We hebben nu al onze planning vol tot en met ná de bouwvak. En sterker nog: we zijn al voor sommige projecten de agenda aan het vullen tot aan het jaar 2026. Wij hebben dus een positief gevoel over de komende jaren en het moge duidelijk zijn dat alles wat we op Polyclose hebben mogen ervaren, dat dit verder ook zijn uitwerking zal hebben in de komende tijd.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details