Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Doorontwikkeling resulteert in nieuwe vrijloopdranger
Barrièrevrij tijdens normaal gebruik, zelfsluitend bij brand. (Beeld: Willy Backhaus)

Doorontwikkeling resulteert in nieuwe vrijloopdranger

Hier is DÉ OPLOSSING voor kozijnbovendorpelmontage aan de niet-scharnierzijde

In de vorm van de vrijloopdranger TS99FL levert dormakaba al een kwart eeuw een fraai stukje bewezen kwaliteit. Telde de serie voorheen zowel een uitvoering voor normale montage als een model voor kozijnmontage, met de introductie van de unieke en gecertificeerde TS99FL K BG komt het aantal vrijloopdrangervarianten op drie. Het is een gegeven dat vooral gemeenten en gebouweigenaren zullen toejuichen. Simpelweg omdat deze nieuwe vinding perfect beantwoordt aan de door hen geformuleerde wensen.

Bewezen kwaliteit en betrouwbaarheid. (Beeld: Karsten Rabas)

Een vrijloopdranger zorgt ervoor dat een deur zonder merkbare weerstand kan worden geopend alsof er geen deurdranger op zit. Gevoed vanuit een brandmeldinstallatie of een stand-alone rookmeldersoplossing kan een deur met een dergelijke voorziening geheel vrij bewegen. Valt de spanning weg, dan wordt de deur in elke openingshoek zelfsluitend. Juist daardoor blijft de brandscheiding intact en is de veiligheid optimaal gewaarborgd. Het zijn voordelen die onlosmakelijk verbonden met de deurdrangers van dormakaba, een van de grootste wereldspelers op het gebied van toegangstechniek en marktleider als het gaat om deurdrangers. 

Bestaande varianten

Een voorbeeld van die laatste productgroep is de 25 jaar jonge TS99FL-serie. Tot voor kort bestond de reeks uit de TS99FL N (voor normale montage) en de TS99FL K (geschikt voor kozijnmontage). Twee hoogwaardige uitvoeringen die ook gespiegeld naar de niet-scharnierzijde gemonteerd kunnen worden. “Aan díe zijde van de deur zit je echter vaak met een te grote terugligging, oftewel de afstand tussen deur en kozijn”, zegt Geoffrey van den Berg, accountmanager binnen dormakaba Nederland. “Dit kan worden opgelost door uit te vullen of een hoekconsole te gebruiken. Maar een hoekconsole verlaagt weer de totale doorgangshoogte die volgens het Bouwbesluit vereist is en zorgt niet echt voor een fraai esthetisch aanzicht.”

De ideale keuze conform het Bouwbesluit op het gebied van de zelfsluitendheid van woningentreedeuren in appartementengebouwen. (Beeld: Willy Backhaus)

Unieke oplossing

Met een nieuwe vinding verwijst dormakaba dergelijke ongemakken definitief naar het verleden. Op basis van de bestaande TS99FL N ontwikkelde het bedrijf speciaal voor de Nederlandse markt een compleet nieuwe glijrail en vrijlooparm. Het resultaat daarvan is de vrijloopdranger TS99FL K BG, een unieke en volgens EN 1154 en EN 1155 gecertificeerde oplossing die geschikt is voor kozijnbovendorpelmontage aan de niet-scharnierzijde (gangzijde) met een terugligging tussen 50 en 96 millimeter. “Het is een noviteit die in alle opzichten voldoet aan de regels van het Bouwbesluit en die in iedere situatie de brandscheiding intact houdt”, vult Geoffrey aan. “Dit is dan zonder beperking in de vrije doorgangshoogte en zonder dat je extra randhout in de deur moet aanbrengen. Bovendien is de bekabeling onzichtbaar, omdat deze vanuit het kozijn
wordt aangebracht.”

Volledig geïntegreerd

Net als bij zijn twee ‘broertjes’ werkt de vrijloopfunctie van de TS99FL K BG vanaf een 0 graden openingshoek. Aanvullend zijn binnen het vrijloopdrangerassortiment van dormakaba uitvoeringen beschikbaar met een geïntegreerde rookmelder en voeding. Het bedrijf biedt zelfs niet-zichtbare varianten die in de deur, het kozijn of de vloer kunnen worden verwerkt. Over doorontwikkelen gesproken… 

“Verder kan de gehele TS99FL-serie worden gecompleteerd met alle merken rookmelders conform EN 2555”, aldus Geoffrey. “Dat kan mits deze voorzien zijn van een vrij potentiaal verbreekcontact. Dus, stand-alone of vanuit een brandmeldinstallatie met een 24VDC gestabiliseerde voeding. De mogelijkheden zijn erg divers.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details