Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Geïsoleerde stalramen zitten als gegoten

Geïsoleerde stalramen zitten als gegoten

De meeste raamkaders worden uit aluminium plaatwerk gesneden, maar er is één bedrijf in Nederland dat de aluminium kaders giet. Daarmee krijgt de gebruiker een uniek stalraam dat de authentieke stijl benadert, maar wel het gewenste comfort biedt door de HR++ beglazing.

Volgens directeur Gerald ten Hagen van de MPH aluminiumgieterij uit Haaksbergen zit er wel degelijk kwaliteitsverschil tussen een gegoten stalraam en een uit plaatwerk gesneden venster. “Als je een raamkader uit een plaat freest, krijg je de hoeken niet strak. Je kunt immers met de frees niet in de hoek komen. Daarmee haal je mijns inziens toch het oude aanzicht weg.”

Ten behoeve van het gietproces maakt Ten Hagen houten mallen voor het vensterkader waarin scherpe hoeken gemaakt kunnen worden. “Monumentenzorg eist die vormgeving. Zij ziet duidelijk het verschil tussen de scherpe hoeken in een gegoten raam en de rondere hoeken in een gesneden venster.”

Uniek in Nederland

Ten Hagen weet zeker dat MPH de enige in Nederland is die stalramen giet geschikt voor HR++ beglazing. Hij gelooft heilig in de sterke kwaliteit van het gietwerk. “Onze frames bestaan uit één stuk. Er wordt niets gelast. Onze stalramen dragen zichzelf, er hoeft geen latei te worden bevestigd.”

Daar komt bij dat de kwaliteit van het aluminium overal in Nederland inzetbaar is. “Wij gebruiken altijd het eerste smeltmateriaal, dus je kunt het gerust in de kustzones toepassen.”

De geïsoleerde stalramen vinden gretig aftrek bij verbouwingen en nieuwbouw van woonboerderijen en monumentale gebouwen. Desondanks zijn sommige   ™

monumentencommissies huiverig voor het materiaal aluminium. “Het principe van HR++ beglazing en gegoten kaders vindt men prachtig, maar zodra je het woord aluminium laat vallen, draait men om als een blad aan de boom. Terwijl aluminium ongevoeliger is voor corrosie dan gietijzer.”

Geen hak– en breekwerk

Hak- en  breekwerk in de gevel is niet nodig om het gegoten stalraam te monteren. MPH weet precies waar de stalen lippen van het oorspronkelijk raam in de muur zitten. Deze lippen worden geïsoleerd om koudebruggen te voorkomen. Bij renovatieprojecten wordt vervolgens het binnenframe aan de muur geboord. De EPDM tochtrubbers rondom het kader zijn al geplaatst. Daarna wordt het buitenframe er tegenaan gezet met behulp van RVS schroeven. Het binnen- en buitenframe worden door en door geschroefd voor de stabiliteit. Er hoeft niets te worden gekit.

Volgens Ten Hagen zijn de gevelsparingen van bestaande monumentale gebouwen en woonboerderijen diep genoeg om de geïsoleerde stalramen toe te passen. “Een halfsteensmuur is dikwijls 10 cm diep, terwijl de raamopbouw 5 cm draagt.” Bij nieuwbouwprojecten wordt het raamkader tegen een stelkozijn geplaatst. De U-waarde van het met gas afgevulde glas bedraagt 1,1.

MPH is bezig om ook draai-kiepvarianten te ontwikkelen. Helaas past een dergelijk stalraam nog niet in bestaande gebouwen. “Ik experimenteer met de montage van het draaiende deel in de spouw, maar dat is nog niet afgerond.”

Intussen kan de Haaksbergse aluminiumgieterij nog uit de voeten met 60 bestaande modellen van geïsoleerde stalramen. “De markt groeit nog steeds en als de bouw verder aantrekt, verwacht ik nog veel meer afzet.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details