Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Graag norm conform bouwen vanaf nu
Arjen Koole – Directeur branchevereniging hang- en sluitwerk.

Graag norm conform bouwen vanaf nu

Arjen KooleDirecteur branchevereniging hang- en sluitwerk

Burgemeester Halsema van Amsterdam was klip en klaar enkele weken geleden: ze wil dat minister Bruins Slot, de minister van Binnenlandse Zaken, de brandveiligheidseisen voor containerwoningen aanscherpt. Dit naar aanleiding van een brand, vorig jaar november in de hoofdstad. Een appartementencomplex voor statushouders en jongeren ging in vlammen op. Uit onderzoek bleek dat het vuur zich snel kon verspreiden door het type dak dat daar was gebruikt. Echter, dit type dak voldeed aan de brand- en veiligheidseisen. Toch is het door de brandweer als brandgevaarlijk aangemerkt. Zeer verontrustend!

Goed, ik heb u even bijgepraat met de context op weg naar het punt dat ik graag in deze gastcolumn wil maken: het is namelijk niet goed dat met de huidige voorzieningen voor tijdelijke bouw er gebouwd mag worden onder het kwaliteitsniveau voor de nieuwbouw. Van die ‘vrijheid’ moeten we af. 

Het is immers nogal bizar, want we doen met die ‘vrijheid’ ongekend veel concessies aan veiligheid. En ook aan inbraakwerendheid. Sterker nog: door woningen op te leveren ónder de norm, nodig je het inbraakgilde uit om hun slag te slaan bij die woningen. Heel vreemd. Daarom: hoe lang vinden we het nog goed dat we onder de norm mogen bouwen bij tijdelijke bouw met toenemend risico op brand en inbraak?

Voor mij – vanuit mijn rol als directeur van de branchevereniging hang- en sluitwerk – is dat lastig te verteren. 

Ten eerste: hoe kunnen we een periode van 15 jaar nog ‘tijdelijk’ noemen?  Ten tweede: waarom creëren we in de bouwketen die bewuste risico’s en gaan we hierdoor echt meer en sneller bouwen? En ten derde: waarom zijn er nog bedrijven in de bouwkolom die willens en wetens een opgeleverd project met een risico opzadelen?

Over dat laatste: ik snap het wel. Natuurlijk gaat het om geld. Als je lager dan de norm mag opleveren, dan kost je dat – als bouwbedrijf – minder geld. Je kunt met een lager tarief bij de aanbesteding inzetten. Ze overtreden de regels in dat traject ook niet omdat het om tijdelijke woningen gaat, maar is het juist daarom niet de hoogste tijd om de regels ter discussie te stellen? 

In die zin ben ik het hartstikke eens met burgemeester Halsema: de regels moeten inderdaad worden aangescherpt.

Hoe?

Wel… laten we als eerste als branche gewoon eens afspreken dat we altijd – en dan bedoel ik ook echt: altijd en zonder uitzondering! – normconform opleveren. Dus, dat we allemaal de minimumstandaard in acht nemen, ook als het niet per sé hoeft. Je zou het zelfs een vorm van maatschappelijk verantwoord ondernemen kunnen noemen! En, laten we afstappen van die periode van 15 jaar. Laten we er helemaal géén termijn aanhangen: de norm wordt de norm. We trekken de regels voor permanente en tijdelijk bebouwing gelijk.

De winst voor de samenleving? Meer woongenot, minder kans op brand en slachtoffers én een substantiële afname van de kans op inbraak. Dat is een nobel doel. Daar kún je het gewoon niet mee oneens zijn.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?