Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Prestigieuze designprijs voor stijlvolle deurkruk

Prestigieuze designprijs voor stijlvolle deurkruk

Nieuw product ontvangt de Red Dot Design Award 2022

Met de slanke en sierlijke Shiraat heeft Grand&Johnson niet alleen een smaakvol ontwerp voor een deurkrukkenlijn afgeleverd, de Amsterdamse ontwerpstudio maakt tegelijkertijd een duidelijk statement. Shiraat is het resultaat van een zoektocht naar minimalisme en eenvoud, ontworpen met pure aandacht en een scherp oog voor detail. Het in Rhenen gevestigde Intersteel, fabrikant van deur- en raambeslag met bijbehorende accessoires, nam de technische uitvoering van de deurkruk voor zijn rekening. De krachtenbundeling van beide bedrijven heeft een geweldig mooi resultaat opgeleverd. De Shiraat, het stijlvolle ‘sieraad voor een deur’, werd namelijk onlangs bekroond met de Red Dot Design Award, de jaarlijks uitgereikte internationale prijs voor design. 

Grand&Johnson ging vol de uitdaging aan om met één en dezelfde deurkruk tot zowel een blikvanger als designobject te komen. Op weg daarnaartoe gaf de ontwerpstudio antwoord op verschillende centrale vragen. Wat betekent minimaal? Wat gebeurt er als je alles wat overbodig is, weglaat? Hoe ziet de anatomie van het minimum eruit? De uitdaging tijdens deze zoektocht lag in het vinden van de meest pure vorm van een deurkruk. Tegelijk diende het product een sieraad te zijn voor een deur en daarmee voor het interieur. 

Het bekroonde product in detail.

Slank design

Het eindresultaat dat bij Grand&Johnson uit de ontwerpkoker kwam, was een exclusieve, slank vormgegeven en in roestvast staal uitgevoerde deurkruk met een lengte van maar liefst 250 mm. Een afmeting die aanzienlijk afwijkt van de standaardlengte van een deurkruk, die meestal 125 mm bedraagt. In het ontwerp zijn geometrische vormen te herkennen die doordacht en harmonieus met elkaar zijn verbonden. 

“De Shiraat is verkrijgbaar in vier verschillende afwerkingen: geborsteld rvs, mat messing PVD, mat zwart PVD en mat koper PVD”, zegt Ilona Keen, marketing & communication manager bij Intersteel. “Bijpassende accessoires, zoals een rozet met sleutelgat, een profielcilindergat of een toilet-/badkamersluiting, zijn via Intersteel eveneens beschikbaar.” 

Nieuw veermechanisme

De Shiraat is voorzien van een nieuwe veermechaniek. Door de lengte van de deurkruk wordt de veer in de rozet zwaarder belast dan bij kortere deurkrukken. Deze veer zorgt ervoor dat de kruk na gebruik weer terugveert in zijn horizontale positie. Speciaal voor de Shiraat-deurkruk ontwikkelde Intersteel een nieuw veermechanisme op basis van trekveren, die een zwaardere belasting aankunnen. 

Outstanding design

De slanke en sierlijke Shiraat is het eindresultaat van een intensieve samenwerking tussen Grand&Johnson en Intersteel, dat als producent van stijlvol deur- en raambeslag de kunst verstaat om moderne technologieën te combineren met een elegant design. 

“Om tot een perfect ontwerp te komen, is behalve een flinke dosis creativiteit en technische knowhow een goed samenspel van alle partijen van essentieel belang”, meent Bertel Grote, samen met Jeroom Jansen eigenaar van de in 2010 gestarte ontwerpstudio. 

“De Shiraat is daarvan een prima voorbeeld.” 

De succesvolle krachtenbundeling van beide bedrijven blijkt ook nog eens uit het feit dat het ontwerp onlangs werd bekroond met de hooggewaardeerde Red Dot Product Design Award 2022, een prijs die door het Design Zentrum Nordrhein Westfalen in Essen alleen wordt toegekend aan producten met een ‘outstanding design’.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details