Duco

De aluminium schuifpanelen ‘DucoSlide’ versterken de verticaliteit die aanwezig is in de omgeving.

01:04
07-05-2019

Architecturale zonwering geeft DijleDelta-project een unieke look

Daar waar zich ooit een brouwerij van AB Inbev bevond, verrees recent langs de zuidelijke stadsoever van de Vaartkom het DijleDelta-project. Deze oude industriële site maakte plaats voor een nieuwe stadswijk, geïntegreerd in een groene en blauwe omgeving. Voor het concept en de uitvoering van de zonwering sloegen het architectenteam SVR-ARCHITECTS uit Antwerpen en zonweringfabrikant Duco de handen in elkaar. Dat zonwering niet altijd een functioneel aspect hoeft te hebben, wordt meer dan ooit duidelijk bij deze gebouwen.

In de loop der jaren werd de Dijle ondergronds geleid en overwelfd. Met het DijleDelta-project wordt de rivier terug in open beding aangelegd. Alle gebouwen zijn aan het water gelegen waardoor de bewoners een prachtig zicht op de waterpartijen krijgen. Niet alleen de bedding van de rivier werd in ere hersteld, maar ook de originele kaaimuren werden gerenoveerd. Binnen deze nieuwe stadswijk situeren zich de appartementsgebouwen ‘Eiland’ en ‘Feestzaal’, gebouwd door projectontwikkelaar ViRiX.

Verticaal accent

De stad Leuven wenste bij de bespreking van het eerste voorontwerp voor de site een meer verticaal vormgegeven gevelbeeld. Reden hiervoor is dat de omliggende en de oorspronkelijke bebouwing ook een sterke verticaliteit in zich hebben. De omvang van het project met 80 appartementen resulteerden echter in een horizontale belijning. Om aan deze eis tegemoet te komen is er gekozen om verticale schuivende elementen toe te voegen aan de balkons, die naast een strak en esthetisch gevelbeeld ook zorgen voor structurele zonwering en thermisch comfort.

Esthetische functie

De aluminium schuifpanelen ‘DucoSlide’ maken de overgang tussen het appartement en de omliggende ruimte vormelijk interessant. Ze geven een begrenzing van het terras aan en zorgen tevens voor meer privacy aan de volledig beglaasde leefruimtes. Daarbij wordt het zicht naar buiten toe maximaal behouden. De verticale plaatsing moet de horizontale belijning van het geheel doorbreken. De keuze voor de uitvoering in ceder straalt gezelligheid, warmte en klasse uit. Een resultaat waar Duco als partner in dit project terecht trots op kan zijn.  

Tekst: Duco
Beeld: Duco
Lees meer over: DijleDelta , Duco , Zonwering

Profiel partners

SchucoVenster Techniek