Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Gevelbekleding eenvoudig monteren én vervangen
In een eerste fase worden de op maat geleverde gevelkaders tegen de muur geschroefd. De buitenpanelen worden pas later met magneten gemonteerd. (Beeld: Cas Meersseman)

Gevelbekleding eenvoudig monteren én vervangen

Technologie met magnetisme al jaren gebruikt voor inkomdeuren

Een innovatieve technologie als basis van een bepaald product kan in sommige gevallen mogelijkheden bieden voor andere toepassingen. Zo ontwikkelden ze bij Frager (Harinck) enkele jaren geleden Magnetude® als oplossing voor het veelvoorkomende probleem van dilatatie bij voordeuren. Vandaag vormt deze gepatenteerde technologie, die werkt via magnetisme, de basis voor een gevelbekleding of sectionaalpoort: Frager Facade.

De tijd dat gevels vooral uit traditionele rode bakstenen bestonden, is al lang verleden tijd. Architecten, gevelbouwers en bouwheren laten hun creativiteit de vrije loop en kiezen dan ook vaak voor andere materialen om gevels met een krachtige architecturale uitstraling te realiseren. Denk maar aan architectonisch beton, houten balken, profielen of platen in staal, cortenstaal en aluminium en zelfs afwerkingen met groen (planten, mos, …). 

“Op Polyclose introduceerden we ons nieuwe concept Frager Façade, waarmee architecten nog meer creatieve vrijheid krijgen bij het ontwerp van een aluminium gevelbekleding of een sectionaalpoort. De combinatie van vlakke aluminium platen met inliggende schaduwvoeg en strakke binnen- en buitenhoekoplossingen zorgt immers voor een modern, minimalistisch design en dat sluit perfect aan bij de huidige trends”, stelt Franck De Munster, zaakvoerder bij Frager. 

“Bij deze nieuwe ontwikkeling maken we gebruik van Magnetude®, een uniek systeem dat ontstond toen onze R&D-afdeling op zoek ging naar een oplossing voor het probleem van kromtrekking en klemming bij grote inkomdeuren. Deze gepatenteerde technologie, die werkt via magnetisme en dus niet met verlijming, laat immers dilatatie toe zonder hechtingsverlies.”

Technologie met veel voordelen

Frager Façade biedt echter nog heel wat andere voordelen voor verwerker en bouwheer. Zo is er bijvoorbeeld een aanzienlijke tijdwinst bij de montage. Ter plaatse lijmen vraagt tijd en de constructie moet vervolgens vastgezet worden met spanvijzen, die pas na de droogtijd opnieuw verwijderd mogen worden. 

“Met onze gevelbekleding is dat allemaal niet nodig. In een eerste fase worden de op maat geleverde gevelkaders tegen de muur geschroefd, waarna de inliggende aluminium schaduwvoeg, plint of hoek in het gevelprofiel geschoven worden. Vervolgens kan er al een volgend gevelkader geïnstalleerd worden. In een latere fase worden dan de buitenplaten in aluminium of andere materialen, die eveneens op maat gemaakt worden, met magneten op deze gevelkaders gemonteerd. Deze installatie kan ook in alle weersomstandigheden gebeuren, terwijl men niet kan verlijmen bij regen of een temperatuur onder 8°C,”, licht de zaakvoerder toe. 

“En er is nog meer. Het gebeurt vaak dat bouw­elementen tijdens latere werkzaamheden op de bouwplaats schade oplopen, wat voor heel wat ergernis, kosten en tijdverlies kan zorgen. Bij onze oplossing hoeft dat niet zo te zijn. De buitenplaten kunnen eenvoudig de dag voor de oplevering gemonteerd worden. Komt er later schade aan de panelen, dan kunnen deze ook eenvoudig vervangen worden, zonder gebruik van gereedschap.”

Esthetisch en circulair

Met Frager Façade kies je voor een esthetische oplossing zonder zichtbare bevestigingsmiddelen, waarmee deur, garagepoort en gevel in hetzelfde vlak gemonteerd kunnen worden. Als er openingen in de buitenplaat gemaakt worden, kan er bijvoorbeeld door middel van lichtpunten een tekening op de gevel gecreëerd worden. 

“De buitenplaat hoeft trouwens niet in aluminium te zijn, maar ook koper, messing, glas, spiegels, gebrand hout in mozaïek, keramiek, natuursteen kunnen als afwerking te gebruiken. Verder kan men ook probleemloos LED-verlichting in het gevelprofiel inwerken, plantenbakken of buitenverlichtingselementen monteren of apparatuur voor videofonie integreren”, sluit De Munster af. 

“Alle onderdelen van deze Frager Façade zijn bovendien apart recyclebaar, waardoor deze oplossing perfect past binnen de trend naar de circulaire bouw.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details