Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Geïntegreerde ventilatie zorgt voor een perfect binnenklimaat in houten huis

Geïntegreerde ventilatie zorgt voor een perfect binnenklimaat in houten huis

Een huis dat naadloos opgaat in de bosrijke omgeving van Blaricum. Díe wens, in combinatie met een liefde voor de Alpen én alle voordelen van houtbouw vormde de aanleiding voor de bouw van een volledig houten huis.

De bewoners van het Blaricumse houten huis werden op slag verliefd op het Oostenrijks bouwsysteem, dat ontwikkeld is door ingenieur Dhr. Thoma. Zijn Holz100-concept bestaat voor 100% uit massief hout, zonder toevoeging van lijm of andere materialen en won in 2000 de innovatieprijs van Salzburg. Het ontwerp bewijst dat je met pure grondstoffen een prachtig resultaat kunt bereiken, dat tal van voordelen biedt. Een Holz100 huis is allergievrij. Opvallend zijn bovendien de hoge akoestische, milieu- en duurzaamheidsprestaties. Het huis gaat met gemak 200 jaar mee en is volledig dampopen. “Dat sprak ons enorm aan”, aldus de eigenaar. “Dampopen bouwen is een beproefde methode, die toegepast wordt om een lange levensduur van vochtgevoelige constructies te waarborgen. De gedachte is dat de hele constructie ademt, met als resultaat een gezondere manier van leven dan in een betonnen woning. Hoewel dit niet wetenschappelijk is onderbouwd, voelt het voor ons goed. Geen lijm, noch kunststof- of houtskeletbouw dat van binnen volledig geïsoleerd en afgedicht wordt. We denken tegenwoordig als mensen dat we alles kunnen beïnvloeden. Maar misschien was de eenvoud van vroeger wel beter.”

Alle houten bouwmaterialen die in het huis zijn toegepast, hebben een hoge traagheid. Hierdoor duurt het, bij warm weer, langer voordat de warmte in het huis trekt. Daarnaast wordt in de winter de warmte beter binnen gehouden.

Slechts een strakke, zwarte streep is minimaal zichtbaar.

Ventilatievraagstuk

Ondanks dat de houten constructie volgens Dhr. Thoma ‘zelf de ventilatie regelt’ en de toevoer van frisse lucht niet nodig zou zijn, kozen de huiseigenaren het zekere voor het onzekere. Na overleg met het bouwteam, gingen zij zelf op zoek naar een ventilatiesysteem dat zonder opzichtige roosters geïntegreerd kon worden. “De bewoners zochten een alternatief voor de traditionele systemen”, vertelt Jeroen Wolters, Area Sales Manager AERO bij SIEGENIA Benelux. “Niet alleen omdat het kanaalwerk hiervoor lastig in te passen was in de houten woning, maar ook omdat vervuilde kanalen en warmteverlies hierbij op de loer liggen. Ook centrale warmteterugwinning was geen optie, omdat dit nóg meer kanaalwerk zou betekenen. Het assortiment van SIEGENIA bood een oplossing, omdat de ventilatie in de gevel of langs de ramen gerealiseerd kan worden.”

Compacte alles-in-één unit

Op basis van de bewonerswensen, zoals een geïntegreerde ventilatie, CO2-meting en verse luchttoevoer in elke ruimte, werd het decentrale AEROMAT VT systeem van SIEGENIA geselecteerd. Met deze raamventilator worden warmteterugwinning, optimale luchtprestaties en een uitstekende geluidswering in één compacte unit gecombineerd. “In totaal hebben wij 19 vergelijkbare units geleverd, waarmee alle ruimtes in het huis volledig vraag gestuurd en kostenefficiënt van een perfect binnenklimaat worden voorzien”, aldus Wolters.

De naar klantwens zwartgekleurde roosters van het systeem zijn in samenwerking met de architect subtiel en uit het zicht weggewerkt achter de binnenwandbekleding.

Subtiel geïntegreerd

De naar klantwens zwartgekleurde roosters van het systeem zijn in samenwerking met de architect subtiel en uit het zicht weggewerkt achter de binnenwandbekleding. Slechts een strakke, zwarte streep is minimaal zichtbaar, vertelt Wolters. “In de slaapkamer is het systeem onzichtbaar achter de gordijnen weggewerkt. Het AEROMAT VT-systeem wordt door middel van een schuifsysteem handmatig bediend.”

De bewoners zijn heel trots op hun houten huis en zeer tevreden over de samenwerking in teamverband, met de familie in een centrale rol. “Het overleg met architect, aannemer en SIEGENIA was heel prettig. De communicatie was zeer soepel. Bovendien werd de AEROMAT VT volledig op maat opgeleverd, met de openingen links of rechts van het raam. Dankzij verschillende mogelijkheden konden we de decentrale units optimaal integreren.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details