Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Zware stormen en fikse buien worden moeiteloos doorstaan
Test van de SYNEGO-NL verhuis-/stolpraamcombinatie.

Zware stormen en fikse buien worden moeiteloos doorstaan

Innovatieve profielsysteemfamilie is klaar voor weersextremen

Nederland kent een gematigd zeeklimaat, met relatief koele zomers, zachte winters en het hele jaar door kans op neerslag. De laatste decennia echter komt extreem weer steeds vaker voor. Als gevolg van de klimaatveranderingen zijn niet alleen hittegolven en droogte, maar ook zware stormen en fikse regenbuien inmiddels meer regel dan uitzondering, weet Edwin van Houten, Executive Manager Benelux Window Solutions bij REHAU. “Onze kozijnen, ramen en deuren moeten op deze nieuwe situatie worden aangepast. Met de SYNEGO-NL profielsysteemfamilie neemt REHAU hierin een voortrekkersrol.”

REHAU heeft al haar kennis én de markteisen samengebracht in SYNEGO-NL.

Om te komen tot betrouwbare en verantwoorde gevelelementen is een goede windberekening essentieel, aldus Van Houten. “Branchevereniging VKG hanteert hiervoor nog de van oudsher bestaande tabellen en windgebieden, volgens tabel 2 van de NEN 2778 en uitgebreid met het gebied kust en hoogten boven de 150 meter zoals bedoeld in de NEN-EN 1991-1-4. Met het oog op de klimaatverandering en toenemende wind en regenval heeft VKG vorig jaar een brief gestuurd aan haar leden, waarin staat dat de waarden met betrekking tot deze weersextremen met een factor 2 of meer overschreden kunnen worden. Met andere woorden: dat we mogen accepteren dat bij extreem weer korte tijd wat lekkage kan ontstaan.”

“Niet alleen REHAU, maar ook onze verwerkingspartner Beter Gevel vond deze aanpassing onacceptabel. De standaardwaarden zouden ons inziens juist verhoogd moeten worden! Om dit mogelijk te maken, hebben we onze handen ineen geslagen. Samen zijn we de uitdaging aangegaan om juist een verdubbeling van de waarden te realiseren.”

Meest kritische waarden

Tabel 2 van de NEN 2778 onderscheidt drie windgebieden. Voor het meest uitdagende gebied, aan de kust en op 110 meter boven maaiveldniveau, wordt een standaardwaarde van 590 Pa voorgeschreven. Dit betekent dat bijvoorbeeld een raam wind- en waterdicht moet zijn tot windkracht 11 (orkaankracht – 9A). In bijvoorbeeld Limburg, Gelderland, Overijssel en Drenthe (windgebieden 2 en 3) liggen deze waardes wat lager. 

“In onze systemen gaan we echter altijd uit van de meest kritische waarden”, aldus Van ­Houten. “Met de ambitie om de systeemwaarden te verdubbelen, moest de SYNEGO-NL-familie dus een standaardwaarde van 1.200 Pa en een wind- en waterdicht tot windkracht 14 (tornadokracht) behalen. Aan tafel met directeur Erwin Wiggers van Beter Gevel hebben we geïnventariseerd welke optimalisaties relatief eenvoudig én kostenverantwoord binnen deze systeemfamilie gerealiseerd konden worden. Hierbij is ook de beslagleverancier voor de draaikiepelementen betrokken.”

De verschillende windgebieden in Nederland.

Met gemak gehaald

De inspanningen hebben geleid tot de ontwikkeling van 24 elementen, met diverse beslagsystemen en/of een uitgekiend sluitnokkenontwerp, die in november vorig jaar succesvol aan de normen zijn getest. “Hiervoor hebben we gebruik gemaakt van het IFT geaccrediteerde testcenter van de beslagleverancier”, aldus Van Houten. “Tijdens de tests, conform DIN-EN 12208, werd de beoogde waarde van 1.200 Pa ruimschoots gehaald. Ook voor ons verhuisraam! De SYNEGO-NL vast raam-/draaikiepraamcombinatie en het SYNEGO-NL enkelvoudige draaikiepraam behaalden zelfs een waarde van resp. 1.500 en 1.900 Pa!” 

Bedrijven die hier interesse in hebben, kunnen de rapportinformatie rechtstreeks bij REHAU opvragen.

Uitstekende afwatering

“Met de hoge waarden bewijzen we dat de ­SYNEGO-NL profielsysteemfamilie een uitstekende afwatering heeft”, benadrukt Van ­Houten. “Ook in extreme omstandigheden. Bijzonder hierbij is dat geen mutaties in de stalen kern nodig waren. Het ei van Columbus werd juist gevonden in de uitgekiende decompressie (ontluchting), die standaard in onze systemen aanwezig is.” 

De nieuwe systeemelementen zijn recent en in samenwerking met Beter Gevel toegepast in enkele proefwoningen, ter voorbereiding op de renovatie van 120 woningen in Zaandam.

Positieve ecologische voetafdruk 

Met de profielsysteemfamilie sluit REHAU aan op de duurzaam bouwen ambities van steeds meer opdrachtgevers. Zo draagt het gebruik van 40 tot 75% gerecycled materiaal (EcoPuls-label) tijdens de productie van de SYNEGO-NL profielsystemen bij aan een positieve ecologische voetafdruk, aldus Van Houten. “Ook hierin nemen wij onze verantwoordelijkheid, door het 100% circulaire proces in eigen hand te houden. Zo werken we elke dag weer aan concrete oplossingen, die bijdragen aan de duurzame wereld van morgen.”

Verwerkers en dealers gezocht!

REHAU is altijd op zoek naar verwerkers, die de kunststof SYNEGO-NL profielsystemen kunnen verwerken tot hoogwaardige kozijnen, ramen en deuren. Maar ook naar dealers, die de afzetmarkt van REHAU verder helpen vergroten. 

“Verwerkers en dealers zijn bij ons verzekerd van een goed en onderscheidend systeemportfolio. Alle technische informatie is in de ruimste zin aanwezig. Voor verwerkers bieden wij bovendien een uitgebreide ondersteuning in machine-aansturing, tools én software”, besluit Van Houten. “Ook staan wij verwerkers en dealers graag bij in hun marketing en marktbewerking. Van leadgeneratie tot digitale WINDOW.ID identificatie. Verwerkers en dealers die hierin geïnteresseerd zijn, kunnen vrijblijvend contact met team Benelux.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details