Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Een deurkruk van Hartmut Weise naar ontwerpen van Ludwig Mies van der Rohe

Een deurkruk van Hartmut Weise naar ontwerpen van Ludwig Mies van der Rohe

Naar aanleiding van het 100-jarige Bauhaus-jubileum in 2019 heeft FSB-ontwerper Hartmut Weise twee deurkrukken van Ludwig Mies van der Rohe, de voormalige Bauhaus-directeur, geherinterpreteerd en in een nieuw product samengebracht: FSB 1267. Mies van der Rohe ontwik-kelde voor zijn bouwprojecten verschillende deurkrukken – o.a. ook de bouwbronzen deurkrukken in Haus Lemke in Berlin-Hohenschönhausen en de krachtige aluminium-deurkrukken in de Neue Nationalgalerie, eveneens in Berlijn. Bij zijn herontwerp verwees Hartmut Weise naar de originele ontwerpen van deze producten. Het resultaat overtuigt als fusie van beide modellen en als rechtstreekse hommage aan Ludwig Mies van der Rohe.

De historische deurkrukken van Ludwig Mies van der Rohe bewijzen hoe goed de ontwerper vorm en materiaal begrijpt. „Mies wist dat materiaal en gebruikspatina een nauwe verbinding vormen en ook hoe men met compo-sitorische middelen en doelgerichte vormtaal bereikt dat de modellen door gebruik en slijtage aan de randen optisch niet aan kwaliteit inboeten maar juist “mooier” worden“, stelt Hartmut Weise. Tijdens de ontwikkeling con-centreerde Weise zich op de haptiek van het grijpen en de ergonomische functies van de deurkruk. Het nieuwe model FSB 1267 grijpt terug naar de vloeiende overgang van de ronde krukhals naar het vlakke handvat van de originele ontwerpen van Mies van der Rohe.


In de zin van de nieuwe bouwtechnische voorschriften en normen voor de constructie van gebouwen werd FSB 1267 in functie van deze eisen aan-gepast. De nieuwe deurkruk is verkrijgbaar voor profiel-, houten en glazen deuren alsook voor nooduitgangsafsluitingen volgens DIN EN 179. Boven-dien maken een raamkruk en raam- en deurkrukken met gereduceerde ro-zet ook deel uit van deze familie. FSB 1267 is verkrijgbaar in aluminium, roestvrij staal en brons.

Met de collectie FSB 1267 is een „herdachte klassieker“ ontstaan die qua vorm en vormtaal weliswaar duidelijk naar klassieke ontwerpen verwijst, maar door de fusie van twee historische modellen van Mies van der Rohe een heel nieuw product presenteert.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details