Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Geprofileerde gevelbekleding verlegt architecturale grens bij One Baelskaai
De brons-/bruinzwarte kleur van de Linarte-profielen straalt een soort huiselijkheid uit die mooi bij de natuurlijke zandkleurige tinten past.

Geprofileerde gevelbekleding verlegt architecturale grens bij One Baelskaai

Een uniek en outstanding project

In de historische haven van Oostende vormt One Baelskaai hét boegbeeld van Oosteroever. Het iconische hoekgebouw van de Versluys Groep kreeg golvende terrassen en expressieve terrasranden van de hand van Binst Architects. Voor de evocatie van het duinengras en de duinafrastering kozen de architecten voor Linarte, bruinzwarte/bronzen geprofileerde gevelbekleding van Renson.

Dat een residentieel, high-end afgewerkt, iconisch hoekgebouw architecturale grenzen verlegt, hoeft op zich niet te verwonderen. Maar in het geval van One Baelskaai is het resultaat toch echt wel uniek en outstanding te noemen. “We konden heel experimenteel de gevel en terrassen onderzoeken op het vlak van vorm, uitstraling en materialisatie”, vertelt Ward Lagrain, projectverantwoordelijke bij Binst Architects. 

De verticaal geprofileerde Linarte-gevelbekleding contrasteert mooi met de horizontaal glooiende terrasboorden. (Beeld: DVO-PHOTOGRAPHIC)

“De gevel weerspiegelt het karakter van de site, het havengebied en de kust. Met hun expressieve randen geven de terrassen het complex een unieke uitstraling en maritiem karakter. De glooiingen van het gebouw gaan mee met het golvende karakter van het nabijgelegen duinlandschap en de zee. Golvende doorlopende glazen balustrades reflecteren licht, lucht en water.”

Knipoog naar de duinen

Ook de materialisatie van One Baelskaai verwijst naar het omringende duinlandschap. De geprofileerde, verticale Linarte-gevelbekleding van Renson evoceert het beeld van de duinen. Hoewel Linarte eindeloze personalisatiemogelijkheden biedt met toevoeging van houten of ledinserts, koos de architect voor de pure en strakke look. 

“Dit werd echter niet zomaar op één dag beslist. De ruwbouw zat al op niveau +3 toen het Renson-product ‘in the picture’ kwam. Wij hadden wel al aangegeven dat wij een verticaal geprofileerde gevel wilden die knipoogde naar het duingras en de houten paaltjes met ijzerdraad die de duinen afbakenen. Die subtiele verticale verwijzing in onze gevel contrasteert mooi met de horizontaal glooiende terrasboorden”, zegt Ward Lagrain. 

Aanpasbaarheid als troef

Na een lange zoektocht kwam Binst Architects uit bij Linarte. “Op dat moment heerste op de werf al veel bedrijvigheid. Er waren al ramen geplaatst die niet gedimensioneerd waren op een bepaalde gevelbekleding. Dat speelde natuurlijk in de kaart van Renson, want Linarte is – naar ons weten – het enige systeem op de markt dat per profiellat speling toelaat. De aluminium gevelbekleding is perfect aan te passen aan de verschillende maten tussen de ramen, zodat we op een volle maat konden eindigen. Zo verkregen we een logische gevel, zonder dat er hier en daar profielen moesten worden gezaagd. Wij geloven ook dat dit systeem een goede manier is om aluminium aan de gevel te bevestigen. Daarbij kozen we wel voor een custommade Linarte-oplossing. De profielen op One Baelskaai hebben de diepte van de Block 30, maar de breedte werd verschaald naar een nominale stap van 120 mm. In totaal is er ruim 2.500 m² Linarte-gevelbekleding geplaatst. Dat we de Renson-producten al heel goed kenden, onder meer door het ontwerpen van het Renson-hoofdkwartier in Waregem en Renson Outdoor/NOA in Kruisem, hielp uiteraard wel. Wij hebben al jaren een goede verstandhouding met de onderneming.”

Resortvibe

“De brons-/bruinzwarte kleur van de Linarte-profielen straalt een soort huiselijkheid uit. Het is sowieso minder hard dan standaardzwart of -grijs en heeft meer de vibe van een ‘resort’. Zo konden we het koude aluminium een warme tint geven die mooi bij de natuurlijke zandkleurige tinten past”, legt Ward Lagrain uit. 

Ook CEO Luc Binst blikt tevreden terug op dit prestigeproject. “Wij zijn heel blij dat wij de kans hebben gekregen om een architecturale grens te verleggen. One Baelskaai is een gebouw dat weinig voorkomt in Vlaanderen. Het project heeft de nodige voeten in de aarde gehad, maar als je achteraf het resultaat ziet, dan schenkt dat natuurlijk heel veel voldoening. Wij hebben alleen nog maar complimenten over de schoonheid van het gebouw gekregen.”

Meer informatie vindt u op: www.renson.net.

Renson standnr. 1220

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details