Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Bouwcilinders worden blijvende cilinders in een handomdraai
Zodra de bewoner zijn eigen sleutel heeft ‘ingeregeld’ zodat de aannemer geen toegang meer heeft, dan kan er nóg een keer een nieuwe sleutel worden ingeregeld. (Beeld: Maik Goering Photography)

Bouwcilinders worden blijvende cilinders in een handomdraai

Slimme techniek maakt duurzamer en makkelijker werken met cilinders mogelijk

Normaliter wordt er in de bouwfase gewerkt met bouwcilinders, zodra de deuren gemonteerd zijn. De aannemer beschikt over een sleutel (of meerdere) die universeel past op alle cilinders die gemonteerd zijn in de sloten van de deuren. Vrije in- en uitloop is daarmee gewaarborgd, zodat het werk niet gehinderd wordt door een gesloten deur. Daar zit echter een nadeel aan: op het moment dat de woningen klaar zijn, moeten alle bouwcilinders worden vervangen voor nieuwe, blijvende cilinders, ieder met een unieke sleutel. Dat is een tijdrovend karwei waarbij bovendien veel onnodig materiaal verbruikt wordt. dormakaba heeft een mooie oplossing in haar programma, die het vervangen van de bouwcilinder overbodig maakt.

dormakaba heeft een mooie oplossing in haar programma, die het vervangen van de bouwcilinder overbodig maakt.

Bouwsleutelfunctie op de blijvende cilinder

Rob Claassen is accountmanager mechanische sluitsystemen voor dormakaba. Hij vertelt: “Het werkt snel en eenvoudig: zolang de bouw aan de gang is, kan de aannemer met zijn sleutel bij elke woning naar binnen, wanneer onze cilinders met bouwsleutelfunctie zijn gemonteerd. Deze worden meegeplaatst met de deuren. Zo kan niet elke bouwvakker zo maar op plekken komen waar al waardevolle spullen zijn opgeslagen of aangebracht. Zodra de bouw gereed is en de bewoners hun eerste spullen inhuizen, dan kunnen zij met hun eigen, unieke sleutel de cilinder bedienen, waarbij bij de eerste keer – als de deur bediend wordt – de cilinder ingesteld wordt op alleen nog maar die ene unieke sleutel van de bewoner. De sleutel van de aannemer is daarna onbruikbaar op dat slot.”

Het is goed om te weten dat de cilinders in verschillende metaalkleuren leverbaar zijn waaronder in de trendy kleur zwart. (Beeld: Maik Goering Photography)

Drie generaties per cilinder

Naast het feit dat er heel veel tijd en materiaal bespaard wordt, heeft de dormakaba cilindermet bouwsleutelfunctie nog een groot voordeel, meldt Rob. “Elke cilinder heeft drie generaties, zoals wij dat noemen. Zodra de bewoner zijn eigen sleutel heeft ‘ingeregeld’ zodat de aannemer geen toegang meer heeft, dan kan er nóg een keer een nieuwe sleutel worden ingeregeld. Het enige dat daarvoor nodig is, is het verrichten van dezelfde handeling met de nieuwe sleutel, zodat de cilinder opnieuw is ingesteld. De gestolen of zoekgeraakte sleutel die de bewoner daarvoor had, is dan onbruikbaar in de betreffende cilinder.”

Goede prijs-kwaliteitverhouding

Inmiddels heeft dit systeem zich ook bewezen bij de bouw van de Zalmhaventoren in Rotterdam. “Daar hebben we het over 480 appartementen waar onze cilinder met bouwsleutelfunctie is toegepast. Stel je eens voor hoeveel werk het scheelt? In de oude situatie zou de aannemer 480 bouwcilinders moeten hebben vervangen.” De kracht van dormakaba zit hem niet alleen in de techniek, maar ook in de goede prijs-kwaliteitverhouding. “Dat maakt het extra interessant om ermee te werken”, vervolgt Rob. “Je boekt dus winst op meerdere fronten.”

Met onze cilinders is het kinderspel om een nieuwe hoofdsleutel en nieuwe losse sleutels te bestellen en deze ‘in te regelen’.

Ook in een sluitplan

De cilinder met bouwsleutelfunctie is prima toe te passen in een sluitplan, zegt Rob. “Stel je een kantorencomplex voor, waar de conciërge een generale hoofdsleutel bezit en er een x-aantal individuele sleutels in het sluitplan in omloop zijn. Als die hoofdsleutel kwijtraakt of gestolen wordt, dan zou iemand overal toegang kunnen krijgen. Met onze cilinders is het kinderspel om een nieuwe hoofdsleutel en nieuwe losse sleutels te bestellen en deze ‘in te regelen’ zoals net beschreven. Daarmee is op een simpele manier de veiligheid weer hersteld en zijn alle voorgaande sleutels onbruikbaar.”

De cilinders met bouwsleutelfunctie zijn verkrijgbaar in SKG** en SKG*** uitvoering. “Tevens zijn er varianten leverbaar met vrijloop- en prioriteitenfunctie. Verder is het goed om te weten dat de cilinders in verschillende metaalkleuren leverbaar zijn waaronder in de trendy kleur zwart, een topkleur binnen het residentieel gebruik momenteel.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details