Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Innovatief raamsysteem verenigt energie-efficiency en ontwerpvrijheid
De 39 appartementen werden ingevoegd in de zijbeuken van de bakstenen kerk.

Innovatief raamsysteem verenigt energie-efficiency en ontwerpvrijheid

Geen concessie aan de hoge ontwerpnormen

Het volledig glazen raamsysteem GEALAN-KUBUS® zorgt binnen diverse projectkaders niet alleen voor een succesvolle transformatie van traditioneel naar modern. Ook wanneer er voor bijvoorbeeld draaikiepramen en balkondeuren een maximaal glasoppervlak wordt gevraagd, heeft het veelzijdige vlaggenschip van GEALAN alles te bieden. Bovendien staat het innovatieve raamsysteem van de gerenommeerde ontwikkelaar en producent van kunststof raam- en deurprofielen voor topprestaties qua regendichtheid, windbelasting, luchtdoorlatendheid én isolatie. Het zijn welkome pluspunten die vol werden benut tijdens de recente transformatie van de Tilburgse Vredeskerk tot woningcomplex voor young professionals.

Innovatieve raamsystemen geven bouwers, architecten en planners alle ruimte om een energiezuinige gebouwschil met hoge ontwerpnormen te realiseren. Zo ook in het geval van de Vredeskerk in Tilburg. Nadat het historische gebouw meer dan 60 jaar dienst deed als gebedshuis, werd het onlangs getransformeerd tot een modern woningcomplex met 39 appartementen in de zijbeuken en een centrale leefruimte in het middenschip.

GEALAN’s vlaggenschip GEALAN-KUBUS®-systeem voor maximaal glasoppervlakte van draaikiepramen en balkondeuren. Dankzij de minimale profielbreedte van binnen naar buiten verstoort het kader het zicht niet. 

Met een geteste Uf-waarde van 0,88 W/(m²K) bereiken de elementen een U-window waarde
van 0,84 W/(m²K).

Mede dankzij het gebruik van GEALAN-KUBUS® werd tijdens het bijzondere project een succesvolle stap gezet van traditie naar moderniteit. Tegelijk werden design en functionaliteit slim en stijlvol met elkaar verbonden. 

“Het systeem zorgt voor een maximaal glasoppervlak in de toegepaste draaikiepramen en balkondeuren”, aldus Bas van den Eerenbeemt, systeemadviseur namens GEALAN Nederland. “Dankzij de minimale profielbreedte van binnen naar buiten verstoort het kader het zicht allerminst. Daarnaast zorgt de van buitenaf onzichtbare vleugel voor een buitengewone hoeveelheid licht in de woningen.” 

Topwaarden

Tijdens de ontwikkeling van GEALAN-KUBUS® was het uitgangspunt van GEALAN helder: een consequent ontwerp bedenken waarmee de klant fraai ogende ramen met écht onderscheidende kenmerken kan realiseren. Mede door tijdens het ontwerpproces de dichtingen op het kader volledig achterwege te laten en de verschillende functies van glasdichting en kader-vleugeldichting in één afdichtingsdoorsnede te integreren, is dit doel glansrijk behaald. 

Doordat het kozijnkader en de tussenstijlen dezelfde standaardbreedte van 100 mm hebben, worden bovendien een ongekende symmetrie en een buitengewoon rustig aanzicht verkregen. Het esthetische aspect belicht echter slechts één kant van de medaille, zo blijkt. 

Gedurende meer dan 60 jaar werden diensten gehouden in de Vredeskerk. Inmiddels is het kerkgebouw opnieuw ingewijd.

“Ook qua functionaliteit is dit een waar kwaliteitsproduct”, vervolgt Van den Eerenbeemt. “Zo staat het systeem voor absolute topwaarden als het gaat om regendichtheid, windbelasting en luchtdoorlatendheid. Daarnaast zorgt GEALAN-KUBUS® voor een uitmuntende energie-efficiency en heeft het geweldige isolerende eigenschappen. Deze worden bereikt door het innovatieve ontwerp doordacht te combineren met IKD® schuimtechnologie in het kozijnkader.” 

Onzichtbaar

Bij Architectenbureau Bedaux de Brouwer Architecten, dat tekende voor het transformatieontwerp van de Vredeskerk, zijn ze buitengewoon enthousiast over het toegepaste raamsysteem. 

“Vanaf het begin was het ons streven om de ramen achter het metselwerk te plaatsen, zodat het frame helemaal niet zichtbaar is”, zegt Thomas Bedaux namens het Goirlese architectenbureau. 

‘Met GEALAN-KUBUS® is dit mogelijk.’ 

Het resultaat mag er zijn. De ornamentvrije stijl van de kerk blijft er modern uit zien. Om meer daglicht binnen het gebouw te krijgen, zijn enkel de oorspronkelijke kleine ramen aan de zijkanten van het gebouw vervangen door het GEALAN-systeem. “Daartoe zijn de raamdorpels verlaagd en de openingen in het metselwerk vergroot. Daarachter is het GEALAN-KUBUS®-systeem gemonteerd”, besluit Bedaux.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details