Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Herdachte klassiekers: FSB 1004. David Chipperfield plaatst geometrie centraal

Herdachte klassiekers: FSB 1004. David Chipperfield plaatst geometrie centraal

Als hommage aan de moderne tijd gaf David Chipperfield eind jaren 2000 in nauwe samenwerking met premiumbeslagfabrikant FSB vorm aan een soort omkering van het formele principe dat ten grondslag ligt aan de beroemde Gropiusdeurkruk uit de jaren 1920. Chipperfields ontwerp FSB 1004 overtuigt tot op vandaag met een duidelijk vormconcept dat beantwoordt aan alle functionele eisen. Als referentie tot het iconische ontwerp van Walter Gropius en Adolf Meyer liet de gerenommeerde Britse architect zich voor zijn gereduceerde ontwerp leiden door de strenge lijnen van de geometrie.


De historische Gropiusgreep overtuigde reeds als minimalistisch ontwerp met een focus op geometrische vormgeving. Aan een korte ronde greephals is een vierkant gehoekt bochtdeel aangebracht dat overgaat in een cirkelvormig handvat. Met de hedendaagse collectie FSB 1004 focust Chipperfield ook op geometrische vormen, maar toch verandert de herdachte uitvoering de positionering ervan: een cirkelvormige krukhals gaat over in een vierkante doorsnede die als gebogen handvat parallel aan het deurblad loopt en zich aan het einde in bovenaanzicht in een rechthoek verjongt.


Dat David Chipperfield een deurkrukprogramma vormgeeft, komt overeen met zijn begrip van architectuur op zich. Zijn team begrijpt gebouwen als setting, als globaal vormgegeven ruimten die een bijzondere plek voor mensen creëren en een podium bieden aan interacties. „Als men architectuur als setting begrijpt, dan interesseert men zich ook voor objecten die zich daarin bevinden“, aldus Chipperfield. De keuze voor de deurkrukken brengt in deze interpretatie de totale visie van het gebouw tot uitdrukking en verwerkelijkt architectuur „en miniature“. Deze benadering als basis nemend, komt het veelzijdige deurkrukprogramma in tal van projecten aan bod, bijvoorbeeld in de James-Simon-Galerie in Berlijn, het luxehotel Café Royal in Londen of de Amorepacific Headquarters in Seoul. Onlangs werden de minimalistische deurkrukken ook in het Bötzow-Areal in Berlijn gebruikt.

Het greepprogramma dat beantwoordt aan alle desbetreffende beslagnormen en bouwtechnische eisen is beschikbaar in aluminium, roestvrij staal en een warm aanvoelende bronsuitvoering. Modellen voor standaard en profieldeuren worden uitgebreid met varianten voor vluchtdeuren, een hef/schuifdeurgreep, rozetloze krukken voor deuren en ramen en een glasdeurbeslag.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details