Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Kromtrekkende deuren zijn definitief verleden tijd

Kromtrekkende deuren zijn definitief verleden tijd

U herkent het volgende vast wel op het moment dat er in huis – of elders natuurlijk – een voordeur is geplaatst. Zodra een warme periode aanbreekt, dan kun je er de klok op gelijk zetten, dat klanten gaan klagen over hun voordeur omdat die door de warmte is kromgetrokken.

Maar niet getreurd; natuurlijk is er een oplossing. En die komt in de vorm van Magnetude. Dit unieke vleugeloverdekkende
systeem voor zowel aluminium als pvc zorgt ervoor dat het gekende bimetaaleffect en zijn gevolgen helemaal van de baan zijn.

Iedere schrijnwerker die een voordeur plaatst, kent het probleem rond dilatatie. Zodra het warm en zonnig wordt, gaan voordeuren door de ontstane hitte uitzetten en daardoor kromtrekken in het deurkader, met alle gevolgen van dien.

Gezien de huidige populariteit van vleugeloverdekkende systemen is dat zo langzamerhand soms best problematisch. De voordeur is immers het visitekaartje van een huis. Maar helaas zit die voordeur dan vastgeklemd in het kader, vervormd door dilatatie. Voor de schrijnwerker van dienst zit er dan helaas niets anders op dan de volledige deur te gaan vervangen. Daar zijn de gebruikers niet blij mee. U begrijpt dit. Want, de productie en plaatsing van een volledig nieuwe deur zal natuurlijk op eigen kosten moeten plaatsvinden. 

Opgelost

Dat kan dus beter, zo moet ook de R&D-afdeling van Harinck hebben gedacht. Men heeft dan ook een unieke oplossing ontwikkeld: een vleugeloverdekkend systeem voor zowel aluminium als pvc werkt met deurpanelen die niet op het binnenpaneel worden verlijmd maar gemonteerd worden via het magneetprincipe: Magnetude®.

Franck De Munster, general manager bij Harinck, licht toe: “Dilatatie is met deze innovatie voorgoed verleden tijd: als de temperaturen stijgen, dan zet alleen de buitenzijde van de (voor)deur uit. Het binnenpaneel, waar de scharnieren en het slot op zitten, trekt niet krom waardoor de deur niet meer zal knellen. En, het probleem is opgelost.”

Eenvoudige principes zijn de beste

Het principe om te werken met magnetisme, is een verbazingwekkend eenvoudige oplossing voor het alomgekende probleem rond dilatatie. “Het is een oplossing waarvan je over enkele jaren zult denken hoe we het ooit gedaan hebben zonder dit systeem”, vindt De Munster. “De voordelen zijn immers legio en nog elke dag ontdekkende we nieuwe.”

Grote tijdwinst bij productie

Een eerste grote voordeel is uiteraard de tijdwinst, die wordt geboekt. “De productie van een klassiek vleugeloverdekkend systeem neemt al snel 2,5 uur in beslag. Nadien moet dat nog eens 12 uur drogen. Leveranciers van ramen en deuren verliezen daardoor te veel tijd voor de levering aan de schrijnwerker voor een project.”

Met Magnetude® is dat tijdverlies definitief verleden tijd. “Bij dit systeem wordt namelijk het sandwichpaneel op glasmaat gemonteerd, waarna de buitenplaat via magnetisme wordt geplaatst. Alles bij elkaar duurt dit amper 6 minuten.”

Dubbele kostenbesparing

Voor de eindklant is er geen significant prijsverschil tussen Magnetude® en een klassiek vleugeloverdekkend systeem. Voor de schrijnwerker wel: “Het systeem kost in beide gevallen ongeveer hetzelfde. Het grote verschil is wat er na de installatie gebeurt. Na installatie kan het namelijk voorkomen dat de voordeur beschadigd geraakt. Dan moet de schrijnwerker dat probleem oplossen. Vaak gebeurt dat binnen de periode van aansprakelijkheid of garantie en moet hij zelf voor de kosten opdraaien. Dankzij Magnetude® zal de schrijnwerker minder kosten moeten maken: omdat dilatatie niet langer een probleem is, valt die kostenpost namelijk volledig weg.

Werken met onderdelen

Schrijnwerkers houden vaak hun hart vast na de plaatsing van een voordeur in nieuwbouwprojecten; tussen plaatsing en uiteindelijke oplevering kan er nog van alles gebeuren waardoor de voordeur beschadigd geraakt en hij de volledige deur moet vervangen. Bij Magnetude® wordt het vulpaneel als voorlopig paneel geplaatst, waarna de uiteindelijke vleugelopdekplaat de dag voor oplevering door één man kan worden gemonteerd.

“Als er nadien schade ontstaat aan een Magnetude®-voordeur, dan nog kan de schrijnwerker gerust zijn: alle elementen van het systeem kunnen namelijk afzonderlijk vervangen worden. Daardoor hoeft de schrijnwerker slechts alleen het onderdeel te vervangen dat beschadigd is. In het geval van garantie of aansprakelijkheid na oplevering zorgt dit dan ook niet enkel voor een kostenbesparing, maar de schrijnwerker verliest ook veel minder tijd.”

Veelzijdige oplossing

Magnetude® past op alle profielsystemen in zowel aluminium als pvc. Het is zowel eenzijdig (aan de buitenkant) als tweezijdig (binnen en buiten) vleugeloverdekkend van toepassing. Terwijl het bij een klassiek verlijmd vleugelopdeksysteem niet altijd mogelijk is om het deurblad met behulp van callageblokjes perfect te calleren, is dat bij deze technologie met magneet geen probleem. 

“De Magnetude®-deuren kunnen uitstekend gecombineerd worden met een nieuw reeks deurtrekkers. Deze zijn niet doorgaand bevestigd, waardoor de binnenzijde van de deur een perfect egaal vlak is, zonder visueel storende elementen”, geeft De Munster aan. 

Bijkomende troeven

“Bovendien krijgen inbrekers geen kans. Zelfs als ze erin zouden slagen om de buitenplaat van 2,5 mm te verwijderen, dan nog worden ze geconfronteerd met een klassiek deurpaneel dat met de glaslat in de glassponning vastzit.”

Iedereen wint

Ook bouwpromotoren raken meer en meer overtuigd van de kwaliteiten van Magnetude®. “Het wegvallen van dilatatie en het kunnen werken met vervangbare onderdelen is voor die grotere spelers nog een groter voordeel, vanwege de schaalvergroting. De besparing op restauratiekosten loopt voor hen in de duizenden euro’s”, meldt De Munster.

Ook de eindklant ervaart louter voordelen. “Wie de ambitie heeft om het uitzicht van zijn Magnetude®-voordeur te veranderen, kan dat op eenvoudige en budgetvriendelijke manier doen, aangezien enkel de voorplaat vervangen dient te worden. Zo kan een klassieke deur op nog geen tien minuten tijd getransformeerd worden tot een moderne deur.”

De Munster tot slot: “Met een magneet kan allerlei decoratie aan het buitenblad van de deur bevestigd worden, zonder te schroeven of te lijmen.”

Wegens succes uitgebreid

Dat Magnetude® gensters slaan, heeft Harinck reeds meerdere malen ondervonden. Het bedrijf heeft zijn productieatelier intussen reeds vier keer moeten uitbreiden om tegemoet te komen aan de stijgende vraag.

Benieuwd of geïnteresseerd? Maak gerust een afspraak met Harinck om het systeem beter te leren kennen. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details