Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
‘Dit systeem zorgt voor grote ruimtebesparing op de werkvloer’
Met behulp van de kettingkraan plaatst een medewerker een beglaasd kozijn in het gevelelement.

‘Dit systeem zorgt voor grote ruimtebesparing op de werkvloer’

Monorail in combinatie met elektrische kettingtakels optimaliseert productieproces

Nadat Willemsen Veenendaal – producent van houtskeletbouwelementen – vorig jaar naar een nieuw adres met een kleinere productieruimte verhuisde, was de grote vraag: hoe kunnen we op deze nieuwe locatie zoveel mogelijk ruimte op de werkvloer besparen? De oplossing werd gevonden in een monorailsysteem in combinatie met een viertal brugkranen met elektrische kettingtakels, geleverd door Teleflex in samenwerking met moederbedrijf Railtechniek van Herwijnen.

Dankzij de dropsecties kan de medewerker voor zichzelf een perfecte werkhouding creëren.

Begin dit jaar werd in de productieruimte van Willemsen Veenendaal het systeem in gebruik genomen. “Wij hebben gekozen voor twee identieke spiegelsystemen met elk zes dropsecties en twee brugkranen met elektrische kettingtakels”, zegt directeur Piet Willemsen, die uitlegt hoe het productieproces in zijn werk gaat. 

Perfecte werkhouding met dropsecties

“Eerst worden de houtskeletbouwelementen in een dropsectie geplaatst – die aan het railsysteem aan het plafond is bevestigd – en handmatig voor verdere bewerking naar de werkplek getransporteerd. Vervolgens kan de medewerker met behulp van de dropsectie het houtskeletbouwelement verticaal in een zogeheten put in de vloer laten zakken, zodat diegene voor zichzelf de perfecte werkhouding kan creëren. Het afwerken van de gevelelementen bestaat bijvoorbeeld uit het aanbrengen van beplating, isolatie of het plaatsen van een kozijn in een element.” 

De kettingkranen worden vooral gebruikt om zwaardere onderdelen te tillen, zoals bijvoorbeeld plaatmateriaal.

Volgens Willemsen is het systeem met de dropsecties een hele vooruitgang in vergelijking met de oude situatie van vóór de verhuizing: “Destijds werden de elementen met roltafels horizontaal door de werkplaats verplaatst of getild met kraanbanen. Dat nam niet alleen veel ruimte op de werkvloer in beslag, maar daardoor was ook het afwerken van de elementen veel bewerkelijker.”

Kettingtakels tillen zwaar materiaal

In de vier brugkranen in de werkplaats bevinden zich elektrische kettingtakels van het Zwitserse topmerk GIS AG, waarvan Teleflex de officiële dealer in de Benelux is.  “Deze worden vooral gebruikt om zwaardere onderdelen te tillen”, zegt Willemsen. “Dan moet je bijvoorbeeld denken aan plaatmateriaal of een beglaasd kozijn dat in het gevelelement moet worden geplaatst. Met behulp van de brugkranen en de kettingtakels kunnen deze onderdelen over de volledige lengte van het railsysteem door de werkplaats worden getransporteerd. Nadat de bouwelementen in de dropsecties volledig zijn afgewerkt, worden deze tot slot handmatig via het railsysteem naar de afdeling logistiek gebracht.”

Ruimtebesparing van 50 procent

Omdat de lijnopstellingen in het nieuwe pand kleiner zijn dan de productieruimte in het vorige pand wilde Willemsen Veenendaal inventief omgaan met de beschikbare ruimte, vertelt Willemsen. “Daarom hebben we Teleflex en Railtechniek van Herwijnen gevraagd wat zij hierin voor ons kunnen betekenen. Dankzij dit geavanceerde systeem voor het laden, lossen en bewerken van producten hebben wij op de werkvloer uiteindelijk een ruimtebesparing van maar liefst 50% gerealiseerd! Bijkomend voordeel is dat het railsysteem op een hoogte van 6 meter hangt. Maar omdat het plafond van de werkplaats 15 meter hoog is, hebben we daarboven nog een extra verdieping kunnen maken voor de opslag van voorraad en gereed product. Al met al hebben we de ruimte zodoende optimaal benut.”

De monorail in combinatie met de brugkranen zorgt voor een grote ruimte­besparing op de werkvloer.

Raambediening voor houten kozijnen

Los van het bovenstaande wil operationeel manager Jesse Verheem van Teleflex BV ook nog graag iets kwijt over raambediening voor houten kozijnen: “Elektrische en mechanische raambedieningen zijn geschikt voor allerlei soorten ramen. Maar een aantal van onze raambedieningen voldoet ook aan het SKG-keurmerk wanneer deze op houten kozijnen geplaatst worden. Dit betekent dat onze raambedieningen bestand zijn tegen een bepaalde mate van inbraakwerendheid. Daardoor zijn onze raambedieningen ook voor timmerbedrijven een interessant product. Dat bleek wel uit de grote belangstelling hiervoor tijdens de afgelopen HoutPro+, de vakbeurs voor de houtverwerkende industrie in de Brabanthallen in ‘s-Hertogenbosch.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details