Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Toegangscontrole

Openen, bedienen, sluiten en beveiligen: ‘Onze systemen en concepten slaan een brug tussen veiligheid en toegankelijkheid’

GU_Image_00030_00

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | GU Nederland

11 oktober 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Van bioscopen tot concert- en conferentiezalen, winkelcentra, musea, hotels en bibliotheken: om te zorgen dat mensen bij
calamiteiten veilig kunnen vluchten, zijn nood- en paniekdeuren in openbare gebouwen verplicht. Zowel in nieuwbouw- als renovatieprojecten. “Al sinds 2003 bestaan er Europese normen, zoals de NEN-EN 179 en NEN-EN 1125, die aangeven aan welke eisen het hang- en sluitwerk voor vluchtdeuren moet voldoen”, vertelt Joep Breukels, Managing Director van GU Nederland. “Toch worstelen architecten, adviseurs en aannemers nog altijd om de juiste oplossing voor de juiste deur te selecteren. Zeker wanneer deuren meerdere functies hebben. Onze configurator ondersteunt hen hierin.”

GU Nederland is als geen ander bekend met de regels omtrent nood- en paniekdeuren. “Dankzij de configurator kunnen we onze kennis en kunde nu ook eenvoudig delen met de markt. Op een overzichtelijke placemat worden architecten, adviseurs en aannemers in slechts zeven stappen door het selectie­proces geleid. Want: betreft het een enkele of dubbele vluchtdeur? Heeft de deur een kruk met rozet, kort- of langschild? Wat voor slot zit erin? Wat is de draairichting? En in welke omgeving/situatie wordt de nood- of paniekdeur toegepast? Deze en andere vragen leiden stap voor stap tot een compleet en kant-en-klaar pakket voor nood- of paniekdeuren, inclusief garnituur, insteekslot of meerpuntssluiting, eventuele duwbalk of push-bar en elektronische uitbreiding, door middel van een toegevoegde motor op de paniek-meerpuntssluiting. Alle producten worden door ons verzameld en samengevoegd in één pakket per deur, waardoor ook twijfels en/of foutkansen met betrekking tot de montage doeltreffend worden ondervangen.” 

Op dit moment worden de distributiepartners en adviseurs van GU Nederland getraind om samen met hun klanten door de configuratiestappen te lopen.

Elektronisch sluitsysteem Ixalo maakt flexibiliteit toegankelijk.

Flexibiliteit toegankelijk

Met de configurator en de productpakketten voor nood- of paniekdeuren slaat GU Nederland een brug tussen veiligheid en toegankelijkheid. Ditzelfde geldt voor Ixalo; een elektronisch sluitsysteem van BKS waarmee bijvoorbeeld kantoor-, leisure-, zorg- en woongebouwen optimaal beveiligd en gemanaged kunnen worden. 

“Ixalo maakt flexibiliteit toegankelijk”, benadrukt Breukels. “Het systeem is zowel geschikt voor individuele als groepen deuren en eenvoudig te koppelen. Aan de basis van het elektronische sluitsysteem ligt een starterskit, waarin alle ingrediënten voor het programmeren en bedienen van de eerste knopcilinder zijn geïntegreerd. Denk bijvoorbeeld aan de transponder (wandlezer), programmeersoftware, (gratis) licentie en een systeem masterkaart. Iedere volgende knopcilinder of elektronisch krukbeslag kan eenvoudig aan het elektronische sluitsysteem worden toegevoegd. Naar wens zijn bovendien koppelingen met het eigen BKS systeem, SE technologie of RFID technologie mogelijk.”

GU Nederland is als geen ander bekend met de regels omtrent nood- en paniekdeuren.

Hoogste veiligheidsnorm

Voor de implementatie van Ixalo is geen hak- en breekwerk nodig. Ook hoeven geen kabels getrokken te worden, benadrukt Breukels. 

“Ixalo betreft een batterijgevoed én energiezuinig systeem. Eén batterij staat garant voor wel 70.000 open- en sluitcycli! Het systeem met RFID voldoet bovendien aan de hoogste veiligheidsnorm EN 15684.” 

Optioneel zijn de Ixalo cilinders leverbaar met paniekfunctie, geïntegreerde radiomodule, in dubbel gecontroleerde uitvoering, als halve cilinders, in IP-65 uitvoering en met het SKG*** keurmerk. 

“Ook de Ixalo deurbeslagen voldoen aan deze eisen en zijn leverbaar in een variant voor binnendeuren, in SKG*** voor de buitendeur, enkelzijdig of dubbelzijdig gecontroleerd, in IP-65 uitvoering en volledig gecertificeerd conform de Europese vluchtwegnormen. Daarmee worden veiligheid én toegankelijkheid in ieder project naar het allerhoogste niveau getild.”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Erwin Krekels

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Profiel netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details