Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Innovatieve balkonbeglazing bespaart bouwkosten
Balkonbeglazing van Solarlux, toegepast bij de multifunctionele woontoren ‘Stories’ in Amsterdam. (Beeld: MWA Hart Nibbrig)

Innovatieve balkonbeglazing bespaart bouwkosten

‘Nieuw modulair systeem biedt oplossing voor geluid én ventilatie’

Vanwege de schaarste aan bouwgrond worden in Nederland steeds meer appartementencomplexen gebouwd, vaak ook nog op locaties met een hoge geluidbelasting. Behalve aan de Wet geluidshinder moeten de hier aanwezige balkons voldoen aan strikte ventilatie-eisen. De nieuwe balkonbeglazingssystemen Proline T en Proline T Mega van Solarlux Nederland bieden hiervoor een passende oplossing.

Volgens André Jansen, accountmanager bij Solarlux Nederland, staat bouwend Nederland voor een gigantische uitdaging. “Er is een tekort van 300.000 woningen, maar tegelijkertijd wordt de wet- en regelgeving steeds strenger. Alles staat onder druk, denk daarbij aan prijzen in de bouw, tekort aan vakpersoneel, maar ook een tekort aan ambtelijke capaciteit bij gemeenten waardoor vergunningaanvragen vaak ellenlang duren. Als gevolg van schaarste aan bouwgrond vindt er noodgedwongen ook steeds meer hoogbouw plaats. Daarbij is het automatisch verplicht om elk appartement te voorzien van een buitenruimte in de vorm van een balkon. Deze appartementen bevinden zich veelal in binnenstedelijke gebieden met een hoge geluidbelasting. Speciaal daarvoor heeft Solarlux een nieuw balkonbeglazingssysteem ontwikkeld: de Proline T en de Proline T Mega, de opvolger van ons gerenommeerd systeem SL25 en SL25 XXL.”

Hoge geluidsisolatiewaarde

Met de nieuwe Proline-serie speelt Solarlux onder meer in op de wens van architecten om profielen van een balkonbeglazingssysteem zo smal mogelijk te maken. 

Voor appartementen met een hoge geluidbelasting heeft Solarlux het balkonbeglazingssysteem Proline T ontwikkeld.

“De fragiele profielen van de Proline-serie zorgen niet alleen voor een esthetisch fraai aanzicht, maar ook voor een optimale daglichttoetreding”, zegt Jansen. 

“Ondanks die smalle profielen bestaat bij dit innovatieve balkonbeglazingssysteem de mogelijkheid om vleugels toe te passen van maar liefst 1 meter breed tot 3 meter hoog. Tevens kan er bij de Proline T zwaarder glas dan voorheen worden toegepast, namelijk van 6 tot 12 mm.
Bij de Proline T Mega is zelfs een geharde ruit van 12 mm tot wel 18 mm mogelijk, voorzien van vier geluidswerende folies. Daarmee behalen we een aanzienlijk hogere geluidsisolatiewaarde dan bij bestaande gerenommeerde balkonbeglazingssystemen. Dankzij deze glasdikte glas is de Proline-serie ook bij uitstek geschikt voor gebouwen met een hoge windbelasting, zoals in kustgebieden.”

Modulair systeem

Jansen benadrukt dat een balkon sowieso altijd een meerwaarde is voor je appartement. “Het wooncomfort wordt er aanzienlijk door verhoogd. Zet je er een glasscherm omheen, dan wordt het ’s ochtends met een zonnetje erop en met een buitentemperatuur van rond het vriespunt al snel 20 tot 25 graden op je balkon. Heerlijk toch?” 

De Proline T Mega is verkrijgbaar in een glasdikte tot wel 18 mm.

Maar in de bouwpraktijk blijkt het vaak lastig om een balkon te laten voldoen aan zowel de strikte eisen van de Wet geluidshinder als de ventilatie-eisen conform het Bouwbesluit.“

Om goed aan te sluiten bij de officiële ventilatie-eisen, mag een balkon bijvoorbeeld niet volledig worden afgesloten. Hiermee komen echter de geluidseisen weer in het gedrang. Met als resultaat een continu spanningsveld tussen ventilatie en geluidswering”, verduidelijkt Jansen. “Bij de nieuwe Proline-serie hebben wij hiervoor een oplossing bedacht in de vorm van een modulair systeem. Wij bieden de borstwering namelijk aan in combinatie met een permanent ventilatierooster dat ook het geluid tegenhoudt. Dit ventilatierooster zorgt ervoor dat ook in gesloten toestand – dus als het draaischuifsysteem niet open staat – toch verse lucht van buitenkwaliteit op het balkon kan komen, waarbij tegelijkertijd geluid wordt geweerd. Niet voor niets is dit modulaire ­systeem inmiddels al toegepast bij diverse gerenommeerde projecten, waaronder bij The Valley, de beeldbepalende woon- en kantoortoren aan de Zuidas in Amsterdam.”

Besparing op bouwkosten

Een ander groot voordeel van de innovatieve Proline-serie is volgens Jansen dat hiermee een forse besparing op bouwkosten mogelijk is. “Mede door de aanschaf van computergestuurde machines is Solarlux in staat om steeds efficiënter te produceren, wat resulteert in kortere levertijden en een gunstige prijs. Bovendien worden dankzij het modulaire systeem, waarbij het systeem al in de werkplaats wordt voorgemonteerd, de montage- en installatiekosten beperkt. Een bijkomend voordeel van zo’n prefab systeem is dat het zorgt voor veel minder transportbewegingen naar de bouwplaats, met minder CO2-uitstoot”, besluit hij.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details