Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Geluiddempende muurroosters creëren geluidsluwe gevel bij woontoren State

Geluiddempende muurroosters creëren geluidsluwe gevel bij woontoren State

Bijgevolg moeten steeds meer projecten wijken naar geluidgevoelige locaties. Locaties die vanwege de optredende geluidbelastingen zich minder goed lenen voor het 24-uurs gebruik van een woning. Zo ook bij de woontoren State in Amsterdam. Buro Bouwfysica, ZZDP Architecten en Duco Ventilation & Sun Control bundelden de krachten. Samen zochten ze naar een realiseerbare oplossing om op deze locatie toch comfortabel te wonen. Door middel van een zogeheten stille zijde, ook wel geluidluwe gevel genoemd, kan aan de eisen voldaan worden.

Geluidluwe gevel

“Uniek aan woontoren State is dat de geluidluwe gevel gevormd wordt door een deel van de gevel dat afgeschermd is”, vertelt Jan Hardlooper, adviseur akoestiek bij Buro Bouw­fysica. “In het voortraject van de vergunningsaanvraag was dit nog een uitzondering op de hoofdregel. Die regel stelt dat de gehele zijde van een woning geluidluw moet zijn. Inmiddels heeft de gemeente Amsterdam haar beleid, mede van­wege de uitvoeringspraktijk bij projecten als State, zodanig gewijzigd dat een stille zijde kan worden gerealiseerd door een deel van de gevel af te schermen. Op één voorwaarde! In dat deel van de gevel moet een te openen deel zitten dat voldoende capaciteit heeft om de ruimte daarachter te spuien volgens de eisen van het Bouwbesluit. Het gebruik van geluiddempende muurroosters komt hierbij op de voorgrond.”

Vergelijkende studie

De roosters moeten niet alleen een hoge geluidwering hebben, maar ook een hoge luchtdoorlaat. “Spuien zonder in te boeten op akoestisch comfort dus”, vult Edwin Pelkman aan, projectadviseur bij Duco. “Een geluidluwe buitenruimte was niet verplicht, een geluidluwe gevel was dat wel. Omdat een dove gevel niet vereist is konden verschillende alternatieven met elkaar worden vergeleken.”

Adam Smit en Joris Deur van ZZDP Architecten vullen aan: “Akoestische muurroosters kregen de voorkeur boven traditionele oplossingen zoals afgeschermde balkons of gebouw gebonden geluidsschermen.”

Geluiddempend inbouw muurrooster

“De keuze voor het rooster ging uit naar Duco Acoustic Panel”, gaat Hardlooper verder. “De ruimtes achter de roosters moeten via het rooster kunnen worden gespuid (3 l/s.m2 vloeroppervlak). De vereiste geluidreductie van het rooster dient minimaal 13 dB voor het railverkeerslawaai spectrum te bedragen.” 

De 131 Duco Acoustic Panel 300 roostershebben door hun zware uitvoering een hoge dempingswaarde van maar liefst 17dB. “We zijn uitermate tevreden over het resultaat. Nadien werden akoestische tests uitgevoerd op de geluidwering van de gevel, met geopende en gesloten deur achter het rooster. Het meet­resultaat stemt overeen met onze berekeningen. De benodigde geluidsreducties zijn gerealiseerd én de bewoners kunnen spuien en ventileren zonder hoge geluidniveaus”, besluit een tevreden Hardlooper.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details