Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Bouwelementen met kaderverbredingen, bevestigingsmaterialen en raamprofielen getest
Het raamprofiel Living 82 van Schüco.

Bouwelementen met kaderverbredingen, bevestigingsmaterialen en raamprofielen getest

Uitstekende resultaten op het vlak van stabiliteit en dichtheid

Luchtdichtheid is cruciaal voor lage energie en passiefbouwprojecten, zowel in nieuwbouw als renovatie. Koudebruggen moeten dan ook te allen tijde vermeden worden. De vloerconstructies worden ook steeds hoger en als er dan ramen tot op de grond geïntegreerd worden, moeten ook hogere dorpelprofielen voorzien worden. Met FrameTec van Stadur kan je perfect voldoen aan de steeds strenger wordende eisen op het vlak van thermische isolatie. 

De schroeven en bevestigingsbeugels van SFS.

Uiteraard wil je voldoen aan die eisen om warmte- en koudebruggen tussen ramen en de gebouwschil te voorkomen bij onder meer kaderverbredingen, de montage van rolluikkasten en de aansluiting van venstertabletten. Recent werden bouwelementen met FrameTec kaderverbredingen, bevestigingsmaterialen van SFS en raamprofielen van Schüco en Veka uitvoerig getest op het vlak van stabiliteit.

Stadur (Hammah), één van de grootste en meest innovatieve fabrikanten van sandwichpanelen in Europa, bouwde in 2009 een fabriek in Karstädt/Brandenburg, specifiek ingericht voor de extrusie van kunststofpanelen. Daar wordt onder meer het hoogwaardige kunststof Stadurlon, een ontwikkeling in samenwerking met BASF, geproduceerd. Deze kunststof kan bij een temperatuur van -20° C tot +120° C gebruikt worden. Dit geldt niet alleen voor de FrameTec sandwichelementen voor de productie van kaderverbredingen om gaten en pijlers te overbruggen, maar ook voor de montage van rolluikkasten. De aansluiting van venstertabletten wordt aan beide kanten met een deklaag uit deze Stadurlon bekleed. 

Met FrameTec kan je perfect voldoen aan de steeds strenger wordende eisen op vlak van thermische isolatie, om warmte- en koudebruggen tussen ramen en gebouwschil te voorkomen.

FrameTec

“FrameTec is leverbaar in verschillende hoogtes tot 500 mm en in lengtes tot 7000 mm”, stelt Marc Nickel, sales manager bouw voor Duitsland en de Benelux bij Stadur. “Naast de uitstekende thermische isolatie bieden deze ontwikkelingen nog heel wat andere voordelen voor de gebruiker. Zo neemt het materiaal bijna geen water op (< 1,5 %) en is het volledig rotvrij. De panelen zijn ook licht, wat de handling ten goede komt, en kunnen een belasting tot meer dan 1000 kg/lm aan. Ze kunnen gemakkelijk bevestigd worden zonder speciaal gereedschap, voorboren of deuvelen.”

Het sandwichelement FrameTec van Stadur als kaderverbreding.

“De buitenste lagen uit Stadurlon kunststof, 2 mm dik, in verschillende witte tinten beschikbaar en tussenin steekt, naast geëxtrudeerd polystyrolschuim, een speciale laag uit StadurFoam. We kunnen deze oplossingen op aanvraag ook in een andere dikte en met een andere afwerking, bijvoorbeeld met een houtdecor, leveren. De StadurFoam-laag kan variabel gepositioneerd worden, waardoor de montage aangepast kan worden voor het vastschroeven van de verschillende types profielsystemen.”

Gecertificeerde kwaliteit

De FrameTec sandwichelementen worden bovendien gekenmerkt door een drukvastheid van meer dan 1000 kg/lm, een buigsterkte van meer dan 3,1 Mpa en een uitstekende uittrekwaarde verticaal tot 6310 N en horizontaal tot 2815 N. Dat zorgt voor een nauwkeurige en vlakke aansluiting voor elk profiel. 

“We stellen vast dat de vloerconstructies in gebouwen steeds hoger zijn en dat men daardoor in ruimtes waar de ramen tot op de grond komen ook hogere dorpelprofielen moet monteren. De verbinding van meerdere profielen werkt echter statisch als een scharnier. De Stadurlon FrameTec kaderverbredingen bieden hier een oplossing”, zegt John Thume, product manager FrameTec en ProfileTec bij Stadur. 

“Architecten, ingenieurs en bouwbedrijven vragen steeds vaker naar testresultaten van onafhankelijke laboratoria of andere instanties. Om iedereen een maximale zekerheid op het vlak van stabiliteit te garanderen, werden bouwelementen met onze FrameTec kaderverbredingen, de schroeven en bevestigingsbeugels van SFS en de raamprofielen Living 82 van Schüco en Softline 82 van Veka aan een reeks testen onderworpen. Deze elementen werden met succes getest volgens de ift-norm MO-02/1 2015-06, de ETB-norm 1985-06 en DIN 4103-1:19840. Uit andere testen bleek dan weer de uitstekende dichtheid met een luchtdoorlaatbaarheid klasse 4 volgens DIN EN 12207 en een slagregendichtheid klasse A9 volgens DIN EN 12208.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details