Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Focus op gebieden met veel corrosieve elementen in de lucht
Seal & Bond Sealtrans is één van de producten die met succes getest werd en dus gebruikt kan worden om hoekverbindingen Seaside-conform af te dichten.

Focus op gebieden met veel corrosieve elementen in de lucht

Seaside-conform afdichten van hoek­verbindingen bij aluminium raamprofielen

In gebieden waar veel corrosieve elementen in de lucht hangen, vraagt de installatie van aluminium ramen steeds om extra aandacht: aan de kust (zoutneerslag), bij zwembaden (chloriden) of in regio’s met veel trein-tram verkeer (ijzer-koperdeeltjes) of zware industriële uitstoot (chemicaliën). Zelfs aan de straatkant kan strooizout een nefast effect hebben op de levensduur van aluminium raamprofielen. Een goede bescherming van heel het profiel is essentieel om corrosie en vroegtijdige schade te voorkomen. Novatio biedt geteste oplossingen voor Seaside-conforme afdichtingen van hoekverbindingen.

Het blijkt niet altijd evident om complete aluminium raamprofielen in veeleisende regio’s te beschermen. Installateurs kiezen vaak voor Seaside C5M of Qualité Maritime gecertificeerde poedercoatings, die beter bestand zijn tegen elementen zoals zoutnevel en zure regen en bijgevolg het risico op corrosie minimaliseren. De hoekverbindingen van de raamprofielen blijven echter een zwakke schakel in dit geheel. 

De hoekverbindingen van de raamprofielen blijven ‘bloot’ en zijn daardoor een zwakke schakel in dit geheel als het gaat over risico op corrosie.

Alternatieven 

“Op hoekverbindingen blijft het aluminium ‘bloot’ en is de kans op corrosie bijgevolg aanzienlijk groter. Om deze verbindingen toch succesvol te verlijmen en af te dichten, bestaan er vandaag al enkele gecertificeerde producten. Die zijn echter vaak duur en hebben een beperkte shelf-life. De roep naar waardige alternatieven is dan ook heel groot”, zegt Bram Starckx, technology manager bij Novatio. 

“Uiteraard gingen we bij Novatio graag op zoek naar oplossingen. Met ACO-210 Anticorro, HMS-210 Frame Sealant Trans, Seal & Bond MS22 X en Seal & Bond Sealtrans hebben we eerst enkele afdichtingsmiddelen als mogelijk alternatief geïdentificeerd. Daarna klopten we aan bij METALogic, een gerenommeerd Belgisch familiebedrijf binnen de corrosiebestrijding en erkend als officieel testlabo voor o.a. Qualicoat. We wilden immers deze producten volledig conform de Seaside-criteria laten testen om zo het bewijs ook zwart op wit te hebben.” 

Novatio onderwierp in samenwerking met METALogic verschillende afdichtingsmiddelen aan testen met betrekking tot Seaside-conformiteit.

Voor deze testen werd een raamprofiel met een Seaside gecertificeerde coating in twee gezaagd en opnieuw aan elkaar gezet met één van de afdichtingsmiddelen. Haaks op deze zaagsnede werd vervolgens een horizontale kras gemaakt. Deze diende als referentie en moest aangeven hoe sterk de aantasting zou zijn zonder bescherming. Zo kon men gemakkelijk de aantasting van de afgedichte zaag­snede vergelijken met die op de kras.

Testen

De teststukken werden aan twee testen onderworpen: de Filiform Corrosion Test en de Acetic Acid Salt Spray Test. Bij de eerste worden de teststukken gedurende één minuut blootgesteld aan zoutzuur, waarna ze gedurende 1000 uur bij een temperatuur van 40° C en een luchtvochtigheid van 82% in een klimaatkast geplaatst worden. Na de test wordt er onderzocht of er filiforme corrosie ontstaan is. Deze vorm van corrosie komt vaak voor op plaatsen waar geen of een te dunne laag coating aangebracht is. Om te voldoen aan de strenge criteria mogen deze filamenten een maximale lengte van 4 mm hebben, waarbij de gemiddelde lengte van alle filamenten niet meer dan 2 mm mag zijn. 

Voor de Acetic Acid Salt Spray test worden teststukken gedurende 1000 uur aan een combinatie van azijnzuur en zoutnevel blootgesteld. Hier wordt er gekeken naar mogelijke infiltraties. Deze mogen maximaal 4 mm bedragen met een totale oppervlakte van maximaal 16 mm² per 10 cm. Alle producten slaagden voor beide testen.

Bewijs voor conformiteit

“We wisten op voorhand dat een certificaat niet mogelijk was; want dat is alleen voor coatings. Het weerhield ons echter niet om de testen te laten uitvoeren”, sluit Bram Starckx af. “We hebben kwaliteit en transparantie hoog in het vaandel en aan de hand van deze testresultaten kunnen we installateurs alvast tonen dat we verschillende geschikte producten hebben om hoekverbindingen Seaside-conform af te dichten. Tijdens Polyclose 2024 ontvangen we iedereen graag op onze stand om deze en andere producten en ontwikkelingen te ontdekken.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details