Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Bestaat deurbeslag nog over 10 jaar?
Erik van Geijn – CEO bij CK Design

Bestaat deurbeslag nog over 10 jaar?

Of, zijn we overgeleverd aan de grillen van Artificial Intelligence?

Erik van GeijnCEO bij CK Design

Als eerste dank aan het team van vakblad Profiel voor de uitnodiging om deze gastcolumn te mogen verzorgen. Hartstikke leuk om te doen en ik grijp dan ook meteen mijn kans, want ik ben benieuwd naar wat uw antwoord is op de volgende vraag: bestaat deurbeslag nog over 10 jaar?

Mijn antwoord? Jazeker! Geen twijfel mogelijk.

Waarom ik dit ter sprake breng, heeft te maken met de context van deze tijd: we hebben de afgelopen jaren duidelijk kunnen zien dat praktisch alle producenten proberen in te spelen op de groeiende vraag naar elektronische sloten en cilinders en de daarbij behorende mogelijkheden om op basis van data toegang tot ruimtes en gebouwen te creëren. Eerlijk is eerlijk: we hebben zeker in de afgelopen tien jaar gezien welke markten en groepen van openbare gebouwen, die inzetten op deze technologische ontwikkelingen, veel toegevoegde waarde genereren

Toch kunnen we niet over één nacht ijs gaan. Het is en blijft enerzijds belangrijk dat er systemen ingezet worden die flexibel zijn. Dus, dat ze makkelijk uit te breiden zijn en dat aanpassingen snel kunnen worden uitgevoerd. Best belangrijk maar… we zien intussen, anderzijds, de opkomst van Artificial Intelligence (AI). 

De huidige markt houdt zich volop bezig met elektronische toegangscontrole, met name als het gaat om grotere kantoorgebouwen en overheidsinstellingen. Vergeet daarbij niet de megabedrijven als Schiphol en de havengebieden. Binnen de thuismarkt – woningen dus – zien we eenvoudigere oplossingen. Iedereen kent wel de deurspion en de camera waarmee we, waar ook ter wereld, ons huis in de gaten kunnen houden. Op de werkvloer ligt dit iets anders: hier gaat het vooral om de vraag wie je wel of niet toegang geeft tot bepaalde ruimtes of delen van een terrein. Overigens geloof ik wel dat de ‘gewone sleutel’ zal blijven bestaan. Ook essentieel want hoe hard kun je je sleutel nodig hebben als bijvoorbeeld bij brand of andere calamiteiten het elektronische systeem niet meer werkt?

Maar linksom of rechtsom: je belandt tegenwoordig wel in vraagstukken die de privacy van gebruikers betreffen. Essentieel om daar eens goed over na te denken. We ontkomen er dan ook niet aan: AI gaat veel bepalen. Op technologisch gebied zal op een gegeven moment ‘alles’ kunnen. Toch zullen er, hoop ik, ook beperkingen blijven want we mogen en kunnen niet zomaar onze privacy opgeven voor wat meer toegangsgemak. 

Natuurlijk kan ik me voorstellen dat bijvoorbeeld in de gezondheidzorg, waar 24/7 zorg en begeleiding nodig zal zijn, de ontwikkelingen rondom AI heel veel kunnen brengen. Er is niks mis mee om op dat vlak extra ogen te koppelen aan noodoproepsystemen zodat niet alleen patiënten maar ook medewerkers meer veiligheid en een gezonder werkklimaat zullen ervaren. Maar mijn punt is duidelijk, hoop ik. Wij – met z’n allen – mogen in de branche ten aanzien van de ontwikkelingen rondom AI niet te makkelijk op alles zomaar ‘JA’ zeggen. 

Privacy is namelijk het hoogste goed. 

De bal ligt daarom meer dan ooit bij ons… de producenten.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details