Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Kunststof stelkozijnprofiel duurzaam alternatief voor hout

Kunststof stelkozijnprofiel duurzaam alternatief voor hout

De materiaalkeuze is van meerdere factoren afhankelijk. Duurzaamheid en onderhoud zijn belangrijke redenen, maar ook de kosten van het materiaal spelen mee in de uiteindelijke keuze.

Voor een stelkozijn geldt daarnaast dat deze in toenemende mate gemonteerd worden in een kierdichte en dus vochtige omgeving waar hout verstikt in zijn eigen vocht. Dan begint het soms al na enkele jaren weg te rotten en zit het stelkozijn op een plek waar je niet bij kunt komen. Met een kunststof stelkozijn sluit je die risico’s uit én investeer je in duurzaamheid.

Wat zijn de voordelen van kunststof stelkozijnen vergeleken met de houten variant?

Kunststof kan niet rotten of schimmelen, het isoleert uitstekend, het behoeft geen schilderwerk, kan zonder problemen hergebruikt worden en is vlamdovend. Daarnaast is de isolatiewaarde van kunststof stelkozijnen tot drie keer beter dan van hout. Het grootste voordeel van kunststof is dat de kwaliteit stabiel blijft.

De voordelen van kunststof stelkozijnprofielen op een rij:

  • Perfect isolerend stelkozijn; de U waarde van een  kunststof stelkozijn van RecyStel is [W/(m².K)] = 0,38;
  • De beste keuze voor energie neutrale en passief te bouwen projecten;
  • Onderhoudsvrij, rot niet, schimmelt niet en neemt geen vocht op;
  • Vlamdovend;
  • Stabiele prestaties (trekt niet krom en tordeert niet);
  • Maatvast en nauwkeurig te produceren met zeer geringe toleranties;
  • Volledig recyclebaar (Cradle-to-Cradle)

Zijn kunststof stelkozijnprofielen duurder dan hout?

Theo van Gorkom, algemeen directeur van RecyStel legt uit dat de prijs van kunststof ten opzichte van hout geen struikelblok meer hoeft te zijn, zeker nu met de actuele houtprijzen in tijden van materiaaltekorten. Een stelkozijn gebaseerd op RecyStel stelkozijnprofielen was al goedkoper dan een meranti stelkozijn, maar nu helemaal: ‘Daarbij moet je niet in een traditionele materiaalkeuze blijven hangen als de markt om duurzame en slimme oplossingen vraagt. De laagste prijs speelt natuurlijk een rol. Maar het is ook kort door de bocht, want je moet ook kijken naar de langere termijn en dan is een kunststof stelkozijnprofiel een veel betere optie. Simpelweg omdat het niet rot, geen vocht opneemt en daardoor dus een langere levensduur heeft dan een houten stelkozijnprofiel.”

Daarnaast is in deze tijd van grondstoftekorten in de bouw en daarop volgende prijsstijgingen op de houtmarkt een stelkozijn van gerecycled kunststof ook qua prijsstelling een prima alternatief voor hout!

Eenvoudig stelkozijnprofielen bestellen

RecyStel heeft een webshop waar verschillende stelkozijnprofielen te vinden en ook direct aan te schaffen zijn. RecyStel levert binnen 3 werkdagen de bestelling af.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details