De locatie in Amsterdam-Noord – dicht bij het IJ en het NDSM-terrein – is booming. Met het project Kade Noord werden hier 47 opvallend vormgegeven woningen met hoge plafonds en verdiepingshoge ramen gerealiseerd. Projectleider Stephan Jutte vertelt wat ze te bieden hebben.

De oppervlakten van de woningen variëren van 49 m² tot 110 m². Elke woning heeft een ruime tuin of dakterras. “Je woont er op twee kilometer van het centrum van Amsterdam, waar je met het pontje over het IJ zo naartoe kunt. Je hebt uitzicht op de groene gebieden rond Landsmeer en Zaandam en de snelweg is dichtbij. Een prima uitvalsbasis voor starters met jonge kinderen”, zegt Jutte.

Projectontwikkelaar Kade Noord betrok Van der Leij Bouwbedrijven vroegtijdig bij het project. “Het ontwikkeltraject startte in 2016. Aanvankelijk was sprake van tijdelijke woningen, maar later werd gekozen voor permanente starterswoningen. De eerste paal werd geslagen in 2018 en het project is in maart 2019 opgeleverd.”

Hoge Rc-waarden

“De woningen zijn energieneutraal en hebben zonnepanelen voor de basisinstallatie. De woningen zijn aangesloten op de stadsverwarming. Ze hebben op de gevel een Rc-waarde van 7 en op het dak een Rc-waarde van 6.” Voor de thermische isolatie was eerst uitgegaan van tempex als isolatiemateriaal. “Daarmee zouden we niet kunnen voldoen aan de eisen voor geluidsisolatie. Daarom is uiteindelijk gekozen voor een binnenblad van kalkzandsteen, waarop een laag tempex is aangebracht.”

Kade Noord

Gedegen werkvoorbereiding

Alle lastige vraagstukken werden in de werkvoorbereiding getackeld. “EPC 0 was een harde eis. Het installatieadvies voor de zonnepanelen moest dus goed zijn. Maar de architect moest zich daar wel in kunnen vinden. Daarom hebben we het installatiebureau, Feenstra, al direct in contact gebracht met het architectenbureau, Zondervan Architecten. Dat heeft geresulteerd in een oplossing die zowel installatietechnisch als esthetisch verantwoord is.”

1.500 m² kunststof kozijnen

In de werkvoorbereiding werd ook veel aandacht besteed aan de bouwkundige aansluitingen van de kozijnen en de luchtdichte afwerking van de ramen. “Aarnink Kozijnen Projecten heeft de kunststof kozijnen geleverd. Aarnink heeft de aansluitingen op de naden vooraf helemaal uitgedetailleerd.” Waarom zijn kunststof kozijnen met SOFTLINE 82 NL toegepast? “Dat was de keuze van de architect; hij vond de vorm en de uitstraling van dit kozijnprofiel erg mooi.” De ramen hebben HR++-glas in combinatie met geluidwerend glas. Voor ramen, deuren en schuifpuien heeft Aarnink Kozijnen Projecten in totaal 1.500 m² kunststof kozijnen geleverd en gemonteerd.

Nieuwbouw door renovatiespecialist

Van der Leij Bouwbedrijven is van huis uit renovatie- en onderhoudsspecialist, maar is ook goed thuis in duurzame nieuwbouw. Het bedrijf heeft daar een eigen concept voor ontwikkeld: Climate Construction. “Het vorige nieuwbouwproject was alweer een tijdje geleden. Dat maakte dit project wel bijzonder.” Zelf heeft hij geen voorkeur voor renovatie of nieuwbouw. “Het heeft allebei z’n charme. Renovatie is mooi, omdat je vaak monumentale oude gebouwen mag opknappen. Maar het is ook leuk om samen met enthousiaste, jonge kopers een wijkje als dit neer te zetten.” Jutte kijkt tevreden terug op het project: “Als ik van ons kantoor naar huis rijd, kom ik erlangs. En dan denk ik steeds: een knap stukje werk!”