Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Duurzaamheid troef in Oostenrijk
Mede dankzij deze biomassawarmtecentrale wordt Roto Kalsdorf minder afhankelijk van fossiele brandstoffen.

Duurzaamheid troef in Oostenrijk

Wereldspeler in beslagsystemen toont veelzijdigheid in Kalsdorf bij Graz

Nu aandacht voor het klimaat hoger dan ooit op de politieke agenda staat, stellen ook bedrijven alles in het werk voor vermindering van CO2-uitstoot. Een schoolvoorbeeld daarvan is de vestiging van Roto in het Oostenrijkse Kalsdorf nabij Graz. Dat bleek wel tijdens de achttiende International Roto Trade Press Day van deze wereldspeler in beslagsystemen voor ramen, deuren en dakvensters. Zo beleefde een dakvenster met ingebouwde infraroodverwarming er zijn wereldprimeur.

De productie in de Roto-vestiging in Kalsdorf is vergaand geautomatiseerd.

Van de vele productievestigingen van de Roto Group ligt de oudste en grootste in Kalsdorf. Deze fabriek in de Oostenrijkse deelstaat Steiermark was al duurzaam vóórdat ooit iemand van dit begrip had gehoord. “Op ons terrein, dat wordt doorkruist door een riviertje, bevinden zich drie eigen waterkrachtcentrales voor de opwekking van stroom. De oudste daarvan dateert uit 1869”, zei bedrijfsleider Christian Josef Lazarevic van Roto Frank Austria GmbH tijdens zijn rondleiding voor de verzamelde ­Europese vakpers. Anno 2023 brengt de vestiging duurzaamheid ook nog op andere manieren in de praktijk, onder meer met zonnepanelen op het dak en een groot zonnepark op de grond. 

“Een verdere mijlpaal op weg naar een duurzame toekomst is onze houtgestookte biomassawarmtecentrale die begin 2024 in gebruik wordt genomen”, vertelde Lazarevic. “Ook hierdoor zullen we veel minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen, met name gas. Al met al zorgt dit voor een vermindering van 2160 ton CO2-uitstoot per jaar. En samen zijn de duurzaamheidsmaatregelen goed voor zo’n 50% van de totale energiebehoefte van onze productielocatie.”

Vakjournalisten vergewissen zich van de werking van de Designo Heat, een dakraam met ingebouwd infraroodvenster.

Proeflaboratorium voor deuren

Kalsdorf is niet alleen de oudste en grootste, maar ook de meest veelzijdige vestiging van de Roto Group.  Naast de volledige productlijn deurscharnieren worden hier alle artikelen uit het assortiment deursloten geproduceerd. Tijdens de rondleiding door de diverse fabriekshallen waren de bezoekers vooral onder de indruk van de vergaande automatisering van de productie. Tal van geavanceerde robots zien erop toe dat zelfs het kleinste productiefoutje in de kiem wordt gesmoord en dat een perfecte kwaliteit wordt gegarandeerd. De typisch ‘Deutsche Gründlichkeit’ van het bedrijf kwam ook naar voren bij een kijkje in het eigen proeflaboratorium. In dit Internationaal Technologie Centrum kunnen klanten van Roto hun raam- en deursystemen laten testen, waarbij vooral de prestaties van sloten- en scharniersets worden beoordeeld. Een medewerker demonstreerde hoe door met een testinstallatie een deur automatisch 200.000 keer te openen en te sluiten, kan worden aangetoond dat deze voldoet aan de norm EN 1191. Zoveel werd duidelijk: als het aankomt op betrouwbaarheid en kwaliteit, laat de wereldspeler niets aan het toeval over.

Omzetplus in 2023

Op dag twee van de Roto Trade Press Day verhuisde het internationale gezelschap naar een congrescentrum in hartje Graz. Hier liet Dr. Eckhard Keil, algemeen directeur van Roto Frank Holding AG, zijn licht schijnen over de bedrijfsresultaten in de afgelopen periode. Met een omzetplus van de totale holding van 2 procent ten opzichte van eind september 2022 toonde hij zich tevreden, zeker gezien de moeilijke situatie in de bouwsector in Europa en China, vanouds belangrijke afzetmarkten. 

“Roto is al lang méér dan alleen een synoniem voor draaikiepbeslag, want fabrikanten waarderen ons ook als totaalaanbieder op het gebied van deurscharnieren, sluitsystemen en drempels”, vulde CEO Marcus Sander van de afdeling Fenster- und Türtechnologie (FTT) daarop aan. “Zo spreekt het unieke karakter van Roto Patio Inowa, een intelligent beslag voor hermetisch gesloten schuifsystemen, veel grote bouwbedrijven aan.”    

Dr. Eckhard Keil, algemeen directeur van Roto Frank Holding AG, toonde zich tevreden met de bedrijfsresultaten in 2023.

Wereldprimeur Designo Heat

Bij het congres bleef het niet bij woorden alleen, maar werden de vakjournalisten ook getrakteerd op een heuse wereldprimeur: de Designo Heat, een dakraam met ingebouwd infraroodvenster. Chef Christoph Hugenberg van de afdeling Roto Daksysteem Technologie verduidelijkte dat deze innovatie een echte ‘gamechanger’ kan zijn bij het verbouwen en renoveren van zolders. In plaats van moeizaam verwarmingskabels op zolder te moeten leggen en te investeren in warmtepompen, kan deze krachtige infraroodruit in de toekomst de verwarmingsfunctie overnemen, zo beweerde hij. Ter plekke konden de aanwezigen zich hiervan vergewissen door hun hand te leggen op het dakraam dat naar verluidt 97 procent van de infraroodstraling in de ruimte reflecteert. “Daarmee is de Designo Heat, die binnenkort op de markt komt, een uitermate kosten- en energie-efficiënte oplossing die bovendien heel milieuvriendelijk is”, aldus Hugenberg.

Al in 1869 beschikte de Roto-vestiging in Kalsdorf over een eigen waterkrachtcentrale.

Certificering emissiearme bouwproducten

Een ander nieuwtje dat Roto in petto had, is dat het bedrijf als eerste producent van dakramen in het bezit is gekomen van het zogeheten QNG-certificaat voor emissiearme bouwproducten. “Het praktische voordeel hiervan is dat deze producten zonder meer kunnen worden gebruikt in nieuwbouwprojecten die het staatskeurmerk voor duurzame gebouwen dragen, zonder dat er tijdrovende verificatie nodig is”, legde Hugenberg uit. “Bijzondere aandacht vroeg hij ook voor een vanaf 2024 verkrijgbaar eenvoudig te installeren afdekframe voor dakramen. “Dit product is speciaal ontwikkeld om zonnepanelen op het dak en dakramen esthetisch beter met elkaar te laten harmoniseren.”

‘Raamupgrade’ spaart energiekosten

Afsluitend aan het woord kwam Professor Dr.-Ing. Andreas Beck van het Instituut voor thermische en akoestische bouwfysica van de Technische Universiteit in Stuttgart. Zijn presentatie ging over het toenemend belang van renovatie van kozijnen. Aan de hand van een onderzoek toonde hij aan hoe door het vernieuwen van beslag en dichting van een versleten kozijn een aanzienlijke energiebesparing in woningen mogelijk is. “Een ‘raamupgrade’ die de verloren luchtdichtheid van een raam herstelt, kan de verwarmingskosten met wel 15 procent verlagen”, luidde zijn conclusie. 

Al bij al wist wereldspeler Roto tijdens deze persbijeenkomst te overtuigen hoe duurzaamheid en economisch gewin hand in hand kunnen gaan. Dat geeft weer wat vertrouwen voor de toekomst van onze planeet.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details