Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Unieke oplossing voor vleugeloverdekkende deuren  werkt via magnetisme

Unieke oplossing voor vleugeloverdekkende deuren werkt via magnetisme

De gevel is vaak het visitekaartje van een woning en dan kan een mooie, veilige voordeur niet ontbreken. Harinck, specialist in aluminium- en pvc-deurpanelen, zet zich daarom al 35 jaar in om de mooiste voordeurontwerpen te realiseren. De specialist ging ook op zoek naar een oplossing voor het bekende probleem van kromtrekkende vleugeloverdekkende deuren en ontwikkelde daarvoor het unieke en revolutionaire voordeursysteem Magnetude®, dat werkt via magnetisme.

Het probleem van dilatatie oplossen

Vleugeloverdekkende deuren zijn helemaal in. Bij een klassiek vleugeloverdekkend systeem worden deurpanelen echter op de deur­vleugel gelijmd, waardoor de deur kan kromtrekken en klemmen. Dat probleem was alom bekend, maar niemand kon het oplossen. De R&D-afdeling van Harinck stelt een uniek systeem voor, waarbij de deurpanelen niet op de deurvleugel verlijmd worden, maar eenvoudig via een magneetprincipe gemonteerd worden: Magnetude®.

Een doorsnede van het Magnetude®-systeem.

 

“Dilatatie is dankzij deze innovatie voorgoed verleden tijd, omdat bij opwarming alleen de buitenplaat van de deur uitzet. De deurvleugel, waar de scharnieren en het slot op zitten, trekt niet krom, waardoor de deur niet kan knellen. Dat is uiteraard revolutionair voor deuren uit PVC en aluminium”, licht manager Franck De Munster de werking van dit gepatenteerd systeem toe.

“Bij het uitvoeren van de testen bleek dat onze ontwikkeling niet alleen het probleem van de vervorming oploste, maar ook nog eens zorgde voor een aanzienlijke tijdwinst bij de productie van deuren, met name van 2,5 uur naar 6 minuten.”     

Tijdwinst bij productie

De productie van een klassieke vleugeloverdekkende deur neemt heel wat tijd in beslag. Eerst wordt de lip van het vleugelprofiel weggefreesd, waarna de vleugel gewreven en ontvet wordt, alvorens een primer aan te brengen op de vleugel en de buitenste aluminium plaat. Vervolgens wordt de lijmzijde van de vleugelplaat ontvet om daarna de lijm op vleugel en plaat aan te brengen. Uiteindelijk worden de beide delen gepositioneerd en geperst.

Bij Magnetude® wordt het sandwichpaneel op glasmaat gemonteerd, waarna de buitenplaat via het magneetprincipe geplaatst wordt. Alles in amper 6 minuten.

 

“Dat neemt zowat 2,5 uur in beslag en nadien moet dit deursysteem nog eens 12 uur drogen. Het is ook aangeraden om 24 uur te wachten, alvorens ze naar de bouwplaats te transporteren”, aldus Franck. “Bij Magnetude® wordt het sandwichpaneel op glasmaat gemonteerd, waarna de buitenplaat via het magneetprincipe geplaatst wordt. Daarmee is de kous af, na amper 6 minuten. Aan de hand van enkele YouTube-filmpjes maken we de vergelijking tussen de klassieke installatie en het Magnetude®-systeem.”

Veelzijdige oplossing

Magnetude® past op elk PVC- of aluminium profielsysteem, zowel éénzijdig (buitenkant) als tweezijdig (buiten en binnen) vleugeloverdekkend. Terwijl het bij een verlijmd vleugelopdeksysteem niet altijd mogelijk is om het deurblad met behulp van calageblokjes perfect te caleren, is dat bij deze technologie met magneet geen probleem. “De Magnetude®-deuren kunnen perfect gecombineerd worden met een nieuw reeks deurtrekkers. Deze zijn niet doorgaand bevestigd, waardoor de binnenzijde van de deur een perfect egaal vlak is, dus zonder visueel storende elementen”, geeft De Munster aan. “Bovendien krijgen inbrekers geen kans. Zelfs wanneer ze erin zouden slagen om de buitenplaat van 2,5 mm te verwijderen, worden ze nog geconfronteerd met een klassiek deurpaneel dat met de glaslat in de glassponning vastzit.”

De eigenaar heeft de mogelijkheid om de look & feel van de voordeur op een eenvoudige manier te veranderen, zonder gebruik van gereedschap.

 

Verwerker en bouwheer winnen

Het zijn echter vooral de verwerker en de eigenaar van de woning die maximaal profiteren. Het blijft een nachtmerrie, dat deuren tussen het winddicht maken van de woning en de oplevering schade oplopen door andere vaklui op de bouwplaats, waardoor bij een klassiek systeem meteen een nieuwe vleugel en opdekpaneel gemaakt moeten worden. Bij Magnetude® wordt het vulpaneel als voorlopig paneel geplaatst en kan de vleugelopdekplaat door één man de dag voor de oplevering gemonteerd worden.

“Als er later schade aan de buitenplaat, binnenplaat of beglazing zou ontstaan, kunnen alle elementen apart vervangen worden”, sluit Franck De Munster af. “Bovendien heeft de eigenaar de mogelijkheid om de look & feel van de voordeur op een eenvoudige manier te veranderen, zonder gebruik van gereedschap. Op vijf minuten tijd wordt een klassieke deur met decoratieve kaders zo een moderne, sobere deur. En met een magneet kan ook allerlei decoratie aan het buitenblad van de deur bevestigd worden, zonder te schroeven of te lijmen.”   

POLYCLOSE – STAND 1538

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details