Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
‘Balkonbeglazing biedt multifunctionele meerwaarde’

‘Balkonbeglazing biedt multifunctionele meerwaarde’

In Nederland worden steeds meer appartementencomplexen gebouwd. Parallel hieraan groeit ook de vraag naar balkonbeglazingen. En dat is niet verwonderlijk, volgens André Jansen, Accountmanager bij Solarlux Nederland.

“Balkonbeglazingen geven bewoners namelijk de unieke kans om het hele jaar door van hun balkon te genieten. Waar met ongeïsoleerde systemen de buitenruimte wordt beschermd tegen regen, wind en geluidshinder, kan met een geïsoleerd systeem een extra kamer aan de leefruimte worden toegevoegd. Om hier optimaal invulling aan te geven echter, is niet eenvoudig. Naast de actuele wet- en regelgeving hebben we namelijk te maken met specifieke bewonerswensen. Onze jarenlange kennis én knowhow in de markt komen hierbij goed van pas.”

Solarlux

Onze balkonbeglazing is zeer eenvoudig door de bewoner te openen en te sluiten, waardoor er altijd voldoende ventilatie mogelijk is.

 

De realisatie van nieuwe appartementsgebouwen in de stedelijk gebied botst vaak met geluidnormen, weet Jansen. “Nieuwe woningen worden vaak gerealiseerd in compacte binnenstedelijke gebieden. Deze locaties kampen doorgaans met een te hoge geluidbelasting, waardoor eventuele balkons of loggia’s tegen het geluid moeten worden afgeschermd, conform de Wet geluidshinder. Balkonbeglazingen bieden hiervoor een passende oplossing.”

“Deze beglazing heeft echter invloed op de ventilatie van de achterliggende thermische schil, waaraan het Bouwbesluit ook strikte eisen stelt. Zo stelt de NEN 7120 een permanente ventilatievoorziening op balkons en in serre-achtige constructies verplicht, met een capaciteit van ten minste 3,0 l/s per m² vloeroppervlak. Om hieraan te kunnen voldoen, mag het balkon niet volledig worden afgesloten. Hiermee komen echter de geluidseisen weer in het gedrang…. Een continu spanningsveld is het resultaat, waarover wij het liefst al in een vroegtijdig projectstadium advies uitbrengen.”

‘Het wooncomfort voor de bewoners staat voorop’

Solarlux GmbH

In Nederland worden steeds meer appartementencomplexen gebouwd. Parallel hieraan groeit ook de vraag naar balkonbeglazingen. (Beeld: Aloys Kiefer)

 

“Over de definitie van de buitenruimte ontstaat geregeld discussie, waarbij niet altijd duidelijk is of aan de ventilatie-eisen wordt voldaan”, meent Jansen. “Onze balkonbeglazing is zeer eenvoudig door de bewoner te openen en te sluiten, waardoor er altijd voldoende ventilatie mogelijk is. Maar helaas wordt dit in de huidige wetgeving anders geïnterpreteerd. Balkonbeglazing wordt anno 2019 namelijk gezien als een volledige afsluiting van de buitenruimte en voldoet in die hoedanigheid dus niet aan de gestelde ventilatie-eisen. Echter, door de flexibiliteit van onze balkonbeglazing biedt het wel een grote meerwaarde voor de bewoners. En in onze visie moet het wooncomfort van de bewoners altijd voorop staan.”

Nieuw schuifsysteem voor hoogbouwprojecten

Recent heeft Solarlux een nieuw, hardglazen schuifsysteem voor hoogbouwprojecten geïntroduceerd, die optimaal tegemoetkomt aan de wensen en eisen vanuit de markt. “Dankzij glasdiktes tot 17 mm is ons SL23 schuifsysteem uitstekend toepasbaar voor hoogbouw met extra windbelasting”, vertelt Jansen.

“De vleugels kunnen naar wens naar links, recht of naar beide kanten worden geopend. De uittil- en uitvalbeveiliging garandeert een optimale veiligheid bij hoge windlasten. En dankzij de RVS loopwagens met kogellagers kunnen vleugelgewichten tot 150 kg worden ingezet.”

De extra schil verhoogt het wooncomfort voor de bewoners, omdat de balkons maximaal beschermd zijn tegen weersinvloeden en omgevingsgeluid, vertelt hij. “Bovendien vormt de extra schil een isolatiebuffer, waardoor flink op de energiekosten wordt bespaard.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details