Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Vouwdeuren winnen snel terrein in woning- en utiliteitsbouw

Vouwdeuren winnen snel terrein in woning- en utiliteitsbouw

In de woning- en utiliteitsbouw worden steeds vaker vouwdeuren en zonwerende schuifpanelen toegepast. Ook René van den Biggelaar, Business Unit Manager bij Henderson Nederland BV, herkent deze trend. “Wij zien een groeiende vraag naar vouwwanden die naar binnen of buiten kunnen vouwen en voldoen aan alle gestelde eisen voor buitentoepassingen”, vertelt hij.

Securefold - Roomflex kopiërenVoor toepassing op binnendeuren en tuindeuren kunnen de inbraakwerende elementen, borstels en rubbers eenvoudig achterwege worden gelaten. Datzelfde geldt voor de ondergeleiding.

“En dat is niet verwonderlijk. De vouwdeuren vergroten onze leefruimte namelijk aanzienlijk, doordat woonkamer of keuken letterlijk met de tuin wordt verbonden. Zowel in open als gesloten toestand kan daglicht bovendien maximaal de woning binnenstromen, waardoor het leefcomfort wordt vergroot.”

Vouwwanden bieden de mogelijkheid om de gevel in zijn geheel te openen, waar schuifwanden dit maar gedeeltelijk doen, vertelt Van den Biggelaar. “Op deze manier worden een ruimtelijk effect en een optimaal contact met buiten gecreëerd.”

Henderson Nederland BV, specialist in diverse soorten schuif- en vouwdeurbeslag en railsystemen, speelt hier onder andere op in met het Securefold vouwwandbeslag, dat compleet met rail, kozijn- en deurrubbers wordt geleverd en een optimale afdichting, weersbestendigheid (600Pa) én inbraakwerendheid (klasse 2) garandeert. Zonder de zorg van corrosie. Binnen de Securefold systemen zijn recent enkele uitbreidingen en innovaties doorgevoerd, die het vouwwandbeslag nog veelzijdiger maken.

Compleet en veelzijdig
“Het Securefold vouwwandbeslag leent zich uitstekend voor toepassing op houten deuren, die op maat door de timmerfabriek of eindklant gemaakt kunnen worden”, vertelt Van den Biggelaar. Ongeacht of men kiest voor veel of weinig glas, een hoge of juist lage borstwering, brede of smalle panelen, …. De mogelijkheden zijn eindeloos, mits men binnen een breedte van 1 meter, een hoogte van 3,30 meter en een gewicht van 100 kg blijft.” Het grote voordeel van Securefold is hierbij dat de vouwdeuren zowel naar binnen als naar buiten kunnen draaien, vertelt hij. “Niet voor niets is Securefold zeer populair bij tuin- en terrasdeuren.”

Tot voor kort hadden gebruikers sec keuze uit bovenhangende systemen, waarbij de rail en draagconstructie aan de bovenzijde van de vouwdeuren moesten worden voorzien. “Dit vroeg om een sterke constructie, wat door het gebruik van veel glas of lichtstraten in de gevel constructief niet altijd mogelijk bleek”, vertelt Van den Biggelaar. “Voldoende redenen voor Henderson om ook een onderlopend systeem te introduceren, waarbij de zware, belastbare delen op de grond gemonteerd worden. Aan de bovenzijde hoeft slechts nog een geleider geplaatst te worden. Een uitkomst in bestaande woningen en utiliteitsgebouwen.”

Uniek aan het Securefold onderlopende systeem is dat bij het sluiten van de gevel de rail onzichtbaar onder de vouwdeuren wegvalt.

Nu ook voor zwaardere vouwdeuren
Speciaal voor deuren tot 150 kg heeft Henderson Nederland BV recent een bovenhangend systeem aan het assortiment toegevoegd, waarbij de rails, hangrollen en scharnieren zwaarder zijn uitgevoerd. “Dit systeem is onder andere populair bij cafés en restaurants, waar de pui niet alleen vaker geopend en gesloten wordt, maar waar ook veel vraag is naar een robuuste, hufterproof oplossing”, aldus Van den Biggelaar. “Alle Securefold systemen zijn voorzien van een onderdorpel. Voor de bovenhangende systemen is gekozen voor aluminium dorpels. In de onderlopende systemen worden DTS (kunststof) onderdorpels toegepast, waarmee een lange levensduur wordt gegarandeerd.”

In RVS of zwart
Heel trendy op dit moment is ook de toepassing van stalen, zwarte deuren of (houten) deuren in staallook, waar de ranke, slanke, maar ook zeer sterke Securefold systemen zich uitstekend voor lenen. “Voor toepassing op binnendeuren en tuindeuren kunnen de inbraakwerende elementen, borstels en rubbers eenvoudig achterwege worden gelaten”, aldus Van den Biggelaar. “Bovendien kunnen gebruikers ons systeem zonder ondergeleiding plaatsen. Alle zichtbare delen zijn zowel in RVS als zwart verkrijgbaar, waarmee we optimaal invulling geven aan de esthe­tische wensen van onze eindklant.” 

Tekst: Lieke van Zuilekom    |  Beeld: Henderson Nederland BV
Uitgelichte afbeelding: 
Vouwwanden bieden de mogelijkheid om de gevel in zijn geheel te openen, waar schuifwanden dit maar gedeeltelijk doen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details