Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Herstel van de pracht en praal van oude gebouwen – voorbeelden van modelrenovaties in ALUPROF-systemen

Herstel van de pracht en praal van oude gebouwen – voorbeelden van modelrenovaties in ALUPROF-systemen

De revitalisering van de parels van de oude architectuur is een echte uitdaging voor architecten. Ze moeten materialen uitzoeken die het gebouw moderniseren maar tegelijkertijd het unieke karakter ervan in stand houden. We presenteren een aantal voorbeelden van renovaties in ALUPROF-systemen die een nieuwe standaard hebben gezet.

Verfijnde constructies die sfeervolle plekken creëren

Met het gebruik van aluminiumsystemen voor modernisering kan een moderne en tegelijkertijd sfeervolle architectuur worden gecreëerd. Allemaal dankzij de bijna onbeperkte ontwerpmogelijkheden. We hebben het hier o.a. over de mogelijkheid van het maken van bogen, maar ook het manipuleren van aluminium profielen tot de kenmerkende vormen van oude constructies, zodat ramen en deuren ontstaan die bedrieglijk goed lijken op die van decennia geleden.

Een goed voorbeeld hiervan is het systeem MB-SLIMLINE waarmee het oude type stalen ramen kan worden vervangen, terwijl ze er van buitenaf hetzelfde blijven uitzien en tegelijkertijd de warmte-isolatie van de thermische afscheiding wordt verhoogd.

– Met het systeem MB-SLIMLINE kunnen we raamvleugels maken in twee varianten – met zichtbare of onzichtbare profielen aan de buitenkant van de constructie. Bij het gebruik van onzichtbare vleugels zien de vaste en opengaande velden er vrijwel identiek uit. De geraffineerde constructies die zijn gemaakt met smalle aluminium profielen zorgen ervoor dat de hoeveelheid licht die het interieur binnenkomt groter wordt, terwijl tegelijkertijd een vriendelijke sfeer ontstaat – zegt Aleksander Białas van de afdeling marketing en PR van ALUPROF SA.

Hala Koszyki is een voorbeeld van een object waarin dit systeem is gebruikt en het is daarmee het renovatievisitekaartje van de hoofdstad. Het project van de JEMS Architekci studio is uitgevoerd in ALUPROF systemen en heeft het BREEAM-certificaat Very Good behaald. De spil van het project was de zorg voor ecologie met behoud van de historische waarden van het object. Het systeem MB-SLIMLINE dat door de architecten is gekozen, kenmerkt zich door perfecte warmte-isolatie, bijzonder goede geluidsisolatie, wind- en waterdichtheid en hoge duurzaamheid van de constructie.

Een ander bekend object dat door het gebruik van dit systeem nieuw leven werd ingeblazen, is het zaken-, toeristen- en vrijetijdscentrum van Gdańsk: Deo Plaza op Wyspa Spichrzów. Voor het ontwerp van dit complex is het architectenbureau KD Kozikowski Design verantwoordelijk.

Functionaliteit en uiterlijk

Het systeem MB-FERROLINE biedt iets ruimere ontwerpmogelijkheden. Het kan worden gebruikt om naar binnen en naar buiten opengaande ramen en vaste ramen te maken, en het uiterlijk van de vormstukken heeft verschillende varianten. Het systeem is bij uitstek geschikt voor gebruik in gebouwen die onder monumentenzorg vallen.

– Dankzij de renovatiekozijnen die beschikbaar zijn in het systeem MB-FERROLINE is montage van nieuwe ramen mogelijk zonder dat de oude kozijnen verwijderd hoeven te worden. Hiermee wordt beschadiging van de muren rondom de ramen geminimaliseerd. De zichtbare breedte van de aluminiumprofielen is zodanig aangepast dat er nauwelijks verschillen ontstaan in het uiterlijk van oude en nieuwe ramen. Door onze betrouwbare oplossingen en een volledige reeks nieuwe passende profielen kunnen we constructies maken die ideaal passen bij het karakter van het gebouw – voegt Aleksander Białas van ALUPROF SA toe.

Het systeem MB-FERROLINE is toegepast in het karakteristieke Duitse project Clouth-Quartier in Keulen, een ontwerp van de studio moderne stadt. Dit is een voorbeeld van een ambitieuze architectonische verbouwing van de voormalige fabriek Rheinische Gummiwarenfabrik Clouth tot een exclusief gebouwencomplex. In het kader van deze investering is een modern en multifunctioneel complex ontstaan met 1.200 appartementen, kantoren, een kunstenaarsatelier en horeca. Dit alles met behoud van de fabrieksstructuren en onder toezicht van een conservator.

Trend: loftconstructies

Architecten maken graag gebruik van de vrijwel onbeperkte ontwerpmogelijkheden en het ruime aanbod aan renovatieproducten van ALUPROF, waardoor modern schrijnwerk met goede parameters kan worden gebruikt, terwijl de klassieke elegantie die kenmerkend is voor het industriële tijdperk behouden blijft.

Een goed voorbeeld zijn oplossingen van het type INDUSTRIAL die worden gebruikt om opengaande en vaste ramen te maken met verticale, horizontale of schuine glasroeden. De constructie onderscheidt zich door de karakteristieke vorm in de aanblik van buitenaf, waardoor oude stalen ramen kunnen worden vervangen zonder het uiterlijk van het gebouw te veranderen. Het gebruik van thermisch geïsoleerde systemen in een gemoderniseerd gebouw biedt betere bescherming tegen warmteverlies door de ramen. Door de mogelijkheid om raamprofielen te buigen kunnen uiteenlopende boogconstructies worden gemaakt.

Van de gebouwen die met dit soort systemen zijn gerevitaliseerd, moeten we Manufaktura in Łódź noemen dat is uitgevoerd in het systeem MB-60 INDUSTRIAL. De architectuur van het complex is een harmonieuze combinatie van geschiedenis en moderniteit. Het ontwerp van Virgile & Stone uit Londen is tot stand gekomen in samenwerking met architectenbureau Sud Architectes uit Lyon en omvatte de revitalisering van dertien postindustriële gebouwen. Het gebruik van bakstenen gevels en klassieke beglazing die typerend is voor stedelijke gebouwen, weerspiegelt het klimaat en het karakter van de industriestad Łódź perfect. Een ander voorbeeld van de renovatie van een object met toepassing van MB-60 INDUSTRIAL in deze stad is het kantoorgebouw Agraf, ontworpen door studio BIPROWŁÓK Sp. z o.o.

In het aanbod van ALUPROF-systemen bevindt zich nog een tweede oplossing van het type INDUSTRIAL, gebaseerd op het systeem MB-70. Het is o.a. gebruikt bij de bouw van het winkelcentrum Silesia City Center in de oudste wijk van Katowice met de naam Dąb. Dit was de eerste investering in de regio om een oud mijnbouwgebied te ontwikkelen. Een voorbeeld van een buitenlands project waarin een sterker geïsoleerde versie van het systeem MB-70HI Industrial is toegepast, is het object Valentine Place in Londen. Het complex, ontworpen door architecten van het bureau Stiff + Trevillion, bestaat uit nieuw gebouwde een-, twee- en driekamerappartementen en eengezinswoningen. De investering is, inclusief het handels- en kantoorgedeelte, ontwikkeld op basis van de bewaarde gevel van de voormalige Maltina-bakkerij.

Trendsetter in de branche

ALUPROF S.A. is onderdeel van de Kapitaalgroep Kęty SA. – het modernste en zich het snelst ontwikkelende bedrijf in de aluminiumbranche in Polen. Door zijn intensieve activiteiten in het buitenland is ALUPROF een van de marktleiders in Europa die hoogwaardige producten levert. Het bedrijf heeft, naast 5 fabrieken in Polen (Bielsko-Biała, Opole, Goleszów, Ogrodzona en Złotów), 9 dochterondernemingen in Europa en de Verenigde Staten en is bezig met expansie naar andere markten op de wereld. ALUPROF levert aluminium raam- en deursystemen, garagedeursystemen en rolluiksystemen. Daarnaast biedt de producent ook moderne gevelsystemen, brandwerende systemen, inbraakwerende constructies en energiezuinige oplossingen voor toepassing in de passieve bouw.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details