Dakbedekking. Je hebt het in allerlei soorten en maten, maar in Nederland kiezen we toch al gauw voor de oude, vertrouwde dakpan. Dat komt vooral omdat we hier veel huizen met schuine daken hebben en dakpannen daarvoor het meest geschikt zijn. Maar wat zijn nou de voordelen van dakpannen als dakbedekking?
Dakpannen of dakpanplaten koop je voor de lange termijn. Ze hebben namelijk een erg lange levensduur en kunnen zo 30, 50 of zelfs nog meer jaren mee gaan. Dat betekent wel dat dakpannen duurder zijn dan andere soorten dakbedekking, maar andere dakbedekking gaat dan ook minder lang mee en is eerder aan vervanging toe.
Dakpannen hebben niet veel onderhoud nodig. Soms kan het voorkomen dat er plaatselijk een reparatie moet worden uitgevoerd, bijvoorbeeld in het geval van lekkage. Maar over het algemeen zijn dakpannen goed bestand tegen slechte weersomstandigheden.
Dat brengt ons meteen bij het volgende pluspunt: het maakt niet uit of het hard regent, waait, vriest of sneeuwt, dakpannen zijn ertegen bestand. Daarnaast vervormen of verbuigen dakpannen niet door slecht weer en hebben ze een erg goede waterdichtheid, waardoor de kans op lekkages klein is. Misschien moet je alleen de dakpannen een enkele keer goed schoonmaken na veel heftige regenbuien om ervoor te zorgen dat deze er weer mooi uitzien en nog langer meegaan.
Dakpannen hebben een klein effect op het klimaat, wat het dus een duurzame keuze maakt. Dat komt doordat de grondstoffen voor dakpannen volop voorhanden zijn en de productie maar weinig energie nodig heeft.
Natuurlijk heeft elk voordeel ook zo z’n nadeel. Maar in het geval van dakpannen als dakbedekking wegen de nadelen niet op tegen alle voordelen. Het grootste nadeel is de prijs van dakpannen. Deze ligt hoger dan vele andere soorten dakbedekking, maar dakpannen hebben dan ook een lange levensduur ten opzichte van de andere soorten dakbedekking. Wil je dat je dakpannen nog langer meegaan? Zorg er dan voor dat deze regelmatig worden schoongemaakt. Daarnaast is er een extra laag isolatiemateriaal nodig onder de dakpannen, omdat deze zelf niet isolerend zijn. Tot slot is er minder keuze in kleuren en materialen dan bij bijvoorbeeld PVC dakbedekking.