Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Met de juiste afdichtingskit en lijm kunnen timmerfabrieken stevige kozijnen maken
(Beeld: Wintech Franche SAS)

Met de juiste afdichtingskit en lijm kunnen timmerfabrieken stevige kozijnen maken

Kitten is een vak op zich, maar misschien brengt een kitautomaat een makkelijkere oplossing

Het afdichten en verlijmen van kozijnen is een echt vak, dat de nodige kennis en ervaring van het personeel vereist. Ramen, deuren en schuiframen vormen immers een belangrijk onderdeel van elke gevel en hebben dan ook veel invloed op de lucht- en waterdichtheid ervan. Hermann-Otto GmbH uit Fridolfing ontwikkelt, produceert en levert al ruim 140 jaar innovatieve oplossingen op het vlak van afdichting en verlijming. Met de OTTOSEAL® S 120 glaslatafdichtingskit en de OTTOCOLL® S 81 2-componenten lijm introduceerde de Duitse specialist twee oplossingen die ook specifiek naar de timmerindustrie versterkt uitgerold worden.

Oprichter Hermann Otto concentreerde zich aanvankelijk op de productie van stopverf, maar breidde het assortiment voortdurend uit. Hij bouwde uiteindelijk dat kleine bedrijfje in zijn achtertuin uit tot een middelgroot familiebedrijf. 

“We streven ernaar om voor elke wens van onze klanten een geschikte oplossing te bieden. Al meer dan 140 jaar staat de naam Hermann-Otto voor compromisloze kwaliteit, made in Germany. Telkens weer ontwikkelen en produceren we innovatieve oplossingen – of het nu gaat om afdichten of verlijmen”, vertelt Paul Bosch, die zelf al 23 jaar voor deze firma op de Nederlandse markt actief is. 

“We zijn intussen uitgegroeid tot één van de grootste spelers in Europa en leveren producten voor uiteenlopende sectoren, waaronder ook de fabrikanten van ramen en kozijnen in aluminium, PVC of hout. Zo willen we vandaag twee producten in de kijker zetten, die we versterkt naar de timmerfabrieken willen uitrollen: afdichtingskit OTTOSEAL® S 120 en 2- componentenlijm OTTOCOLL® S 81.”

Starre, robuuste kozijnen

Een afdichtingskit is vaak onopvallend, maar wordt vandaag gebruikt om voegen, spleten en gaten te dichten. Net als lijm is dit product niet meer weg te denken in de bouwsector om starre, robuuste kozijnen en andere constructies te maken. 

“Onze OTTOSEAL® S 120 is een wrijfvaste, snel belastbare premium glaslat silicone-oplossing voor het afkitten van dubbel glas in houten ramen, aansluitingen aan ramen en deuren, glaselementen of voegen in gevels. Dit product, leverbaar in meer dan 40 standaardkleuren, is bestand tegen schimmelvorming en niet corrosief én wordt gekenmerkt door een uitstekende hechting op vele ondergronden en een zeer goede weers-, verouderings- en UV-bestendigheid”, gaat Bosch verder. 

“Voor de manuele of machinale verlijming van glas in een kozijn gebruik je onze OTTOCOLL® S 81. Dit is een 2-componenten lijm met een hoge kerf- en scheurvastheid, een snelle uitharding en een zekere doorharding, die ook een zeer goede weers-, verouderings- en UV-bestendigheid vertoont. Deze lijm kan ook probleemloos gebruikt worden voor de assemblage van elementen die reeds vooraf met een lak van Remmers voorzien waren. Dat bleek uit de 6000 testen die we tijdens een doorgedreven controle uitvoerden.”

Kitten is een vak

Ook de OTTOSEAL® S 120 kan zowel manueel als machinaal aangebracht worden. Kitten is echter een echt vak en dus is het niet evident om daarvoor steeds geschoold personeel met de nodige ervaring te vinden. “WINTECH, de Franse specialist in de ontwikkeling en productie van onder meer kitautomaten voor houten en aluminium ramen, biedt een oplossing, waarmee elke timmerfabriek kozijnen kan kitten. De systemen, uitgerust met glas en glaslatten, worden via de aanvoerbaan in de verticale machine geschoven, waarna het kitten begint. Het afgewerkte kozijn komt automatisch uit de machine en kan na volledige uitdroging naar de bouwplaats getransporteerd worden. Dit automaat is geschikt voor ramen met profieldiktes tot 300 mm, wat interessant is voor de Nederlandse markt, waar men in klassieke gebouwen wel eens bijzondere kozijnen durft integreren”, vertelt Paul Bosch.

“Met onze innovatieve kitten en lijmen willen we bij Hermann-Otto GmbH versterkt op de grotere timmerfabrieken in Nederland focussen. Dit is echter nog een traditionele sector, die niet zo gemakkelijk een stap in het onbekende zet om iets nieuws te proberen. We willen hen echter overtuigen dat ze met onze producten en technieken nog beter en efficiënter kozijnen kunnen maken, zelfs met een inbraakwerendheid conform RC2 én RC3.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details